The ReMARKables:
Συνέντευξη από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Δήμου Θεσσαλονίκης, κο. Μιχάλη Κούπκα
στους Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και Μπάμπη Καραγεωργίου
Ποιο είναι το μεγάλο θετικό της Θεσσαλονίκης, ποιο την κάνει ποιο ελκυστική
οικονομικά, επενδυτικά, επιχειρηματικά, σε σχέση με άλλες μεγάλες μητροπόλεις
της ευρύτερης περιοχής (εντός - εκτός Ελλάδος).
Υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά που κάνουν την Θεσσαλονίκη μια ξεχωριστή πόλη. Καταρχήν η θέση της στο χάρτη που διαχρονικά της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό όμως σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των υποδομών που καθιστούν την πόλη κέντρο εξωστρέφειας όπως το λιμάνι, το νέο αεροδρόμιο, οι αυτοκινητόδρομοι, το μετρό το Fly Over κ.ο.κ.
Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ κοντά με τις πύλες εισόδου της χώρας κάτι που συμβάλει ώστε να μετατραπεί η πόλη μας σε κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Βαλκανική χερσόνησο. Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Μακεδονία έχει ήδη καταφέρει να διασυνδέσει την πόλη με απευθείας πτήσεις ευρωπαϊκών πόλεων και όχι μόνο.
Αυτό σημαίνει όχι μόνο ποσοτική αύξηση στον αριθμό των τουριστών αλλά ευελπιστούμε σύντομα και στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών όσων επισκέπτονται την πόλη μας. Στο τουριστικό προϊόν σπουδαίο ρόλο παίζει επίσης και η εγγύτητα της πόλης μας στις μοναδικές και απείρου κάλλους παραλίες της Χαλκιδικής, αλλά και της Κατερίνης καθώς και της Καβάλας.
Είμαστε τυχεροί άλλωστε που ως πόλη έχουμε διεθνούς αναγνώρισης πανεπιστημιακά ιδρύματα που αφουγκράζονται έγκαιρα τις ανάγκες της κοινωνίας σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, αναμορφώνοντας τα προγράμματα σπουδών τους, ώστε να χορηγούν πτυχία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Και η δική μας στόχευση ως Δήμος Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στους νέους μας. Για το λόγο αυτό, εντείναμε τις προσπάθειες μας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς και τελικά καταφέραμε, να επιλέξουν να εγκατασταθούν στρατηγικά στην πόλη μας, εταιρείες κολοσσοί της έρευνας, της τεχνολογίας, της οικονομίας ώστε να ανακόψουμε το κύμα του brain drain.
Σε έναν Δήμο και σε ένα δημοτικό συμβούλιο θεωρείς καλύτερο ενδεχόμενο
μια αυτοδύναμη Δημοτική Αρχή ή είσαι υπέρ μιας Λογικής Συνεργασιών;
Είμαι ξεκάθαρα υπέρ των αυτοδύναμων Δημοτικών Αρχών. Ειδικά μετά από όλα όσα βλέπω στα Δημοτικά Συμβούλια. Δεν υποβαθμίζω το ρόλο της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, κατανοώ ότι σε όλα τα δημοκρατικά συστήματα ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι πάρα πολύ σημαντικός καθώς πέραν του ελέγχου της εξουσίας μπορεί να συμβάλλει εποικοδομητικά με αντιπροτάσεις, να αναδείξει ζητήματα που διαφεύγουν της προσοχής της εκάστοτε διοίκησης και να διαδραματίσει εν τέλει ένα ρόλο προωθητικό.
Δυστυχώς στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης μια τέτοια αντιπολίτευση απουσιάζει καθώς για δυόμιση περίπου χρόνια οι θετικές προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί είναι ζήτημα να μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού. Απεναντίας, μόνιμη επωδός είναι η με διάφορους τακτικισμούς προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της διοίκησης και κυρίως της όποιας εξέλιξης της ίδιας της πόλης.
Ένα ατελείωτο ένα κυνήγι δήθεν παρατυπιών, σε μια ανηλεή προσπάθεια ακύρωσης κάθε δικής μας πρωτοβουλίας. Αν αυτό συνοδεύονταν από εναλλακτικές προτάσεις θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, εδώ όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα γαϊτανάκι προσφυγών για διαδικαστικά ζητήματα, που σε τελική ανάλυση δεν αφορούν και δεν απασχολούν σχεδόν κανέναν εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν βλέπω το απαραίτητο επίπεδο πολιτικής ωριμότητας που θα ήταν σύμμετρο με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Θεσσαλονίκης κι αυτό με λυπεί μεν, αλλά δε με σταματά.
Θα δούμε κάποιο μεγάλο project το προσεχές διάστημα; Υπάρχει κάτι στα σκαριά; Στον δικό σας τομέα, στην δικιά σας Αντιδημαρχία.
Το τεχνικό πρόγραμμα φέτος είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά ξεπερνώντας τα 36 εκατομμύρια ευρώ. Στα μεγάλα project, στα εμβληματικά έργα, στα χωρικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνονται η ανάπλαση της Πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, οι Στάβλοι Παπαφη, τo ξυλινο deck της παλιάς παραλίας και το τεράστιο πρόγραμμα «Έξυπνης πόλης» για το οποίο έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 18 εκατομμυρίων ευρώ.
Ολες οι χρηματοδοτήσεις «τρέχουν» μέσα από την Αντιδημαρχία Οικονομικών. Στα δύο χρόνια διοίκησης έχουμε ήδη πετύχει καθολική και οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 30% σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ ανακοινώσαμε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων οικονομικής ελάφρυνση στους δημότες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικά για φέτος στηρίζουμε τους νεους επιχειρηματίες με μείωση των δημοτικών τελών κατά 40% στα δυο πρώτα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης και επιπλέον μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 40% σε πολιτιστικά σωματεία και συλλόγους μη κερδοσκοπικούς με έδρα τον δήμο Θεσσαλονίκης. Θα έλεγα ότι είμαστε οι πρωταθλητές στην οικονομική στήριξη των δημοτών πανελλαδικά!
Μια αισιόδοξη σκέψη - ένα ελπιδοφόρο μήνυμα
από εσάς προς τους Δημότες... κάτι για την καθημερινότητα!
Τα δύσκολα βρίσκονται πίσω και τα καλυτέρα μπροστά μας. Ως διοίκηση από τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες έχουμε περάσει πλέον στο στάδιο της υλοποίησης. Και το κυριότερο είναι πως υπάρχουν οι μελέτες, οι εξασφαλισμένοι πόροι και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Δεν υπάρχει καμία μέρα χαμένη και κανένας νεκρός χρόνος. Έχουμε λάβει τα εύσημα από παντού για την αρτιότητα και την γρήγορη ολοκλήρωση των υποβαλλόμενων φακέλων στη διεκδίκηση πόρων και χρηματοδοτήσεων και γνωρίζουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Θεσσαλονίκη βλέπει μέρα με τη μέρα αλλαγές και προετοιμάζεται για ακόμη μεγαλύτερες. Στόχος μας είναι να την κάνουμε μια πόλη ομότιμα ευρωπαϊκή. Και μπορούμε! Άλλωστε δεν υστερεί σε τίποτα, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό, ούτε σε ομορφιά, ούτε σε αναπτυξιακές δυνατότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου