Ομιλία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Γιατρός για Όλους» πραγματοποίησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. «Η διαδικασία της χρηματοδότησης των φορέων κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας ορίζεται με σαφήνεια, ελαφρύνεται, επιταχύνεται και από αύριο ελπίζουμε ότι θα μπορέσει επιτέλους να εφαρμοστεί και να μη μείνει κενό για όλους τους φορείς συνολικά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και των εργαζομένων που τους φροντίζουν», τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου κατά την υποστήριξη της σχετικής διάταξης της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία, είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει ως αντικείμενο την καταβολή ημερησίου τροφείου για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους. Τα τροφεία, εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, θα τα καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στον ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΠΥΥ με τη σειρά του στους φορείς που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Βασικός μας στόχος είναι να λειτουργήσει, επιτέλους, εύρυθμα η διαδικασία αυτή και κατ' επέκταση να ωφεληθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η προστασία των οποίων αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για όλες και όλους μας σ' αυτή την κυβέρνηση.
Η υφυπουργός ανέφερε πως με υπουργική απόφαση εντάχθηκαν και οι ανασφάλιστοι πολίτες με αναπηρία μέσα σε αυτό το πλαίσιο χρηματοδότησης. Με την τροπολογία, προσέθεσε, διασφαλίζεται επιπλέον η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του συνόλου των φορέων κοινωνικής πρόνοιας. Ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και εν συνεχεία, μέσω των υπηρεσιών του Οργανισμού αυτές οι δαπάνες θα ελέγχονται και, βέβαια, θα εκκαθαρίζονται. «Πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, προοδευτικού χαρακτήρα καθώς από τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται με το νέο σύστημα θα μπορούμε να λάβουμε ακόμη πιο στοχευμένα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η κοινωνική προστασία και να διαμορφωθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για τους ευπαθείς και τις ευάλωτες ομάδες», όπως σημείωσε η κυρία Μιχαηλίδου.
Μιχαηλίδου: «Όλοι μαζί για την προσχολική αγωγή» «Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δίνει τόσο μεγάλη σημασία και αξία στην προσχολική αγωγή, στην αγωγή και φροντίδα που παίρνουν τα παιδιά μας από λίγων μηνών έως και 4 ετών και που καλεί όλους τους συναρμόδιους φορείς στο ίδιο τραπέζι», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης. Το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης είναι ένα δεκαπενταμελές συμβουλευτικό όργανο, με τριετή θητεία, το οποίο θεσπίζεται και συγκροτείται για πρώτη φορά, με σκοπό να εξετάζει όλα τα θέματα που αφορούν στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και να προτείνει λύσεις, αλλαγές και μικρές ή μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Του Συμβουλίου προεδρεύει ο Γιώργος Σταμάτης, γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και αντιπρόεδρος είναι ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «στην πρώτη συνεδρίαση όλα τα μέλη ευχαρίστησαν την Δόμνα Μιχαηλίδου, για την πρωτοβουλία της να συστήσει το Συμβούλιο και που τους έδωσε την ευκαιρία να συμβάλουν στο έργο και στο μέλλον της προσχολικής αγωγής. Ενστερνιζόμενοι, ότι η προσχολική αγωγή είναι καθοριστική για την πορεία και το μέλλον του κάθε παιδιού, θα εργαστούν και θα συνεργαστούν, για να εξασφαλίσουν ότι θα τεθούν οι καλύτερες προδιαγραφές, ούτως ώστε όλοι οι σταθμοί (ιδιωτικοί, δημόσιοι και δημοτικοί) να προσφέρουν στα παιδιά το κατάλληλο περιβάλλον και συνθήκες για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη τους».
Τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν το Συμβούλιο είναι πολλά και διαφορετικά. Όπως τόνισε η υφυπουργός, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη συγκέντρωση δεδομένων για όλους τους σταθμούς, δημοτικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, στο πρόγραμμα «Κυψέλη», το οποίο «για πρώτη φορά έρχεται, για να ρυθμίσει το παιδαγωγικό πλαίσιο των σταθμών και να θεσπίσει την πρώιμη ανίχνευση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών και αναπηριών. Άλλα ζητήματα, όπως ενδεικτικά είναι κτιριολογικές προδιαγραφές, στελέχωση, όρια ηλικίας, διατροφή, πρέπει επίσης να συζητηθούν και να προτεραιοποιηθούν. Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι το Συμβούλιο είναι θεσμοθετημένο, έχει συνέχεια και, ανεξαρτήτως κυβερνητικών αλλαγών, θα είναι εκεί, για να ασχολείται με τα θέματα της προσχολικής αγωγής». Κλείνοντας, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Προτεραιότητά μας η προσχολική αγωγή. Το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης είναι εδώ και θα είναι εδώ και μετά από εμάς. Θα μπορεί δυναμικά να εξελίσσεται, να εντοπίζει τα προβλήματα, να παρακολουθεί τις διεθνείς πρακτικές, να κατανοεί τι γίνεται σωστά και τι λάθος, τι πρέπει να ενσωματώσουμε, τι πρέπει να αλλάξουμε σε όλη την Ελλάδα, πάντα με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον, πρωτίστως του παιδιού και μετά των οικογενειών, της κοινωνίας και της χώρας μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου