Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Διπλή η σημερινή εορτή στη Θεσσαλονίκη...


Διπλή η σημερινή εορτή στη Θεσσαλονίκη...


Την 26η του μηνός Οκτωβρίου, η συμπρωτεύουσα εορτάζει διπλά. Πρώτα για τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο και έπειτα για τα Ελευθέρια της από το τουρκικό ζυγό κατά τους βαλκανικούς πολέμους.

-Ο Μεγαλομάρτυς Δημήτριος γόνος της ένδοξης πόλης της Θεσσαλονίκης, ήταν στρατιωτικός στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-305). Γενναίος και ατρόμητος στρατιώτης του Χριστού και κήρυκας της χριστιανικής πίστης, είναι παράδειγμα χριστιανού μάρτυρος. Θα λέγαμε ότι υπήρξε ο πρώτος κατηχητής της Εκκλησίας μας. Διότι χωρίς τον παραμικρό φόβο κατηχούσε τους νέους της πόλης, εμπνέοντας σε αυτούς τη χριστιανική πίστη. Η δραστηριότητα του Δημήτριου καταγγέλθηκε στον Διοκλητιανό, ο οποίος τον κάλεσε στα ανάκτορα. Ο Δημήτριος δήλωσε ότι πράγματι είναι χριστιανός διότι μόνο η θρησκεία του Χριστού παρέχει ηθική λύτρωση και αιώνια ζωή. Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε και το έκλεισαν στη φυλακή. Αλλά τις ημέρες εκείνες γινόταν στη Θεσσαλονίκη αγώνες. Οι ειδωλολάτρες εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη κάποιου Λυαίου, προκαλούσαν τους χριστιανούς να τον αντιμετωπίσουν. Τότε ένας νεαρός χριστιανός, ο Νέστωρ αφού πήρε την ευχή του Δημήτριου μέσα στη φυλακή, μπήκε στο στάδιο και νίκησε τον σωματώδη Λυαίο.

 Ο Διοκλητιανός όταν έμαθε την αιτία της ήττας του Λυαίου έστειλε στρατιώτες στη φυλακή και με την λόγχη σκότωσαν τον Δημήτριο και τον Νέστορα. Η δε μητέρα Εκκλησία περιβάλλεται «ως πορφύραν και βύσσον τα αίματα των μαρτύρων της» διότι αυτά τα τέκνα της αποτελούν το καύχημα της. Ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία αλλά και σε όλη την ορθόδοξη οικουμένη.

-Κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (1912) τα ελληνικά στρατεύματα κατελάμβαναν όλο και περισσότερα εδάφη της Δυτικής Μακεδονίας. Όμως με παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ο αρχηγός του στρατού Πρίγκιπας Κωνσταντίνος, στράφηκε προς την απειλούμενη από τους Βουλγάρους Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν μέγιστης συναισθηματικής σημασίας πόλη για το έθνος αλλά και στρατιωτικής καθώς με την κατάληψη της θα εξασφαλιζόταν πιο εύκολα η μοίρα της υπόλοιπης Μακεδονίας. Έτσι στις 26 Οκτωβρίου μετά από διπλωματικές επαφές ο Τούρκος αξιωματούχος δέχεται να παραδώσει τη διοίκηση της πόλης στον διάδοχο του θρόνου με τον όρο ότι ο τουρκικός στρατός να μεταφερθεί στην Μ. Ασία με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης. 

Στις 11 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1912 ο Κωνσταντίνος εισήλθε με το επιτελείο του στη Θεσσαλονίκη και το μεσημέρι έγινε πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Μηνά. Την ίδια μέρα, κατέφθασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη και οι Βούλγαροι, όμως για τους εκείνους ήταν ήδη αργά. Την 29η κατέφθασε ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ τον οποίο δέχτηκαν πανηγυρικά στη πόλη όλοι εκτός από τους Εβραίους.

...Του Θεοχαράκη Μιχαήλ, 

φοιτητή Οικονομικών ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου