Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΝΔ: 27 βουλευτές ετοιμάζουν "πρόταση μομφής" στον Σαμαρά

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κεντροδεξιά...
...εφημερίδα Παραπολιτικά
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, συναντήσεις και συνεννοήσεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για Εκτακτο Συνέδριο, που θα οδηγήσει σε αλλαγή ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκονται σε εξέλιξη, με πρωταγωνιστές κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίαςμε διαφορές πρωτοφανείς στα μεταπολιτευτικά χρονικά, αλλά και η τεράστια απόσταση που χωρίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά, στις θετικές γνώμες των πολιτών έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά δεκάδων βουλευτών, που ανησυχούν συνολικότερα για την πορεία της παράταξης. Ο κυριότερος φόβος τους είναι ότι οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα είναι καταστροφικές για την Κεντροδεξιά συνολικά. «Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε ένα δεύτερο ΠΑΣΟΚ αν ο Τσίπρας μάς πάει σε πρόωρες εκλογές, αφού η κοινωνία μάς έχει γυρίσει την πλάτη», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πρωτοκλασάτος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, από αυτούς που στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έθεσαν ευθέως το αίτημα για Εκτακτο Συνέδριο, το οποίο απέρριψε ο Αντώνης Σαμαράς.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες των «Π», μια ομάδα 25-27 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας συνομιλούν μεταξύ τους και είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες που τους δίνονται για να πετύχουν αυτό που με κάθε τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του.
Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι από τα στελέχη που συμμερίζονται αυτούς τους προβληματισμούς, αφού η ίδια στη συνεδρίαση της Κ.Ο. έθεσε ευθέως το θέμα, παρά την προσπάθεια λιγοστών κλακαδόρων να τη φιμώσουν και να την αποδοκιμάσουν. Δεν ήταν όμως η μόνη που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό και τους «Ταλιμπάν» που εκείνος επιστράτευσε για να τον υπερασπιστούν. Ο Νίκος Δένδιας προειδοποίησε τον κ. Σαμαρά να πάει σε διαδικασία Εκτάκτου Συνεδρίου. «Εάν δεν το πράξει -είπε χαρακτηριστικά-, τότε στην επόμενη Βουλή δεν θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί μια πολύ μικρότερη αίθουσα. Εσείς, κύριε πρόεδρε, εκ του ρόλου σας είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος».
Η αγωνία για το μέλλον της Κεντροδεξιάς, όπως εκφράστηκε σε εκείνη τη συνεδρίαση, δημιουργεί πλέον μόνιμο προβληματισμό για πολλούς γνωστούς βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Βλάχος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Κώστας Γκιουλέκας κ.ά. είναι ορισμένοι μόνο από αυτούς.
Οι προαναφερόμενοι έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δημοσίως εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστροφική πορεία στην οποία οδηγείται η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν έχουν εισακουστεί. Αντίθετα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορισμένοι από αυτούς αντιμετώπισαν και λιγοστούς μεν, αλλά προκλητικούς υποστηρικτές του κ. Σαμαρά, οι οποίοι προσπάθησαν να απαξιώσουν κάθε δημοκρατική διαδικασία στο κόμμα. 
Η εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου που ακολούθησε, με τον τρόπο που έγινε, εξόργισε ακόμα περισσότερο έναν σημαντικό αριθμό μελών τηςΚοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και της Πολιτικής Επιτροπής, που αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα υποψηφιοτήτων, αφού ο κ. Σαμαράς και ο στενός του κύκλος μεθόδευσαν την ανάδειξη σχεδόν αποκλειστικά δικών τους ανθρώπων. Ετσι, σήμερα ο αριθμός των «διαφωνούντων», ανάμεσα στους οποίους είναι και η συντριπτική πλειονότητα της λεγόμενης καραμανλικής ομάδας του κόμματοςέχει αυξηθεί σημαντικά. Γεγονός που κάνει αυτούς τους 25-27 βουλευτές που συνομιλούν για το Εκτακτο Συνέδριο να πιστεύουν ότι μπορεί και να το πετύχουν.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
Σύμφωνα με το καταστατικό της Ν.Δ., σε ένα Εκτακτο Συνέδριο συμμετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί στις διαδικασίες για το προηγούμενο συνέδριο, του 2013. Ειδικότερα, αναφέρεται: «Το Εθνικό Συνέδριο μπορεί να συγκληθεί και έκτακτα (Εκτακτο Εθνικό Συνέδριο) όταν συντρέχει ειδικός λόγος, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, την οποία γνωστοποιεί στην Πολιτική Επιτροπή, ή με απόφαση των 2/3 των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, και συνεδριάζει νόμιμα με τη σύνθεση του αμέσως προηγούμενου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου». Με δεδομένο ότι το τελευταίο Συνέδριο, του 2013, έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά πανίσχυρο εσωκομματικά, προφανώς σήμερα ο ίδιος και το περιβάλλον του φοβούνται πως δεν μπορούν να το ελέγξουν. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν το επιθυμούν. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι αρκεί μόνο το 1/3 των συνέδρων για να τεθεί πρόταση αμφισβήτησης του αρχηγού του κόμματος, θεωρούν προφανώς ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να συγκεντρωθεί και στη συνέχεια να οδηγήσει σε μια μοιραία για τον κ. Σαμαρά ψηφοφορία.
Μυστικός δείπνος

Ενδεικτική της αναζωπύρωσης των ζυμώσεων για την επίσπευση των διαδικασιών στο θέμα της ηγεσίας ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Αθηναϊκή Λέσχη, με πρωτοβουλία του Μάριου Σαλμά. Παρόντες ήταν στελέχη που είτε έχουν τοποθετηθεί στο κάδρο των «γαλάζιων» δελφίνων είτε παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μετεκλογικές διεργασίες. Ο λόγος για τους Ντόρα ΜπακογιάννηΝ. ΔένδιαΕ. Στυλιανίδη, Κ. Χατζηδάκη,Θ. ΚαράογλουΑννα ΚαραμανλήΚ. ΤζαβάραΚ.ΤσιάραΓ. Βλάχο και Μ. Χαρακόπουλο. Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο -ύστερα από αυτό της κ.Γιαννάκου- «μαζικής» προσέλευσης δείπνο των αμφισβητιών της ηγετικής ομάδας του κόμματος, με την παρουσία των σκληρών καραμανλικών Στυλιανίδη και Βλάχου να έχει δίχως αμφιβολία έντονο σημειολογικό περιεχόμενο. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η συζήτηση επικεντρώθηκε στα περιθώρια συντονισμού των κινήσεων των εν λόγω βουλευτών, ενώ ταυτόχρονα ιχνηλατήθηκε το τοπίο αναφορικά με τη συλλογή υπογραφών από την Κ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου