Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ιστορία του Λέο Σκούρνικ στο Ολοκαύτωμα

Αποτέλεσμα εικόνας για ολοκαυτωματα

Αριέλ Λεκαδίτης
Ιστορικός Ολοκαυτώματος 
M.Sc. Holocaust Studies 
University of Haifa

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Τα Ηνωμένα έθνη καθιέρωσαν την 27η Ιανουαρίου-επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς- ως ετήσια Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Έτσι λοιπόν για ακόμα μια φορά στη χώρα θα υπάρξουν εκδηλώσεις για τα αδικοχαμένα θύματα των στρατοπέδων. Για τα θύματα που φορούσαν το κίτρινο Άστρο στο στήθος τους. Οι εκδηλώσεις αυτές , πραγματοποιούνται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Έτσι λοιπόν και στην Ελλάδα λαμβάνουν χώρα παρόμοιες εκδηλώσεις για να αποτίνουν φόρο τιμής στα 6.000.000 που τόσο άδικα και γρήγορα έχασαν τη ζωή τους. Κάθε χρόνο μιλάνε πάρα πολύ άνθρωποι Εβραίοι και μη Εβραίοι. Καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικοί, άνθρωποι των τεχνών.

Συνήθως σε τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται ιστορικές αναδρομές στα γεγονότα του Ολοκαυτώματος χωρίς όμως να θίγονται σκοτεινές πτυχές του Ολοκαυτώματος. Σε αυτότο κείμενο θα αναλύσουμε μια μαύρη πτυχή του Ολοκαυτώματος εκ των έσω. Θα δούμετην ιστορία ενός Εβραίου της Φιλανδίας  που συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά την περίοδο του φρικτού Ολοκαυτώματος. Θα μιλήσουμε για την ιστορία του Λέο Σκούρνικ.Ο Λέο Σκούρνικ ήταν ένας στρατιωτικός γιατρός την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όπου προέβη σε μια ηρωική ενέργεια και του απονεμήθηκε ο Σιδηρούν Σταυρός. Ποια ήταν όμως η τόσο μεγάλη ηρωική πράξη που έκανε ο στρατιωτικός αυτός γιατρός με αποτέλεσμα οι  Ναζί να του απονέμουν μια τέτοια διάκριση σε έναν μη Γερμανό υπήκοό;  Ο Λέο Σκούρνικ χωρίς να υπολογίσει τη ζωή του οργάνωσε την εκκένωση ενός νοσοκομείου. Με την πράξη του αυτή σώθηκαν 600 Γερμανοί πολλοί εκ των οποίων ανήκαν στα SS.

Ας προσπαθήσουμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας από την αρχή. Το 1939 ζούσαν στη Φιλανδία 2000 Εβραίοι εκ των οποίων 300 ήταν πρόσφυγες από την Αυστρία την Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία. Οι περισσότεροι από τους Εβραίους είχαν φτάσει στην Φιλανδία από τη Ρωσία το 19ο αιώνα. Η Φιλανδία δεν ήταν μια αντισημιτική χώρα. Η Φιλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε να εγκρίνει από τους Ναζί  αντί-εβραϊκές πλατφόρμες. Το 1939 οι Φιλανδοί αρνήθηκαν επίσης να συνεργαστούν με τους Σοβιετικούς με αποτέλεσμα ο Κόκκινος στρατός να τους επιτεθεί. Μετά από μερικούς μήνες, οι Φιλανδοί αναγκάστηκαν το Μάρτιο του 1940 να παραχωρήσουν μερικά εδάφη στους Σοβιετικούς.    To 1941 οι Γερμανοί παράταξαν στρατεύματα στη Βόρειο Φιλανδία και τότε οι Φιλανδοί προσχώρησαν με τους Γερμανούς στην επικείμενη επίθεση ‘’Μπαρμπαρόσα’’.

Σύμφωνα με την Αλαχά (Ιουδαϊκό Νόμο) οι Εβραίοι που ζουν στη Διασπορά είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στη νομοθεσία της χώρας που τους φιλοξενεί και να την υπερασπίζονται σε κάθε εχθρική εισβολή. Όπως κάνανε και οι Εβραίοι που ζούσαν στην Ελλάδα όταν ο Ντούτσε επιτέθηκε στην Ελλάδα το 1940.    Ο Λέο Σκούρνικ Εβραίος της Φιλανδίας δεν θα μπορούσε να είναι ενάντια στο κράτοςπου τον φιλοξενούσε. Όταν προτάθηκε στο Βερολίνο να του απονεμηθεί ο Σιδηρούν Σταυρός η Βέρμαχτ γνώριζε ότι ήταν Εβραίος, παρόλα αυτά δεν έφερε ουδεμία αντίρρηση. Βέβαια ο ίδιος ο Σκούρνικ αρνήθηκε να παραλάβει το παράσημο του Τρίτου Ράιχ. Οι Εβραίοι της Φιλανδίας γνώριζαν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πιθανόν ναμην γνώριζαν για τους θαλάμους αερίων και για την έκταση της γενοκτονίας που είχε ξεκινήσει. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία για τη στάση του συγκεκριμένου ανθρώπου. Θα μπορούσε να είχε δραπετεύσει και να είχε φύγει από τη Φιλανδία.

Ο λόγος που αναφέρω αυτή την ιστορία είναι γιατί θέλω να τονίσω πως ακόμα και μέσα στο Ολοκαύτωμα υπήρχαν Εβραίοι προδότες οι οποίοι συμμαχήσουν με τον εχθρό προκειμένου να σώσουν τον εαυτό τους και να αποφύγουν τις κακουχίες.Πρέπει λοιπόν στις εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος να τονίζονται και οι αρνητικές πτυχές που έλαβαν δράση μέσα στον Εβραϊκό λαό. Η 27η Ιανουαρίου δεν είναι μόνο γιανα συγκεντρωνόμαστε και λέμε στους νεότερους τι κακοί που ήτανε οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους και αφάνισαν 6.000.000 ανθρώπινες ψυχές. Πρέπει να τονίζεται και σκοτεινές πλευρές του Ολοκαυτώματος γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι σημερινοί νέοι πως το Ολοκαύτωμα ήτανε μια διαδικασία που είχε συμμάχους και μέσα στον Εβραϊκό λαό. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως υπήρχαν πιο φανατικοί αντισημίτες από τους Γερμανούς. Όπως οι Ουκρανοί ,οι Λιθουανοί, οι Κροάτες και οι Αυστριακοί. Γεγονός που σημαίνει πως οι Γερμανοί δεν ήταν μόνοι τους σε όλη αυτή τη βιομηχανία του θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου