Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

''Η Ελλάδα πρέπει να αναρωτηθεί πως θα γίνει θελκτική για τις ξένες επενδύσεις''


Επιμέλεια Κειμένου από την Θεοδώρα Βουνίδη* 


* Αρθρογράφος - Αναλύτρια
Φοιτήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών,
στην Πολιτική Κατεύθυνση, Εμβάθυνση στη Βαλκανιολογία, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’ σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στην Θεσσαλονίκη και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο οργάνωσαν εκδήλωση – συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αφορμή την παρουσία των Η.Π.Α. ως τιμώμενης χώρας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την καινοτομία και τις επιχειρηματικές προοπτικές στην Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι ομιλητές ενθάρρυναν τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές προοπτικές για συνεργασία αφού το μέλλον διαφαίνεται αισιόδοξο. Τόνισαν πως οι επιχειρηματικές ιδέες έρχονται μόνο μέσα από τις παραδεδομένες ευκαιρίες.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ ανέφεραν πως από τα πολλαπλά ταξίδια τους στην Ελλάδα έχουν καταλάβει πως υπάρχει πεδίο συνεργασίας και μάλιστα οι Αμερικάνοι κοιτούν προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε: 

«Έχουμε εταιρείες που εργάζονται τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ελλάδα και πρέπει να συνεργαστούμε για να τις κάνουμε καλύτερες γιατί εμείς χρειαζόμαστε τη βοήθειά των νέων. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι εδώ και να κάνεις συζητήσεις με νέους ανθρώπους.»

Ο αμερικάνος πρόξενος καθώς και οι επιχειρηματικοί και εμπορικοί εταίροι εκατέρωθεν, αν και διαπίστωσαν πως η Ελλάδα αν και δεν είναι έτοιμη ακόμα για ισχυρές επιχειρηματικές δράσεις έχει κάνει σημαντικά βήματα και είναι δεκτική στην συζήτηση περί προοπτικών και πως αυτές θα υλοποιηθούν δεδομένης της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της Ελλάδας.

Ο κύριος Ιωάννης Χουντής μάλιστα ανέφερε πως το κλειδί είναι η συμμετοχή. Πρέπει να μπουν οι νέοι στις θέσεις και όχι να κρύβονται πίσω από την δικαιολογία «κάποιος άλλος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα» και συνέχισε πως ήδη έχουμε το σημαντικό ζήτημα του brain drain το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να δουλέψουμε μαζί για να ξεκλειδώσουμε την επιτυχία.

Στην συζήτηση επισήμαναν πως η Αμερική είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα ώστε ακόμα και στις δύσκολες επαγγελματικές στιγμές της Ελλάδας ήταν ένας καλός εταίρος, «Βλέπουμε την Αμερική πάντα να ψάχνει για νέους και νέες ιδέες που επιζητούν ευκαιρίες υλοποίησης. Έχουμε ήδη κάποιες γύρω στις εννιά υλοποιήσιμες ιδέες με την Ελλάδα. Δεν έχουμε εταιρίες να φέρουμε εδώ έχουμε όμως την τεχνογνωσία και την διάθεση να προωθήσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε το περιβάλλον για επιχειρήσεις. Η ενέργεια είναι ένα πεδίο ενδιαφέροντος μας και η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει προοπτικές στο τομέα αυτό».



Στην συζήτηση περί θελκτικότητας της Ελλάδας για επιχειρήσεις αναφέρθηκε «Η Ελλάδα πρέπει να αναρωτηθεί πως θα γίνουμε θελκτική για τις ξένες επενδύσεις. Οι επενδυτές θα έρθουν όταν η Ελλάδα γίνει θελκτική για αυτούς. Δηλαδή πρέπει να μιμηθούμε τις χώρες που είναι κατάλληλες για επενδύσεις και να κάνουμε το ίδιο ώστε να γίνουμε χώρα επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει πολλες ελλείψεις από θέμα οργάνωσης και τακτικής ώστε να μπορούν οι επενδύσεις εδώ να υλοποιηθούν. Δεν υπήρχε ποτε ως τώρα εθνική πολιτική θετική σε επενδύσεις. Η γραφειοκρατία είναι μεγάλη. Μόλις αλλάξουν αυτά θα είμαστε έτοιμοι για επενδύσεις».

Στην ερώτηση περί συνεργασίας οι ειδικοί απάντησαν: 

«Δεν υπάρχει απάντηση σαφής σε αυτό το ερώτημα πρέπει να υπάρξουν συνδέσεις δικτύωσης και άτομα να αναλάβουν το ρίσκο του επιχειρείν χωρίς φόβο αποτυχίας για να δημιουργηθεί επιχειρηματικό έδαφος. Εμείς μπορούμε να χρησιμεύσουμε μόνο ως συνεργάτες. Πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε σύμφωνα με αυτό τον τρόπο. Δημιουργικά σκέφτονται να ξεκινήσουν να κάνουν κάτι χωρίς φόβο. Πρέπει να πιστέψουμε στο "όχι μόνο να συζητάμε και να σκεφτόμαστε αλλά να ενεργούμε". Είστε όλοι εν δύναμει επαγγελματίες δεν πρέπει να περιμένουμε από καμία κυβέρνηση να μας σώσει».

Στη συνέχεια ερωτήθηκαν περί ελληνικής οικονομίας και φόρων: 

« Ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα  να κάνετε πολλά είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε την τέλεια εικόνα στα οικονομικά μας. Πιστεύουμε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ελληνική οικονομία και γι’αυτο θέλουμε να επενδύσουμε εδώ. Πρέπει να πιστέψουν και οι Έλληνες πως μπορούν να το κάνουν. Η φορολογία είναι φυσικά σημαντικό ζήτημα αλλά δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη επενδύσεων».

Ο κύριος Κωστόπουλος ερωτήθηκε για το πως θα βοηθήσει η ελληνική πλευρά να βρεθεί ευκαιρίες. Εκείνος απάντησε:

«Έχουμε ήδη κάνει συζητήσεις και όχι μόνο για να βρούμε λύσεις και να ανεβάσουμε τα ποσοστά της εύρεσης εργασίας. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με εταιρίες και μπορούμε να ενισχύσουμε την νεανική επιχειρηματικότητα να ενσαρκώσει τα όνειρά της. Πέραν τούτου προσκαλούμε τους νέους και όχι μόνο  ανθρώπους να συζητήσουν μαζί μας για να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Πρέπει να δράσετε. Έχουμε διάθεση για διάλογο και προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Είμαστε πεινασμένοι για την επιτυχία και πιστεύουμε πραγματικά ότι το σύστημά μας δεν είναι τόσο κακό. Έχουμε κάποια μέσα για να υλοποιήσουμε ιδέες».

Οι Αμερικάνοι ερωτήθηκαν αναφορικά με την θελκτικότητα της χώρας μας σε αμερικανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των McDonald’s, αμερικανικής εταιρίας που δρούσε στην χώρα αλλά έκλεισε. Ο πρέσβης απάντησε:  «Θα έρθουν αρχικά μικρές επιχειρήσεις. Μπορούν ξένες επιχειρήσεις να σταθούν εδώ γιατί οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν την εγχώρια και ξένη αγορά και οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές μέσα από αυτό. Χαρακτηριστικά πρόσφατα είδα κατά την επίσκεψή μου στο πολυκατάστημα one salonica πως οι έλληνες στηρίζουν εξίσου ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις αρκεί να είναι ανταγωνιστικές σε τιμή και ποιότητα».

Ποιοι τομείς ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς και, φυσικά, αν μέσα στις επενδυτικές τους επιλογές είναι η γεωργία, ήταν μια από τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις:

«Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε με τους νέους μορφωμένους που ακόμα και στην Γεωργία μπορούν να δουλέψουν επαγγελματικά. Για παράδειγμα υπάρχει η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή η οποία με την συμβολή αμερικάνων και ελλήνων ειδικών μορφώνουν γεωργικά τα παιδιά. 

Οι Αμερικανοί επενδυτές πιστεύουμε ότι ψάχνουν για ανθρώπους που θα τους ωθήσουν στις επενδύσεις. Γι’αυτό  χρειάζεται η μόρφωση. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα μέσω της χρηματικής ενίσχυσης αλλά με την δική σας βοήθεια θα υπάρξει ώθηση για τους απασχολούμενους. Δεν τα περιμένουμε όλα από την οικονομία, η οικονομία είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι επενδυτές βλέπουν τις ιδέες».

Μετά από πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τονωμένο το ενδιαφέρων εξίσου των ομιλητών και των ακροατών το ισχυρότερο συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι το εξής: 

«Εάν θέλετε καλύτερη επιχειρηματική και εμπορική ένωση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, πρέπει να δημιουργήσουν  καλύτερους υπαλλήλους. Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να ακούν και να δουλέψουν μαζί σας».





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου