Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό φέρνουν ξανά σενάρια για πρόωρες κάλπες

Σχετική εικόνα

Στο παρά πέντε της ψήφισης του Προϋπολογισμού και της ακύρωσης του νόμου που όριζε περικοπές σε συντάξεις το 2019, το «μακεδονικό» επιχειρεί comeback φέρνοντας μαζί του, ως είθισται, και τα σενάρια των (πολύ) πρόωρων εκλογών.

Την αφορμή, αυτή τη φορά, δεν την έδωσαν οι «μακεδονομάχοι» και τα ανύπαρκτα συλλαλητήρια, αλλά... ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Από τη μια, τουλάχιστον δύο βουλευτές του Ποταμιού που είχαν ταχθεί εξαρχής υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης) επικαλούνται τα «φάλτσα» του Ζόραν Ζάεφ για να αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην την υπερψηφίσουν, όταν έρθει η ώρα της ελληνικής Βουλής. Από την άλλη, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον κ. Θεοδωράκη να έχει συνάψει συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εκλογική και μετεκλογική συνεργασία. Βάσει των δημοσιευμάτων, η συμφωνία προϋποθέτει καταψήφιση της Συμφωνίας διότι, σε διαφορετική περίπτωση, οι «σκληροί» της ΝΔ («υπό τον Αντώνη Σαμαρά») δεν θα επιτρέψουν καμία συνεργασία με βουλευτή που θα την έχει υπερψηφίσει.

«Δεν υπάρχει ‘ναι’ υπό προϋποθέσεις»
Το Μαξίμου προτίμησε την ευθεία επίθεση προκαλώντας επισήμως τον επικεφαλής του Ποταμιού να ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς τη Συμφωνία. Μέχρι αργά το βράδυ χθες, απάντηση δεν πήρε. Ο κ. Θεοδωράκης αντιμετώπισε μεν με χιούμορ τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας με τον κ. Μητσοτάκη («ζήτησα και θέσεις πάρκινγκ στην Πειραιώς» κ.λπ.) αλλά απέφυγε κάθε αναφορά στη στάση του κόμματός του όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Έτερες πληροφορίες παραπέμπουν σε μία παλαιότερη, μεσοβέζικη, στάση του Ποταμιού που δεν προϋποθέτει αρνητική ψήφο (και «κωλοτούμπα») ενώ, ταυτόχρονα, θα ικανοποιήσει και την ηγεσία της ΝΔ: να δηλώσει ο κ. Θεοδωράκης ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές την επομένη, επειδή θα έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος.

Επ' αυτού, κυβερνητικά στελέχη απαντούν:

* Πρώτον, «ψηφίζεις ή καταψηφίζεις κάτι (συμφωνία ή νόμο) επειδή συμφωνείς ή διαφωνείς, αντίστοιχα. Δεν ψηφίζεις κάτι που σε ικανοποιεί υπό προϋποθέσεις ούτε το αντίθετο».

* Δεύτερον, η αποχώρηση των στελεχών των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα δεν θα συνοδευτεί με ψήφο δυσπιστίας (σ.σ. τουλάχιστον αυτή ήταν και παραμένει η δέσμευση του κ. Καμμένου). Επομένως, «μία τέτοια εξέλιξη αντιμετωπίζεται με ανασχηματισμό και όχι με κάλπες».

«Πολιτικά απαιτούνται 151»
Έστω κι έτσι, πάντως, είναι προφανές ότι θα υπάρξει πρόβλημα, εάν οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού επιλέξουν, τελικά, την αρνητική ψήφο (σ.σ. ο Σπύρος Δανέλλης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα την υπερψηφίσει χωρίς... «αλλά», ενώ οι άλλοι δύο, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν ταχθεί εναντίον, ανοίγοντας τον δικό τους δρόμο προς τη ΝΔ).

Το πρόβλημα, εν προκειμένω, θα αφορά την «αριθμητική της Βουλής» σε μία τόσο σημαντική Συμφωνία.
Τυπικά, μπορεί να περάσει και με λιγότερα από 151 «ναι», καθώς η ψηφοφορία θα γίνει επί των παρόντων, οπότε με αποχή ενός ή δύο κομμάτων, η αναγκαία πλειοψηφία μπορεί να πέσει και στις 140 ψήφους. 
Πολιτικά, όμως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο («έως αδύνατον») να σταθεί υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με λιγότερες από 151 ψήφους. Επιπλέον, το τελευταίο που θα ήθελε το Μαξίμου -και προσωπικά ο κ. Τσίπρας- είναι να πέσει η κυβέρνηση λόγω του «μακεδονικού».

Ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, πριν καν τεθεί θέμα ψηφοφορίας. Που σημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα «πάει» προς κύρωση στην επόμενη Βουλή -κάτι που αποτελεί εφιάλτη για ουκ ολίγους στη ΝΔ.

«Φάλτσα»... μέχρις ενός ορίου
Προς το παρόν, όλα τα παραπάνω αποτελούν σενάρια. Από το Μαξίμου εκτιμούν ότι «θα υπάρξει πλειοψηφία άνω των 151 ψήφων υπέρ της Συμφωνίας», ενώ όπως είπε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, «θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες», ώστε να αντιμετωπισθούν τα «φάλτσα Ζάεφ». Κι αυτό παρά τη βεβαιότητα αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών ότι τα εν λόγω «φάλτσα» οφείλονται στην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές που χρειάζεται για την τελευταία, καθοριστική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Όμως, «το θέμα δεν είναι να βρεθεί η πλειοψηφία στο σκοπιανό Κοινοβούλιο και να χαθεί στο ελληνικό», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

«Κι εμείς γελάσαμε»...
Η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου με αποδέκτη τον κ. Θεοδωράκη είναι η ακόλουθη: «Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δύο κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μάς προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε.

Ωστόσο, θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».

ΠΗΓΗ:
Μαρίνα Μάνη
m.mani@euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου