Έτος εκλογών είναι το 2019 για την Ελλάδα. Κι αν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές έχουν κλειδώσει για τον ερχόμενο Μάιο, όλα παραμένουν ρευστά για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Αυτό που, ωστόσο, είναι πλέον ξεκάθαρο, είναι πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί το κυρίαρχο διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων και ζυμώσεων.
Εν αρχή η συμφωνία των Πρεσπών, όταν δρομολογηθεί η… έλευσή της στη ελληνική Βουλή (πιθανότατα στα τέλη Ιανουαρίου, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κυβερνητικό σχήμα, σηματοδοτώντας την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Το Μαξίμου εκτιμά ότι θα μπορέσει να κλειδώσει την κοινοβουλευτική συμφωνία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ποντάροντας στη ψήφο βουλευτών από το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ, ενδεχομένως από το ΚΙΝΑΛ καθώς και ανεξάρτητων, όπως για παράδειγμα η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία αποτελεί και κυβερνητική «μεταγραφή».
Αν ευδοκιμήσει το «κλείδωμα» της πλειοψηφίας, τότε θεωρείται πολύ πιθανό, το Μαξίμου να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή προς τα τέλη Ιανουαρίου. Με δεδομένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες εξάντλησης της τετραετούς θητείας.
Στην γραμμή… τετραετίας, άλλωστε, επιμένει απαρέγκλιτα στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ενεργοποίηση του σχεδίου «πρόωρων» εκλογών, πριν τον Οκτώβριο και με πιθανό χρονικό ορίζονται διεξαγωγής τον Μάιο, θα προκληθεί εφόσον το Μαξίμου αποτύχει να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το Μαξίμου να επιλέξει να πορευτεί με κυβέρνηση μειοψηφίας έως τον Οκτώβριο, όντας «αδύναμο» να αντιμετωπίσει την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που η αριθμητική δεν… βγει για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα φέρει τη Συμφωνία, στην Βουλή, τον Μάρτιο και θα προαναγγείλει προκήρυξη εκλογών για τον Μάιο, έχοντας ψηφίσει το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας (ως Βόρεια Μακεδονία) στο ΝΑΤΟ...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου