Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Όλγα Κεφαλογιάννη: “Η παρουσία γυναικών σε υψηλές θέσεις, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη για τις δημοκρατικές μας κοινωνίες”


Νέους δρόμους χαράσσει η εκλογή της πρώτης γυναίκας Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και δημιουργεί   πρότυπα για το μέλλον την ίδια ώρα που οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση παθογενειών , όπως η έμφυλη βία,  θα πρέπει να αποτελούν μια διαρκή προτεραιότητα προκειμένου η κάθε γυναίκα να είναι ενημερωμένη αλλά και να προστατεύεται θεσμικά προκειμένου να αισθάνεται ασφαλής να “σπάσει το τείχος της σιωπής”.



Στον απόηχο των αποκαλύψεων της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου που ακολούθησαν πολλές ακόμη μαρτυρίες για κακοποίηση σε βάρος γυναικών αλλά και  μετά την ορκωμοσία της νέας Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις , την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, η Βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, μια δυναμική και σύγχρονη γυναίκα που κατέχει και η ίδια υψηλή θέση στην πολιτική σκηνή της χώρας επί σειρά ετών,  σε συνέντευξή της στον ΤΕΑΜ FM μιλάει για τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας και την ανάγκη για περαιτέρω ανάδειξη αλλά και ενδυνάμωση του στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες.


 “Πρέπει να δείχνουμε διαρκώς ότι ως κοινωνία δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο ανοχής στα φαινόμενα αυτά”


 - Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου,  άνοιξαν ένα μεγάλο θέμα και έφεραν χιονοστιβάδα εξελίξεων πάνω σε ένα ζήτημα στο οποίο έχετε τοποθετηθεί στο παρελθόν αλλά και τώρα αφού είστε από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα που στάθηκαν στο πλευρό της δημόσια από την πρώτη στιγμή


 Θα ξεφύγω από την περιπτωσιολογία για να πω γενικά και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου η έμφυλη βία είναι παρούσα και δυστυχώς είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ καλά κρυμμένη. Θα έλεγα ότι είναι αόρατη. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να τη φέρουμε στην επιφάνεια και να σπάσουμε το τείχος της σιωπής.


 Όλα τα στοιχεία δείχνουν – όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και από στοιχεία που παρακολουθώ από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών – ότι δυστυχώς παρά το ότι σε πολλές χώρες, παρά το ότι θεωρούμε ότι ως κοινωνία έχουμε προοδεύσει,  η έμφυλη βία είναι παρούσα και λόγω της πανδημίας τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι έφερε δυστυχώς στην επιφάνεια ακόμη περισσότερο τις περιπτώσεις αυτές της ενδοοικογενειακής βίας. Η βία έχει πολλά πρόσωπα. Δεν εκδηλώνεται πάντα μόνο με σωματική αλλά και με λεκτική και επίσης ψυχική βία. Γι αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό, και αυτό είναι που είπα από την πρώτη στιγμή - διότι πρέπει να δούμε και ως πολιτεία ποια είναι η δουλειά μας - να ενημερώνονται οι γυναίκες για τα πολλαπλά πρόσωπα της βίας έτσι ώστε να είναι αναγνωρίσιμη σε όλες τις εκφάνσεις της. Γι αυτό είπα ότι θα πρέπει ο Νόμος να ορίζει και να φωτογραφίζει με σαφήνεια τις εκφάνσεις αυτές ώστε να νιώθει η γυναίκα και το θύμα ότι προστατεύεται και ότι η προσφυγή στο Νόμο είναι το καταφύγιό της αλλά και ο μόνος τρόπος για να αποτρέψει τον θύτη να επαναλάβει την πράξη του. Υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλος φόβος και γι’ αυτό έχουμε όλοι τοποθετηθεί για τη γενναία αποκάλυψη μιας αθλήτριας του βεληνεκούς της Σοφίας Μπεκατώρου. Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι χρειάζεται θάρρος, κουράγιο και δύναμη, για να προβείς σε τέτοιου είδους αποκαλύψεις. Πολλές  γυναίκες αισθάνονται ότι είναι μόνες. Θεωρώ ότι με το να ξεκινάμε να μιλάμε και να τοποθετούμαστε δημόσια για τα ζητήματα αυτά, τουλάχιστον δίνουμε την αίσθηση ότι καμία δεν είναι μόνη , άρα όποια γυναίκα είναι θύμα βίας οφείλει να το καταγγείλει και να βρει τον τρόπο να ξεφύγει από την κατάσταση αυτή. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η ενημέρωση είναι σημαντική και δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με τα θέματα αυτά όταν έρχονται στην επικαιρότητα όπως τώρα με την αποκάλυψη Μπεκατώρου. Αυτά τα πράγματα όσο είναι παρόντα στην κοινωνία τόσο πρέπει να παρουσιάζονται και στη δημόσια συζήτηση. Πρέπει να συνεχίζουμε να ενημερώνουμε και να ασχολούμαστε με αυτά. Για να μην είναι απλώς πυροτεχνήματα που έρχονται στην επιφάνεια επειδή τώρα έτυχε να μιλήσει κάποιος γι αυτά . Πρέπει να δείχνουμε διαρκώς ότι ως κοινωνία δεν έχουμε κανένα περιθώριο ανοχής στα φαινόμενα αυτά και αυτό είναι ευθύνη τόσο της πολιτείας από πλευράς νομοθεσίας αλλά και των ΜΜΕ από πλευράς ενημέρωσης της κοινωνίας.


 “ Η Πολιτεία και όλοι εμείς έχουμε μεγάλη ευθύνη να προχωρήσουμε και σε ενημέρωση και στη Νομοθεσία”.


 -Βάζετε το ζήτημα σε τρεις πολύ σημαντικές διαστάσεις και κυρίως να υπάρξει η θεσμική προστασία και παρεμβάσεις ώστε να μην φτάνουμε στο τέλος μιας συζήτησης με μόνιμη επωδό το πόσο κρίμα είναι που δεν μπορεί να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό. Έχετε σκοπό να πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το ζήτημα;


 Ναι, και ανέφερα  ότι ναι μεν υπάρχει η Νομοθεσία αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πιο γενναία τοποθέτηση έτσι ώστε να φωτογραφίζει ο Νόμος με σαφήνεια τις εκφάνσεις αυτές της βίας. Δυστυχώς δεν μιλάμε για ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα μόνο, διότι ενώ υπάρχει η δήλωση των Ηνωμένων Εθνών ήδη από το 1993 για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών  ακόμη και σήμερα τόσα χρόνια μετά μια στις τρεις γυναίκες συνεχίζει να είναι θύμα σωματικής ή ψυχολογικής ή λεκτικής βίας. Σε πολλές περιπτώσεις η βία αυτή προέρχεται από άτομο του στενού περιβάλλοντός της. Γι αυτό λέμε ότι είναι κάτι που υπάρχει στην κοινωνία και δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο όταν με αφορμή κάποια δημόσια δήλωση ασχολούνται όλοι με αυτό.  Η Πολιτεία και όλοι εμείς έχουμε μεγάλη ευθύνη να προχωρήσουμε και στην ενημέρωση και στη Νομοθεσία.


 


“Σπάνε τα στερεότυπα και δημιουργούμε νέα πρότυπα”


 -Με την προεδρία Μπαίντεν βλέπουμε για πρώτη φορά μια γυναίκα στο νούμερο δύο στην προεδρεία των ΗΠΑ . Μια επιλογή που χειροκροτήθηκε. Πρόκειται για επιλογή ουσίας και κάτι που λέτε χρόνια και εσείς με αφορμή και τις ποσοστώσεις και  την γυναικεία παρουσία. Χαιρετήσατε και εσείς την εκλογή της Κάμαλα Χάρις . Εδώ βλέπουμε να αλλάζει κάτι στο σκέλος αυτό;


 Το να υπάρχουν σε θέσεις τόσο υψηλές γυναίκες , πράγμα το οποίο θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο για τις δημοκρατικές μας κοινωνίες νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και ως πρότυπο σύγχρονης γυναικείας ηγεσίας. Απ’ ό,τι έχουμε δει από την πορεία της Κάμαλα Χάρις μέχρι τώρα , νομίζω ότι είναι μια γυναίκα που ακριβώς εκπροσωπεί το σύγχρονο πρότυπο της γυναικείας ηγεσίας και βεβαίως μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν θα είναι τόσο αποτελεσματική και αν θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τέτοιο τρόπο που να επιβεβαιώσει αυτή την μεγάλη ελπίδα που έχει δημιουργηθεί στο πρόσωπό της. Για να μπορεί  , όπως είπε και εκείνη,  από δω και πέρα οποιοδήποτε νέο κορίτσι να σκέφτεται ότι είναι εφικτό να μπορεί να φτάσει να γίνει Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και γιατί όχι και Πρόεδρος. Σπάνε τα στερεότυπα και δημιουργούμε νέα πρότυπα . Νομίζω αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.


 “Έχουμε να χτίσουμε πάνω σε ήδη καλές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών”


 - Η αλλαγή σελίδας στην ηγεσία των ΗΠΑ , ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για όλο τον πλανήτη, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Θεωρείτε ότι μπορούμε να χαμογελάμε αισιόδοξα;


 Προφανώς για όλους η χθεσινή ημέρα στην Αμερική μας έδωσε και μια μεγαλύτερη αισιοδοξία για το ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μπουν ξανά σε έναν δρόμο όπως αυτόν που ξέραμε και παλιότερα, να έχουμε μια καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων που μας αφορούν και εμάς και ειδικά από την στιγμή που γνωρίζουμε ότι ο νέος πρόεδρος ο κος Μπαίντεν γνωρίζει και τα θέματα της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής μας τόσο από την θητεία του ως Αντιπροέδρου αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις τις οποίες έχει κάνει. Πρέπει όμως εδώ να θυμηθούμε ότι ακόμα και με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της Αμερικής, άσχετα με το ύφος που είχε στην έκφρασή της στο πρόσωπο του προέδρου με την Ελλάδα τήρησε μια αρκετά καλή στάση. Θυμάστε τις επισκέψεις του προηγούμενου υπουργού εσωτερικών στην Κρήτη. Άρα έχουμε να χτίσουμε πάνω σε ήδη αρκετά καλές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών,  διότι η πολιτική που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια, των ίσων αποστάσεων , εγκαταλείφθηκε και είδαμε να γίνεται για πρώτη φορά ξεκάθαρη καταγγελία της Τουρκικής προκλητικότητας. Επομένως πρέπει να χτίσουμε πάνω σε ήδη καλή βάση και πιστεύω  με την προεδρεία Μπαίντεν ότι αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μια ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας για την διμερή μας σχέση και τον τρόπο που βλέπει η Αμερική την ευρύτερη γειτονιά μας που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου