Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Ισαάκ Χέρτσογκ: Ο χαμηλών τόνων, παλαίμαχος πολιτικός της κεντροαριστεράς, με τους ισχυρούς δεσμούς με το πολιτικό κατεστημένο, που εξελέγη Πρόεδρος του Ισραήλ


Ως άλλο ένα σημάδι του τέλους της κυριαρχίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πολιτική ζωή του Ισραήλ ερμηνεύεται η εκλογή του Ισαάκ Χέρτσογκ στην προεδρία της χώρας. Ο 60χρονος πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και ηγέτης της αντιπολίτευσης, είναι γόνος μιας επιφανούς σιωνιστικής οικογένειας της κάποτε κυριαρχούσας ελίτ των Ασκεναζίμ, των Εβραίων δηλαδή, που έφθασαν στη χώρα από την Ευρώπη και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ επί δεκαετίες μετά την ίδιρύση του το 1948. Γιος του γεννημένου στην Ιρλανδία, Χαϊμ Χέρτσογκ, που είχε διατελέσει πρόεδρος του Ισραήλ από το 1983 έως το 1993, εγγονός του πρώην αρχιραββίνου της χώρας από το 1936 μέχρι το 1959, Ιτσχάκ Χαλεβί Χέρτσογκ και ανεψιός του Αμπά Εντάν, του διασημότερου διπλωμάτη της χώρας, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και πρεσβευτής στον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, ο νέος πρόεδρος του Ισραήλ εξελέγη - και μάλιστα τη μέρα που εκθρονιζόταν ο Νετανιάχου και η χώρα αποκτούσε νέα κυβέρνηση- με 87 ψήφους έναντι 26 της έτερης υποψήφιας Μίριαμ Πέρετζ, για να διαδεχθεί στις αρχές Ιουλίου τον δημοφιλή Ρέουβεν Ρίβλιν, που προέρχεται από το ίδιο δεξιό κόμμα του Λικούντ με τον Νετανιάχου, αλλά θεωρείτο αντίπαλός του.


Ο γλυκομίλητος Χέρτσογκ ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στον αδυσώπητα σκληρό κόσμο της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ. Και σ’ αυτή την ήπια στάση του απέδωσαν ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές την αποτυχία του να εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας στην αναμέτρηση με τον Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Εχούντ Μπάρακ το 1999-2000. Εξελέγη βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα από το 2003 μέχρι το 2018, διετέλεσε υπουργός σε διάφορα χαρτοφυλάκια προτού πάρει στα χέρια του τα ηνία του κόμματος από το 2013 μέχρι το 2018. Μετά την απώλεια της προεδρίας των Εργατικών ανέλαβε το 2018 πρόεδρος της Jewish Agency, μιας προβεβλημένης ΜΚΟ που συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση για την προώθηση της μετανάστευσης στο Ισραήλ και της συνεργασίας μεταξύ του κράτους και της εβραϊκής διασποράς, ρόλος π ου τον βοήθησε να συνεχίσει να καλλιεργεί τις πολιτικές του διασυνδέσεις και να προβληθεί στην εσωτερική και διεθνή σκηνή. Λόγω αυτών ακριβώς των στενών του δεσμών με το πολιτικό κατεστημένο ο Χέρτσογκ θεωρείτο φαβορί για την προεδρία της χώρας και θα παραμείνει στο πόστο του για μια επταετία.


Αν και το νέο του αξίωμα έχει περισσότερο συμβολικό παρά εκτελεστικό ρόλο, ωστόσο ο πρόεδρος του Ισραήλ είναι αυτός που επιλέγει σε ποιον ηγέτη πολιτικού κόμματος θα αναθέσει την εντολή σχηματισμό κυβέρνησης μετά από μια εκλογική αναμέτρηση – κάτι που έγινε τέσσερις φορές την τελευταία διετία στη χώρα – αλλά και αυτός που έχει την εξουσία να απονέμει χάρες – θέμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο καθώς ο Νετανιάχου είναι υπόδικος για μια σειρά καταγγελιών για διαφθορά. Το ερώτημα είναι αν η εκλογή του Χέρτσογκ θα επιφέρει κάποια αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας του. Ο ίδιος, πάντως, είναι φιλόδοξος, όπως φάνηκε και στην πρώτη ομιλία του μετά την εκλογή του, όπου εξέφρασε την πρόθεση να «χτίσει γέφυρες» εντός της ισραηλινής κοινωνίας, αλλά και με την εβραϊκή διασπορά και να διασφαλίσει «τα θεμέλια της δημοκρατίας», που ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι είχε υπονομεύσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου