Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

The ReMARKables: Το Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής των YOUNG LIBERALS GREECE, Γιώργος Μενεσιάν, μιλά στο Off The Record News και τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά



The ReMARKables Vol. 132... με καλεσμένο έναν υπερδραστήριο νέο, τον Γιώργο! 


Ο Γιώργος Μενεσιάν είναι διεθνολόγος και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής των Ελεύθερων Νέων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών και μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του St Andrews σε θέματα ασφαλείας για Μέση Ανατολή, Καύκασο και Κεντρική Ασία. Είναι Δόκιμος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και συντονιστής της Ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ασφάλειας του Τομέα Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΤΟΡΕΝΕ), καθώς και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ). Είναι, επίσης, αρθρογράφος στην ηλεκτρονική εφημερίδα “liberal.gr” και διαθέτει την προσωπική του στήλη στην Huffington Post Greece. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και αρμενικά. Τέλος, είναι ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Οι Σχέσεις Ελλάδος – Αλβανίας: προβλήματα και προοπτικές».


Η συνέντευξη δόθηκε στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Πες μας φιλε μου Γιώργο λίγα λογια για εσύ για εσένα, να σε γνωρίσουμε;


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Όπως προδίδει και το επίθετό μου, έχω αρμενική καταγωγή από την μεριά του πατέρα μου. Οι τόποι καταγωγής μου είναι η Μεσσηνία και η Κιλικία. Σπούδασα διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πάντειο και τώρα ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιο του St Andrews της Σκωτίας. Αν και με ενδιαφέρουν οι διεθνείς σχέσεις εν γένει, έχω ένα πάθος με τα ζητήματα που αφορούν στην Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Πρόκειται για δύο περιοχές τόσο πολύπλοκες και ενδιαφέρουσες (γεω)πολιτικά, ιστορικά και κοινωνιολογικά, που η κατάσταση δεν μένει ποτέ στάσιμη και, ως εκ τούτου, πάντοτε έχεις να ασχολείσαι με κάτι. Μου αρέσουν, επίσης, η πολιτική, η έρευνα και η αρθρογραφία και με αυτά ασχολούμαι σε καθημερινή βάση.  Τέλος, λατρεύω τα ταξίδια και ιδίως εκείνα στα οποία μπορώ να συνδυάσω την γνώση με την διασκέδαση.


Ποιοι είναι, τι είναι, τι κάνουν, τι όμορφο ετοιμάζουν, ποιες οι παρούσες δράσεις, των YOUNG LIBERALS GREECE; 


Οι Ελεύθεροι Νέοι (Young Liberals Greece) είναι μια ακομμάτιστη κεντρώα πολιτική νεολαία, η μόνη στην Ελλάδα η οποία εκπροσωπεί τις αρχές και αξίες του φιλελευθερισμού. Είμαστε οπαδοί των δημοκρατικών αρχών, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενωμένης Ευρώπης, του κράτους δικαίου, της ελεύθερης αγοράς και της προστασίας του περιβάλλοντος. Γνωρίζοντας ότι από μόνος σου δεν κάνεις την διαφορά, οι Ελεύθεροι Νέοι συνεργάζονται με τις αντίστοιχες φιλελεύθερες ευρωπαϊκές νεολαίες μέσω της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Φιλελεύθερη Νεολαία (LYMEC) και, σύντομα, στην Παγκόσμια Φιλελεύθερη Νεολαία (IFLRY). Πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας για την διάδοση των φιλελεύθερων αξιών είναι το  Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία (FNF), το Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Φόρουμ (ELF) και το Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Κόμμα (ALDE). Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, καταφέραμε και οργανώσαμε με επιτυχία αρκετές δράσεις και εκδηλώσεις. Πριν από έναν μήνα οργανώσαμε, μαζί με το FNF την Θερινή Ακαδημία Φιλελεύθερης Ηγεσίας και τώρα ετοιμάζουμε νέες δράσεις για τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης, αλλά και για το ευρύ κοινό. 


Πως κρινεις την παρουσία της πατρίδας μας στην τρέχουσα περίοδο στα Βαλκάνια και την Ανατολ. Μεσόγειο;


Η Ελλάς έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ας ξεκινήσουμε με την Ανατολική Μεσόγειο: καταρχάς ένα σημαντικό επίτευγμα είναι ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα τριμερή σχήματα συνεργασίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και, φυσικά, με την Κύπρο. Η πατρίδα μας, όχι μόνο πρωταγωνιστεί στα σχήματα αυτά, αλλά και τα εξελίσσει. Η επιτυχία των σχημάτων αυτών είναι φανερή, πρώτον, με την δημιουργία του EastMed Gas Forum, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό οργανισμό και, δεύτερον, με το γεγονός ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τρίτων χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία. 

Όσον αφορά στα Βαλκάνια, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή η οποία στηρίζει τόσο την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι είμαστε η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων, προτιμούμε την ειρηνική επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων διότι είμαστε μια χώρα δημοκρατική. Φυσικά, μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αύξηση της παρουσίας μας στα Βαλκάνια, όπως η επιστροφή των ελληνικών εταιρειών στις βαλκανικές οικονομίες και η επίλυση των διμερών ζητημάτων με όλους μας τους γείτονές.


Πως βλέπεις να εξελίσσεται η ολη κατάσταση στον Καύκασο και κυρίως σε ότι αφορά την φιλη-συμμαχο χώρα την Αρμενία;


Η κατάσταση στην Αρμενία είναι πολύ δύσκολη. Ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία θα αναφέρω αμέσως, το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση και αυτό φαίνεται από την μη ορθή λειτουργία του νέου κοινοβουλίου. Η Αρμενία, όχι μόνο προσπαθεί να συνέλθει από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και την επιθετική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν. Όπως γνωρίζετε η Αρμενία ηττήθηκε στον πόλεμο του περασμένου φθινοπώρου και έχασε ένα σημαντικό κομμάτι των εδαφών που ήλεγχε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από τον περασμένο Μάιο, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν αγνοώντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, παραβιάζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας. Ταυτόχρονα, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ βρίσκονται σε κίνδυνο: από την μία έχουμε τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους της αζερικής πλευράς. Από την άλλη, την προ των πυλών ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της διακοπής ύδρευσης στην οποία προχώρησε το Αζερμπαϊτζάν πριν από λίγες εβδομάδες. Επίσης, υπάρχουν αποδείξεις ότι το Αζερμπαϊτζάν καταστρέφει τα αρμενικά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στις περιοχές που ελέγχει και, ταυτόχρονα, δεν επιστρέφει τους αιχμαλώτους πολέμου που βρίσκονται στο Μπακού. Η κατάσταση επομένως είναι αρκετά δύσκολη. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν στον Νότιο Καύκασο. Όσο για την Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την ατυχή παρουσία του Έλληνα πρέσβη στην προπαγανδιστική φιέστα που οργάνωσε το Μπακού στην πόλη Σουσί του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι από τις λίγες χώρες που στηρίζουν την Αρμενία.


Βλέπεις κυριαρχία της ελληνικής κεντροδεξιάς στα πολιτικά πράγματα της χωρας τα επόμενα 5-6 χρόνια;


Η ελληνική κεντροδεξία φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στα πολιτικά πράγματα της χώρας από την στιγμή που η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να είναι λαϊκίστική και χωρίς αφήγημα. Αυτό φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Η κρίση της πανδημίας και τα λάθη που έγιναν κατά την διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου ίσως επηρεάσουν το ποσοστό των πολιτών που στηρίζουν ή εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να μην αλλάζει αποφασιστικά την τρέχουσα κατάσταση. Από την άλλη, η ακροδεξιά έχει επίσης χάσει το αφήγημά της και οι πολίτες της έχουν γυρίσει την πλάτη. Επομένως, η κεντροδεξιά φαίνεται να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας. Γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνία ανήκει στο φιλελεύθερο κέντρο προσπαθεί να αλλάξει. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με μεγάλη επιτυχία από την στιγμή που στην κεντροδεξιά παράταξη υπάρχουν προσωπικότητες η οποίες βρίσκονται αρκετά μακριά από το φιλελεύθερο κέντρο. 


Είναι σημαντική οι ενεργοποίηση των ατόμων της ηλικίας μας στην πολιτική σκηνή;


Κατά την ταπεινή μου άποψη, η πολιτικοποίηση των νέων είναι εξαιρετικά σημαντική διότι τους επιτρέπει να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι πολιτικοποίηση και συμμετοχή στα κοινά δεν σημαίνει κομματικοποίηση. Είναι φυσιολογικό οι νέοι να μην εμπιστεύονται τους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτό άλλωστε δεν είναι μονάχα ελληνικό φαινόμενο. Το ίδιο συμβαίνει στην Ευρώπη και την Αμερική. Όμως εδώ πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Μπορεί οι νέοι να μην είναι παρόντες στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά στην τοπική αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί οι νέοι συμμετέχουν και προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες στις τοπικές τους κοινωνίες και αυτό είναι πολύ θετικό. Οι νέοι πρέπει να καταλάβουμε ότι με την απαξίωση της πολιτικής διαιωνίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. 


Μια ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αυριο... γενικά! 


Θέλω να ελπίζω ότι η νέα γενιά θα καταλάβει ότι μπορεί να φέρει την αλλαγή. Όταν το καταλάβει, θα αρχίσει να δραστηριοποιείται είτε στην πολιτική σκηνή είτε στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών. Τότε πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη για την νεολαία και την πατρίδα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου