Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Μακρόν «φλερτάρει» τη θέση της Μέρκελ στη κορυφή της Ευρώπης - Κείμενο από την Αλεξία Χαρακίδα


Αλεξία Χαρακίδα

Πολιτικός Επιστήμονας – Δημοσιογράφος

Κοινωνική Διοίκηση και Πολιτική Επιστήμη - Πολιτική Επιστήμη ΔΠΘ

ΠΜΣ Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΕΚΠΑ

ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική ΕΚΠΑ

Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας ΟΝΝΕΔ Αιτωλ/νιας

Υπεύθυνη Επικοινωνίας  Εμπορίου και Βιομηχανίας ΟΝΝΕΔ (Πανελλαδικά)



Το τέλος της εποχής Μέρκελ είναι μια καλή αφορμή αναστοχασμού για την Ευρώπη. Η καγκελάριος έπαιξε πολλές φορές τον ρόλο του «αμορτισέρ» του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εξασφαλίζοντας αναγκαίους συμβιβασμούς. 


Αλλά οι δισταγμοί της κόστισαν  αρκετές φορές στην Ευρώπη. Τώρα, με την αλλαγή σκυτάλης στο Βερολίνο και τις εκλογές τον προσεχή Απρίλιο στο  Παρίσι, είναι ευκαιρία η Ε.Ε να αλλάξει σελίδα και  να αποκτήσει στιβαρή ηγεσία. Όπως εκτιμούν πολλοί ειδικοί το κενό που θα αφήσει στην Ευρώπη η  αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στην εξουσία της Γερμανίας, ενδέχεται να καλύψει η Γαλλία. 


Να  τονιστεί , ωστόσο, ότι ο Μακρόν έχει να δώσει τις δικές του εγχώριες μάχες με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία την άνοιξη, γεγονός που σίγουρα θέτει δυσκολίες στο εγχείρημά του για την ευρωπαϊκή ηγεσία.


Παρόλα αυτά,  ο Μακρόν χτίζει καιρό τα θεμέλια για την διαδοχή στη κορυφή της Ευρώπης. «Όσον αφορά τον Μακρόν, βλέπουμε ήδη πρόχειρες προσπάθειες να αναλάβει ηγεσία στην Ευρώπη», δήλωσε στο CNBC ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING. Ο ίδιος στηρίζει αυτή του εκτίμηση «δείχνοντας» τις «παρεμβάσεις του Μακρόν «στις ευρωπαϊκές συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες». 


Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσομε πως η Γαλλία ζήτησε από την ΕΕ να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών μελών και τα επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ,  υπό το φως της πανδημίας  covid-19, ενώ η Γερμανία παραδοσιακά αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κανόνων που προορίζονται για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους.


Παρατηρούμε πως το γεωπολιτικό σκηνικό αλλάζει ραγδαία και απρόσμενα, όπως φάνηκε και  με τη συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών,Αυστραλίας  και Μεγάλης Βρετανίας.Φαίνεται πως  η ασφάλειά της Ε.Ε  εξαρτάται εντελώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.Πιο συγκεκριμένα, Το Παρίσι φαίνεται οργισμένο με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι οποίες ανακοινώνοντας την Τετάρτη τη στρατηγική τους συμμαχία με τη Βρετανία (AUKUS) προκειμένου να αντικρούσουν την επιρροή της Κίνας τορπίλισαν ένα συμβόλαιο πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό ύψους μεγαλύτερου των 50 δισεκ. ευρώ.


Σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που  παρέμεινε σιωπηλός, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν κατηγόρησε τις τρεις χώρες  χρησιμοποιώντας όρους κάθε άλλο παρά διπλωματικούς. :"Ψέματα”, "διπροσωπία”, "περιφρόνηση” ,καθώς απέκρυπταν επί μήνες τις διαπραγματεύσεις τους, κατήγγειλε "ένα ισχυρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη” μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ και χαρακτήρισε τη Βρετανία "ρεζέρβα” της τριμερούς πρωτοβουλίας.Με δύο λέξεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, «πισώπλατη μαχαιριά».


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ,  ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει να δώσει εξηγήσεις στον Γάλλο ομόλογό του, με τον οποίο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία "τις επόμενες ημέρες”.


Η ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, χωρίς να ενημερωθεί γι’ αυτήν η Ευρωπαϊκή Ενωση  σε συνδιασμό με τον βάναυσο τρόπος με τον οποίο η Αμερική έφυγε από το Αφγανιστάν, προκαλούν προβληματισμό ως προς το τι σημαίνουν αυτά για φίλους και αντιπάλους των ΗΠΑ.


Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσειων των ηγετών των χωρών του νότου της ΕΕ (EUMED9), τόνισε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας προκειμένου η Ευρώπη να ενισχύσει την κυριαρχία της:


«Συζητήσαμε τη σπουδαιότητα της κοινής προσπάθειας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας για να ενισχύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και απειλές που αφορούν στη γειτονιά μας και να δημιουργούμε συμμαχίες ώστε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις συνέπειες όλων αυτών των προκλήσεων. 


Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες».το πλαίσιο αυτό το Παρίσι παίζει δυνατά το χαρτί της αμυντικής και στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρώπης, το οποίο, εξάλλου, βρίσκεται εδώ και καιρό στο ευρωπαϊκό τραπέζι. ,μάλιστα η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Αλεξία Χαρακίδα

Πολιτικός Επιστήμονας – Δημοσιογράφος

Κοινωνική Διοίκηση και Πολιτική Επιστήμη - Πολιτική Επιστήμη ΔΠΘ

ΠΜΣ Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΕΚΠΑ

ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική ΕΚΠΑ

Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας ΟΝΝΕΔ Αιτωλ/νιας

Υπεύθυνη Επικοινωνίας  Εμπορίου και Βιομηχανίας ΟΝΝΕΔ (Πανελλαδικά)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου