Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Άλλαξε ο Μανωλιός... και έκανε το κόμμα του αλλιώς: Υπερ-Κεντρώος Συνασπισμός από τον Μακρόν με άνοιγμα σε δεξιά και κεντροαριστερά



Το «Δημοκρατία, Εμπρός!» τού Εμανουέλ Μακρόν γίνεται «Αναγέννηση» και σχηματίζεται συνασπισμός κομμάτων της πλειοψηφίας στη Γαλλία.

Τα διάφορα κόμματα της προεδρικής πλειοψηφίας συγκεντρώνονται σε μια συνομοσπονδία που ονομάζεται «Μαζί», ανακοίνωσε ο Στανισλάς Γκερινί, ηγετικό στέλεχος του «Δημοκρατία, Εμπρός!», κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με το MoDem και το Horizons.

Το «Δημοκρατία, Εμπρός!» θα μετονομαστεί σε «Αναγέννηση»

Στο πλαίσιο της «επανίδρυσης» που ανακοίνωσε, ο Στανισλάς Γκερινί, ο γενικός εκπρόσωπος του «Δημοκρατία, Εμπρός!», διευκρινίζει ότι το LRM θα μετονομαστεί σε «Renaissance».

Κοινοβουλευτικές εκλογές: Ιδρυση νέου συνασπισμού 

Οι διάφοροι εκπρόσωποι της προεδρικής πλειοψηφίας συγκεντρώνονται στα κεντρικά γραφεία του προεδρικού κόμματος, «Δημοκρατία, Εμπρός!» (LRM), στη rue du Rocher, στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, για να παρουσιάσουν το σχέδιο του συνασπισμού τους.

Τρία κινήματα πρόκειται να αποτελέσουν τους πυλώνες: το «Δημοκρατία, εμπρός!», το MoDem και το Horizons, το κόμμα που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο από τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Οι κύριοι παρουσιαστές αυτής της συνέντευξης είναι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ρίτσαρντ Φεράν, ο πρόεδρος του MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού, ο γενικός αντιπρόσωπος του LRM, Στανισλάς Γκερινί και

ο δήμαρχος της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ.

Στην πρώτη σειρά είναι παρόντες η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπιλί, επίσης πρόεδρος του περιβαλλοντικού κόμματος «En Commun», η υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Αργκόν, συμπρόεδρος του κινήματος Territories of Progress, ο Φρανκ Ριστέρ, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου που εκπροσωπεί από την πλευρά του το κεντροδεξιό κόμμα Agir,
ο πρόεδρος του ριζοσπαστικού κόμματος Λοράν Ενάρ, ο υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο για το MoDem, Μαρκ Φεσνό, o βουλευτής του Παρισιού Πιερ-Ιβ Μπουρναζέλ, επικεφαλής των εκλογών για το Horizons,
η υπουργός Εξωτερικών για τους βετεράνους, η οποία προέρχεται από το MoDem, Ζενεβιέβ Νταριεσέκ, και ο πρόεδρος της ομάδας MoDem στην Εθνοσυνέλευση, Πατρίκ Μινιολά.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, αρχηγός των βουλευτών του LRM, απουσιάζει.

Εντουάρ Φιλίπ: «Είμαστε μαζί γιατί δεν είμαστε ίδιοι»

Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος Horizons μίλησε στη συνέντευξη Τύπου της πλειοψηφίας, αναφορικά με το σχέδιό του για τις βουλευτικές εκλογές. «Είμαστε μαζί γιατί δεν είμαστε ίδιοι» διαβεβαίωσε, και «οι διαφορές μας αυτές, που γίνονται σεβαστές, είναι ένα σαφές πλεονέκτημα».

«Επιλέξαμε να συζητήσουμε διασφαλίζοντας ότι η συζήτηση θα παραμείνει μέσα στο δωμάτιο που έγινε» προσθέτει, ειρωνευόμενος, κατά πάσα πιθανότητα, τις δύσκολες και πολυπροβεβλημένες διαπραγματεύσεις της Αριστεράς.

Ο Στανισλάς Γκερινί ανακοινώνει την «επανίδρυση» της «La République en Marche»
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτό το κίνημα «ανοικοδόμησης της πολιτικής ζωής», διαβεβαιώνει ο Στανισλάς Γκερινί, ο γενικός εκπρόσωπος του «Δημοκρατία, Εμπρός!». «Αυτή η ανοικοδόμηση θα έχει ως αντικείμενο και το ίδιο το κόμμα μας», συνεχίζει.

Θα είναι ένα «λαϊκό κόμμα, ανοιχτό στους πολίτες, στους τοπικούς εκλεγμένους», εξηγεί. «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητά μας να δρούμε».

Ο Φρανσουά Μπαϊρού διευκρινίζει ότι θα υπάρχει μόνο ένας χρηματοδοτικός σύλλογος για όλα τα κόμματα της πλειοψηφίας που χορηγούν υποψήφιους βουλευτές.

Ερωτηθείς για την επιλογή σχηματισμού ενός «συνασπισμού» κομμάτων της πλειοψηφίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ο Φρανσουά Μπαϊρού διαβεβαιώνει ότι η επιλογή αυτή δίνει τη δυνατότητα «να ζωντανέψει η ποικιλομορφία των ρευμάτων μέσα σε ένα ενιαίο σύνολο».

Ενιαίο, γιατί θα υπάρχει «ένας και μόνον ένας υποψήφιος» του συνασπισμού σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Επιπλέον, διευκρινίζει, «συμφωνήσαμε σε έναν ενιαίο χρηματοδοτικό σύλλογο», πράγμα που, κατά τη γνώμη του, αποτρέπει τον «ανταγωνισμό» μεταξύ των κομμάτων της πλειοψηφίας.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού διεκδικεί ένα μοντέλο συνασπισμού για τα κόμματα της πλειοψηφίας 
Ο Φρανσουά Μπαϊρού κοροϊδεύει τις «περιπέτειες της Αριστεράς», που χαρακτηρίζονται από «αποδιοργάνωση» και «αντιπαλότητα». «Οι συγκεντρώσεις που κάνουν είναι ενάντια στην κοινή λογική», είπε δηκτικά.

Αντίθετα, διαβεβαιώνει ότι στην πλειοψηφία, επί πρωθυπουργίας Εντουάρ Φιλίπ και Ζαν Καστέξ, «δεν υπήρξαν συγκρούσεις», παρά το γεγονός ότι «ο καθένας μας είναι το αποτέλεσμα μιας διαφορετικής ιστορίας». Αυτό δικαιολογεί, κατά την άποψή του, την επιλογή ενός μοντέλου συνασπισμού για τα κόμματα της πλειοψηφίας.

«Οι ανταγωνισμοί ανθρώπων και φατριών είναι κάτι εντελώς έξω από το DNA αυτού που χτίσαμε πριν από πέντε χρόνια», υποστηρίζει.

Ρίτσαρντ Φεράν: «Πολιτική και εκλογική συμφωνία» για τις βουλευτικές εκλογές
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των La République en Marche, MoDem και Horizons, ο Ρίτσαρντ Φεράν, πρόεδρος της Συνέλευσης, καλεί για μια «Πολιτική και εκλογική συμφωνία στις βουλευτικές εκλογές».

«Η ένωσή μας είναι ταυτοχρόνως συνεκτική και πληθωρική», συνεχίζει. «Δεν περιμέναμε» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου «για να πούμε στους εαυτούς μας ότι πρέπει να κάνουμε πράγματα μαζί», προσθέτει, σε κάτι που μοιάζει με νύξη στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έγιναν στους κόλπους της Αριστεράς προκειμένου να παρουσιαστεί ένα ενιαίο μέτωπο στις βουλευτικές εκλογές και με μια προεδρική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από επιθέσεις.

«Οι διαφορετικές ευαισθησίες μάς τιμούν», προσθέτει ο κ. Φεράν, ο οποίος ζητά τη συγκρότηση μιας «σταθερής, συνεκτικής, πιστής, δημιουργικής πλειοψηφίας» στη Συνέλευση.

Σε φάση αναβάπτισης των πολιτικών σχηματισμών που θα λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου έχει εισέλθει η Γαλλία, ενώ εκ παραλλήλου εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τη μορφή και το περιεχόμενο που θα έχουν αυτοί οι σχηματισμοί.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «Εμπρός Γαλλία» δεν θα έχει πλέον «χαρακτήρα κινήματος» αλλά κόμματος και θα ονομάζεται «Αναγέννηση». Στις εκλογές ωστόσο θα κατέλθει υπό την ονομασία «Μαζί», μια συνομοσπονδιακού χαρακτήρα συμμαχία κομμάτων και κινήσεων, της οποίας κεντρικός κορμός θα είναι η «Αναγέννηση» και κεντρικό πρόσωπο αναφοράς ο Μακρόν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια ανάλογων εξελίξεων στον χώρο των κομμάτων της αριστεράς τα οποία λίγο πολύ αποφάσισαν πως θα κατέβουν και αυτά από κοινού στις βουλευτικές εκλογές σε μια επίσης συνομοσπονδιακού χαρακτήρα πολιτική συμμαχία υπό την ονομασία «Νέα Λαϊκή Ένωση για την κοινωνία, την οικολογία και την αλληλεγγύη». Κεντρικός κορμός θα είναι εδώ η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν ο οποίος θα είναι και το κεντρικό πρόσωπο αναφοράς στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο συνομοσπονδιακός χαρακτήρας των πολιτικών σχηματισμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ποικιλία των «πολιτικών αποχρώσεων» που συμμαχούν, αλλά και στην επιδίωξη των κομμάτων της κάθε παράταξης να έχει το καθένα τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, εξασφαλίζοντας έτσι πολιτική αναγνωρισιμότητα, αλλά και οικονομική ενίσχυση.

Τα«πλουραλιστικά χαρακτηριστικά» που θα έχει η νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση δημιουργούν ωστόσο προβληματισμούς σε Γάλλους αναλυτές σχετικούς με το βαθμό συνοχής μετεκλογικά τόσο του σχηματισμού υπό τον Μακρόν, όσο και του σχηματισμού υπό τον Μελανσόν.  Προς το παρόν, βέβαια, οι πάντες δίδουν όρκους πίστης και αφοσίωσης στον ηγέτη της παράταξής τους.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον τρίτο πόλο της γαλλικής πολιτικής ζωής, τον πόλο της ακροδεξιάς, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, κυρίως από την πλευρά της Μαρίν Λεπέν.

Θα μπορούσε, άραγε, ο επανεκλεγείς πρόσφατα στην προεδρία της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να αναγκαστεί να δεχθεί στο πλευρό του τον Ζαν Λικ Μελανσόν κάνοντάς τον πρωθυπουργό;

Το ερώτημα κυριαρχεί, πια, στον δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη Γαλλία σε δύο γύρους, στις 12 και 19 Ιουνίου.

Τα μεγαλύτερα κόμμα της γαλλικής Αριστεράς: η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, οι Πράσινοι (Europe Écologie les Verts – EELV), οι Κομμουνιστές (PCF) και οι άλλοτε κυβερνώντες Σοσιαλιστές (PS) συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

«Ο στόχος είναι να εξαναγκαστεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια λεγόμενη συγκατοίκηση με μια αριστερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον 289 εδρών στην εθνοσυνέλευση (σ.σ. των συνολικά 577 εδρών), που θα απαιτήσει από αυτόν να διορίσει στην θέση του πρωθυπουργού τον ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν», γράφει ο Ίντο Βοκ στο New Statesman, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια συγκατοίκηση θα θύμιζε την περίοδο μεταξύ 1997 και 2002, μια περίοδο κατά την οποία ο κεντροδεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε υποχρεωθεί να έχει δίπλα του ως πρωθυπουργό τον Λιονέλ Ζοσπέν των Σοσιαλιστών.


Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (Harris Interactive), τα τέσσερα προαναφερθέντα κόμματα της Αριστεράς παρουσιάζονται να συγκεντρώνουν όλα μαζί ποσοστό 35% (19% η Ανυπότακτη Γαλλία, 7% οι Σοσιαλιστές, 7% οι Πράσινοι και 2% οι Κομμουνιστές). Συγκριτικά, η παράταξη La République en Marche του Μακρόν συγκεντρώνει μόνη της περίπου 24%, ενώ οι άλλοτε κυβερνώντες Ρεπουμπλικάνοι (πρώην UMP, η παραδοσιακή γαλλική Δεξιά δηλαδή) ακολουθούν πιο χαμηλά, με 8%.

«Μπορούν, άραγε, τα τέσσερα κόμματα της Αριστεράς να καταφέρουν πραγματικά να αναγκάσουν τον Μακρόν να διορίσει τον Μελανσόν πρωθυπουργό;», διερωτάται ο Ίντο Βοκ, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πολύ πιθανό και πως εάν όντως συνέβαινε θα ήταν κάτι το πρωτοφανές.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι τείνουν άλλωστε να «πριμοδοτούν» «παραδοσιακά» τους προέδρους της χώρας τους και με κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, τουλάχιστον από το 2002 και έπειτα, ενώ παράλληλα και το σύστημα όπως είναι διαμορφωμένο (πρώτος – δεύτερος γύρος) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υψηλά ποσοστά να μείνουν εκτός δεύτερου γύρου ή να χάσουν στο τέλος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου