Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Έλενα Ράπτη στη Voria: Πώς θα αναπτυχθεί ο Τουρισμός στη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία


Συνέντευξη της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη στη Φωτεινή Στεφανοπούλου

Ικανοποιημένη από την τουριστική κίνηση της φετινής σεζόν όχι μόνο στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, δηλώνει στην έντυπη Voria η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη,

Η κα. Ράπτη τονίζει πως η ανοδική πορεία που καταγράφεται  αντανακλά τις προσπάθειες που έχει κάνει το υπουργείο για να καθιερωθεί η Ελλάδα στη συνείδηση των επισκεπτών ως  κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, αλλά για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου χωρικά και χρονικά. Και προσθέτει ότι υπάρχουν προοπτικές ακόμα μεγαλύτερης και μάλιστα ισόρροπης ανόδου με την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, στον οποίο η χώρα μας κατέχει την ένατη θέση στην Ευρώπη.

Η υφυπουργός επισημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετηθεί στον διεθνή τουριστικό χάρτη και το μέλλον της διαγράφεται φωτεινό τόσο σε τουριστικό όσο και σε αναπτυξιακό αλλά και οικονομικό επίπεδο, καθώς αποδίδει καρπούς η καμπάνια του ΕΟΤ για την προβολή της πόλης ως προορισμού city break.

-Ποια είναι η εικόνα που έχετε από τη φετινή τουριστική σεζόν; 

Η τουριστική κίνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή και τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και σίγουρα αντανακλούν τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για να καθιερωθεί η Ελλάδα στη συνείδηση των επισκεπτών ως  κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.  

Σίγουρα, αυτό που μας γεμίζει ικανοποίηση είναι το γεγονός ότι παρατηρείται διάχυση της τουριστικής κίνησης σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με άλλες χρονιές, που σημαίνει ότι η προσπάθεια του υπουργείου για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου χωρικά και χρονικά αποδίδει καρπούς.   

-Πώς εξελίσσονται αφίξεις και κρατήσεις στη Βόρεια Ελλάδα;

Και στη Βόρεια Ελλάδα η εικόνα είναι άκρως θετική. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 818 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +55 χιλ./+7,2%, ενώ στο αεροδρόμιο της Καβάλας καταγράφηκε αύξηση κατά +1 χιλ./+6,8%.  

Σημαντικές αυξήσεις παρουσιάστηκαν αντίστοιχα και στις οδικές αφίξεις κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με την αγορά των Βαλκανίων να προτιμά σταθερά τη Βόρεια Ελλάδα για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Αξίζει να σας αναφέρω ότι εξελίσσεται δυναμικά και η φετινή σεζόν κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, στις 3 Φεβρουαρίου, συμβάλλοντας και στην επέκταση της τουριστικής σεζόν. Για το 2024 έχουν ήδη προγραμματιστεί 81 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 68 το 2023, που ήταν χρονιά-ρεκόρ και στον τουρισμό κρουαζιέρας της πόλης.

Η αναβάθμιση του λιμανιού και η λειτουργία του νέου επιβατικού σταθμού «Μέγας Αλέξανδρος» που εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ενισχύει την ικανότητα του λιμανιού, καθώς σχεδόν το 50% των προσεγγίσεων είναι πλέον home porting, που είναι και η βασική μας επιδίωξη.

-Οι φορείς της Βόρειας Ελλάδας κάνουν λόγο για τουρισμό δύο ταχυτήτων, θέλοντας να αναδείξουν τη διαφορά μεταξύ Αττικής/νησιών και της υπόλοιπης επικράτειας. Τι σχεδιάζει το υπουργείο για να αναστρέψει αυτήν την εικόνα;

Το όραμα για τον ελληνικό τουρισμό είναι ένα. Και σε αυτό το όραμα δεν υπάρχει τουρισμός δύο ταχυτήτων. Αντιθέτως, απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών προορισμών. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε και ακριβώς σε αυτό, στοχεύει η στρατηγική μας.

Η Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ άλλων, διαθέτει περιοχές που προσφέρονται για ανάδειξη θεματικού τουρισμού και αυτό είναι κάτι που παρακολουθώ καθημερινά, ως αρμόδια για τις ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς αποτελεί στρατηγική μας επιλογή η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Μέσα από την ανάδειξη και ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, επιδιώκουμε όχι μόνο τη χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου αλλά και να δώσουμε κίνητρα στους ταξιδιώτες να γνωρίσουν και να επισκεφθούν νέους προορισμούς.

Επικοινωνούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής μέσα από τις δράσεις μας και φυσικά, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία.  

Σε αυτό το πλαίσιο, θεσμοθετήσαμε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, που συγκαλείται από την Υπουργό, με τη συμμετοχή και των 13 Περιφερειαρχών της χώρας και με στόχο τη χάραξη κοινής στρατηγικής στην τουριστική προβολή.

Παράλληλα, προωθούμε τη διάχυση της εθνικής στρατηγικής σε όλη την Επικράτεια με όρους βιωσιμότητας και με άξονα το μέτρο, την ποιότητα και την ισορροπία.

Με «σύμμαχο» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επενδύουμε στον θεματικό τουρισμό, που δίνει νέες δυνατότητες ανάπτυξης και εξωστρέφειας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Συγκεκριμένα, για την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού έχουν ενταχθεί δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 99,2 εκ ευρώ, που αφορούν μεταξύ άλλων, στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τον ορεινό, καταδυτικό και γαστρονομικό τουρισμό. Στην ίδια κατεύθυνση και για την ανάδειξη ακόμη περισσότερων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, έχουμε εντάξει και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Τουρισμό 2024, περαιτέρω πρωτοβουλίες.

Με πόρους, επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενθαρρύνουμε την ίδρυση DMMO’s, που δίνουν τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να συμπράξουν με τον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την ανάπτυξη, τη διαχείριση, και την προώθηση κάθε τουριστικού προορισμού.

Αξιοποιούμε, όπως καταλαβαίνετε, κάθε διαθέσιμο εργαλείο που συμβάλλει στην επίτευξη ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου.

Ενός μοντέλου που θα έχει σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία και την ανάδειξη κάθε προορισμού για τα ξεχωριστά, συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

-Είστε ικανοποιημένη από την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού city break; Έχετε εντοπίσει υστερήσεις και, αν ναι, ποιες είναι αυτές; Επίσης, τι σχεδιασμός υπάρχει σε κεντρικό επίπεδο για την προβολή και την ενίσχυση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετηθεί στον διεθνή τουριστικό χάρτη και το μέλλον της διαγράφεται φωτεινό τόσο σε τουριστικό όσο και σε αναπτυξιακό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Η ιστορία της πόλης που μετρά πάνω από 2300 χρόνια, το πολυπολιτισμικό της προφίλ, η γαστρονομία της, η έντονη νυχτερινή ζωή, η σύνδεσή της με αεροδρόμια του εξωτερικού, οι ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας που διαθέτει, ο υπέροχος καιρός, προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες και όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματά της την βοηθούν  να στηρίξει ένα επιτυχημένο μοντέλο city break.

Στο πλαίσιο αυτό, η καμπάνια του ΕΟΤ με κεντρικό μήνυμα «greekend: End your week like a Greek» και επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενίσχυσε τις αφίξεις των επισκεπτών σε μήνες πέραν της καλοκαιρινής περιόδου, γεγονός που μαρτυρούν και τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τους πρώτους μήνες του έτους.

Στον τουρισμό το κράτος δεν είναι θεατής, αντιθέτως εργάζεται για να βοηθήσει στη δημιουργία και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

Τα περιθώρια βελτίωσης είναι πάντοτε υπαρκτά και είναι και εκείνα που μας ωθούν να εργαστούμε ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό άλλωστε, είμαστε εδώ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, διατηρούμε στενή συνεργασία τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς του τουρισμού, όπως τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, τον Οργανισμό Λιμένος, την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, τη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης και τη ΣΑΕΚ Τουρισμού Περαίας.

Άλλωστε, οι στόχοι μας είναι κοινοί και μέσα από μία καλή συνεργασία είναι δεδομένο πως θα έχουμε και άμεσα και θετικά αποτελέσματα.

-Συμμετείχατε ως ομιλήτρια στο πλαίσιο της διημερίδας που διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, στην Αλεξανδρούπολη. Ποιες οι προοπτικές του τουρισμού υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα;

Ο σύγχρονος τουρίστας αναζητά πλέον την εμπειρία.  Αυτή η αυξανόμενη επιθυμία για βιωματικά ταξίδια σε συνδυασμό με την ανάγκη του να διατηρήσει ή να ενισχύσει την προσωπική ευημερία, οδήγησε τον τουρισμό ευεξίας σε αναπτυξιακή τάση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση στην Ευρώπη ως προορισμός ιατρικού τουρισμού. Μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα, δεδομένου ότι ο ετήσιος παγκόσμιος τουρισμός υγείας παρουσιάζει άνοδο διπλάσια του γενικού τουρισμού.

Για τον λόγο αυτό συστάθηκε από την Υπουργό Τουρισμού σχετική επιτροπή, με αντικείμενο την επεξεργασία και ανάπτυξη του θεσμικού νομοθετικού πλαισίου του τουρισμού υγείας και των διαφορετικών μορφών του.

Σε συνέχεια των εργασιών της Επιτροπής, με τον νέο νόμο, που υπερψηφίστηκε πρόσφατα, βελτιώνουμε και ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο του τουρισμού υγείας και ευεξίας. Μεταξύ άλλων, συστήνουμε το ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού, στο Υπουργείο Τουρισμού και θεσπίζουμε το Ειδικό Σήμα Παρόχου Ιατρικού Τουρισμού.

Επίσης, επικαιροποιούμε τη νομοθεσία για την αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων και απλουστεύουμε το πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων αναζωογόνησης, τα οποία υπαγάγουμε πλέον στην αρμοδιότητα και εποπτεία του Υπουργείου Τουρισμού, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όσα σας προανέφερα, λειτουργούν συνδυαστικά με τις δράσεις, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 21,7 εκ. ευρώ, για τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, την εκπόνηση μελετών για την ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας και μελέτη Στρατηγικής Ιαματικών Φυσικών Πόρων και τη δημιουργία εφαρμογής υποστήριξης Επισκέπτη Ευεξίας.

Έτσι, αξιοποιούμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας και ταυτόχρονα, ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο, θέτοντας σαφείς κανόνες για την ασφαλή παροχή αυτών των υπηρεσιών και τη λειτουργία των σχετικών δομών.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της Voria με θέμα «Θεσσαλονίκη - Βόρεια Ελλάδα: Η ώρα του Τουρισμού» 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου