Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ανεμόμυλος από μπουκάλια στην Ορμύλια





Ένας ανεμόμυλος φτιαγμένος από 2000 γυάλινα, χρωματιστά, μπουκάλια στέκει επιβλητικά στην άκρη του δρόμου στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, μαγνητίζοντας τα έκπληκτα βλέμματα των επισκεπτών. Αποτελεί ομοίωμα ενός πετρόχτιστου ανεμόμυλου που έχει εδώ και χρόνια το χωριό, κτίσμα που διασώθηκε από την εποχή που η περιοχή ήταν μετόχι της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Ορους.
Τον καινούργιο αυτό γυάλινο ανεμόμυλο κατασκεύασε με φαντασία, μεράκι αλλά και με τη βοήθεια των συγχωριανών του ο 56χρονος ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων Γιάννης Βέκης. Τον έχτισε ακριβώς απέναντι από τον πετρόχτιστο ανεμόμυλο, ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να μπορούν να βλέπουν και να θαυμάζουν ταυτόχρονα και τους δύο.

"Ο γυάλινος ανεμόμυλος είναι ένα ομοίωμα του παλιού, σε μικρότερη διάσταση. Η ιδέα ήρθε ξαφνικά, καθώς δεν μπορούσα να βλέπω άλλο τον παλιό ανεμόμυλο που είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας να είναι εγκαταλελειμμένος και να φθείρεται από τον χρόνο. Επέλεξα να τον κάνω από μπουκάλια, θέλοντας να στείλω και το μήνυμα της ανακύκλωσης" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Βέκης.

Ο 56χρονος, όπως ανέφερε, βλέποντας τον παλιό ανεμόμυλο να καταστρέφεται παρά τις όποιες εργασίες αναπαλαίωσης που έγιναν από τον δήμο Πολυγύρου, αποφάσισε να βάλει μία επιγραφή στο μαγαζί του: "Συγκεντρώνω ανακυκλώσιμα υλικά".

Σιγά σιγά οι συγχωριανοί του άρχισαν να καταφθάνουν με τσάντες γεμάτες με μπουκάλια από μπύρα, κρασιά και άλλα ποτά, καθώς επίσης με ξύλα και λαμαρίνες. Ολα αυτά τα υλικά τα χρησιμοποίησε ο κ.Βέκης για να κατασκευάσει τον ανεμόμυλο, ο οποίος έχει ύψος 4 μέτρα. Η πρωτοτυπία βρίσκεται στο κυλινδρικό μέρος, που έχει διαστάσεις 2,20 x 2,20 μέτρα, καθώς είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από γυαλί. Η σκεπή του είναι ξύλινη και περιστρεφόμενη, έτσι ώστε η ανέμη να γυρνά με την κατεύθυνση του ανέμου.

Ο γυάλινος ανεμόμυλος βρίσκεται στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στον δρόμο για Μαρμαρά, στο ύψος του χωριού Ορμύλια. Για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκε δουλειά περίπου δύο μηνών και, όπως τονίζει ο κ.Βέκης, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, καθώς το έργο του έχει "αγαπηθεί" από τους κατοίκους του χωριού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου