Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τίτλοι τέλους…!



Τίτλοι τέλους…!

Μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα θεωρείται η απόφαση του δικαστηρίου για τον Β. Παπαγεωργόπουλο. Τα ισόβια δεσμά για υπόθεση διαφθοράς και μάλιστα χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τον πρώην δήμαρχο για την υπεξαίρεση 17,9 εκ. ευρώ προκάλεσε σοκ στον ίδιο και έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. 
Άλλωστε και ο ίδιος ο Β. Παπαγεωργόπουλος έκανε λόγο για «πολιτική δίκη με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών» ενώ ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης μίλησε για «βούληση της δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα».
Μέχρι την τελευταία στιγμή ο πρώην δήμαρχος επέμεινε στην αθωότητα του το ίδιο και η σύζυγός του Ελένη η οποία ήταν συνεχώς στο πλευρό του. «Δεν συμμετείχε καθόλου. Δεν ήταν η δουλειά του. Αυτός που έκλεβε ήταν ένας πολύ χαμηλόβαθμος υπάλληλος ο οποίος έπρεπε να ελέγχεται από τους διευθυντές του. Δεν έφτανε τίποτα από αυτά τα χαρτιά στο δήμαρχο».

Στο άκουσμα της απόφασης ο πρώην δήμαρχος λύγισε «...Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους» για να απαντήσουν οι δικαστές «εμείς πάντως όχι». 

Το πρώτο βράδυ στην φυλακή 

Με κολλημένες τις χειροπέδες με μια καπαρντίνα ο πρώην δήμαρχος – αμίλητος – μπήκε στην αστυνομική «κλούβα» με προορισμό την φυλακή των Διαβατών. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν περίμενε μια τόσο σκληρή ποινή. Ακόμα και στην πρόταση του εισαγγελέα υπήρχαν ελαφρυντικά τα οποία έδιναν κάποιες ελπίδες ωστόσο το δικαστήριο είχε άλλη άποψη. 
Με τους συνήγορούς του εξετάζει πλέον την έφεση που θα ασκήσει και στην οποία στηρίζει όλες του τις ελπίδες για να καταπέσει η ποινή. Η σύζυγος του τον επισκέφθηκε στην φυλακή προκειμένου να του πάει τα απαραίτητα και να τον στηρίξει ψυχολογικά. 

Καταπέλτης η απόφαση

Β. Παπαγεωργόπουλος, Μ. Λεμούσιας και Π. Σαξώνης καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του δικαστηρίου. 
Μάλιστα χαρακτήρισε ως «ηγέτη της ομάδας υπεξαίρεσης» τον Β. Παπαγεωργόπουλο . «Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους». 
Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. «Το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η 'στρόφιγγα' των μετρητών. 
Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που - κατά μέσο όρο - υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε» σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. «Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου