Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα αποφευχθούν αναπληρωματικές εκλογές σε περίπτωση μαζικών παραιτήσεων











Πώς θα αποφευχθούν αναπληρωματικές εκλογές σε 

περίπτωση μαζικών παραιτήσεων




Δεν χάνουν την βουλευτική τους ιδιότητα τα μέλη της Χρυσής Αυγής που έχουν συλληφθεί καθώς όπως εξηγεί στο newpost ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Ανδρέας Δημητρόπουλος για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Ως εκ τούτου μπορούν μεν να διατηρήσουν τη βουλευτική τους ιδιότητα ωστόσο δεν μπορούν να παρίστανται στο κοινοβούλιο. 
 
Ο κ. Δημητρόπουλος εξηγεί επιπλέον πως για τη σύλληψη βουλευτών όταν πρόκειται για αυτόφωρη διαδικασία και για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα δεν χρειάζεται προηγούμενη απόφαση της Βουλής. 
 
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου επισημαίνει πως μια από τις κατηγορίες αυτή της Διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσηςτιμωρείται  με βάση τον Ποινικό Κώδικα βαρύτερα από το αδίκημα της σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης και επισύρει ποινές κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών. 
 
Σχετικά με το σενάριο μαζικών παραιτήσεων εκ μέρους των βουλευτών αλλά και των αναπληρωματικών αυτών από τη Βουλή  ο κ. Δημητρόπουλος εκτιμά πως το Σύνταγμα δίνει το περιθώριο ακόμη και να μην διενεργηθούν αναπληρωματικές εκλογές καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας οι βουλευτές μπορεί να είναι από 200 έως 300. 
 
Όπως εξηγεί η Βουλή έχει τη δυνατότητα να πάρει λοιπόν την πρωτοβουλία και να ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο στον οποίο να προβλέπεται πως η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει με το κενό των εδρών των βουλευτών που έχουν παραιτηθεί. 
 
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την έδρα του βουλευτή Επικρατείας δηλαδή να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη σε έναν νέο εκλογικό νόμο ο οποίος θα εφαρμοστεί άμεσα. 
 
Ο κ. Δημητρόπουλος τονίζει πως επειδή πρόκειται για πρωτόγνωρες διαδικασίες και εξελίξεις για την ιστορία της Ελλάδας θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ερμηνεύσουν έτσι το Σύνταγμα ώστε να μην επιτρέψουν σε «όσους με τις κινήσεις τους θελήσουν να προκαλέσουν αναταραχή στο πολιτικό σύστημα να μην το κάνουν». 

























newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου