Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Στην Αθήνα το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Στην Αθήνα το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Περίπου 800 μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών θα έρθουν στην Αθήνα στις 7 και 8 Μαρτίου 2014 σε μια ειδική συνδιάσκεψη που θα έχει χαρακτήρα εορταστικό (για τα 20 χρόνια λειτουργίας του γνωμοδοτικού θεσμικού οργάνου της ΕΕ) αλλά και με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί στην ελληνική πρωτεύουσα στις 8 Μαρτίου θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της διάσκεψης, το ντιμπέιτ των υποψηφίων των ευρωπαικών κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν.
Μέχρι στιγμής δύο μόνο υποψηφιότητες θεωρουνται βέβαιες, αυτή του προέδρου του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς,για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ενώ η υποψηφιότητα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη απο τα μελη της ευρωπαικης Αριστεράς. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί τους επόμενους μληνες για την υποψηφιότητα του Ευρωπαικου Λαικού Κόμματος, για την οποία έχουν προταθεί πολλά ονόματα, μεταξύ των οποίων αυτό του Βέλγου πρώην πρωθυπουργού Γκι Φερχόφσταντ.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στο περιθώριο της συνεδρίασης της ολομέλειας τηε ΕτΠ στις Βρυξέλλες στις 28-29 Νοεμβρίου, η εκδήλωση θα χρηματοδοτηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου απο την ΕτΠ (αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή συνέδρων), ενώ η περιφέρεια Αττικής θα αναλάβει το κόστος του κτιριου που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση ( συζητιέται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και τις εσωτερικές μετακινήσεις των συνέδρων.
Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα, στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ που θα έχει η χώρα μας και δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαρτίου, για την ενίσχυση της συμμετοχής στις οποίες γίνεται μια τεράστια καμπάνια από την ΕΕ. Το διακύβευμα είναι μεγάλο αφού εκτός από την απαξίωση που βιώνουν οι θεσμοι της εε, ο ευρωσκεπτικισμός από ακρη σε άκρη της γηραιάς ηπειρου είναι ισχυρότερος από ποτέ και κόμματα όπως το Γαλλικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, έρχονται για πρώτη φορά στγν ιστορία τους πρώτα στις δημοσκοπήσεις στη χώρα τους. Αντικείμενο συζήτησης στη διάσκεψη της Αθήνας θα είναι μεταξύ άλλων και η ενίσχυση της φωνής των Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ και η μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση των ευρωπαικών οργάνων. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ελληνική εισήγηση για την ευρωπαική ιθαγένεια, του δημοτικού συμβούλου Παλλήνης, κυρίου Θεόδωρου Γκοτσόπουλου, πέρασε ομόφωνα στη διαρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της ΕτΠ στις 28 νοεμβρίου, παρά κάποιες αντιδράσεις από ακροδεξιές δυνάμεις που ήθελαν να δοθεί έμφαση στην οικονομική, παρά στην κοινωνική διάσταση της ιθαγένειας.
Αν και η ελληνική προεδρια το α΄ εξάμηνο του 2014 θεωρείται μια καλή ευκαιρία για την προβολή των κρίσιμων ζητημάτων που "καίνε" την Ελλάδα, υπάρχει στους κύκλους της ΕΕ η αίσθηση ότι λογω της αλλαγής φρουράς στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν η χωρα μας δε θα μπορέσει να την εκμεταλλευτεί.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου