Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

5 ψυχολογικά τρικ για να τρως λιγότερο φαγητό


5 ψυχολογικά τρικ για να τρως λιγότερο φαγητό
Μία 1η πρόταση είναι...
1.      Να φροντίσουμε να μην έχουμε φαγητό σε διαρκή θέα μπροστά μας
Η συνεχής παρουσία τροφών μπροστά στα μάτια μας λειτουργεί ως πρόκληση για τον εγκέφαλό μας που υπενθυμίζεται διαρκώς ότι υπάρχει φαγητό που μπορεί να καταναλώσει. Για αυτό είναι καλό να αντικαταστήσουμε, για παράδειγμα, τα γυάλινα, διαφανή βάζα για τα μπισκότα με άλλα από αδιαφανές υλικό, όπως πήλινα ή εμαγιέ.
Αν στο τραπέζι του σαλονιού μας έχουμε μία φοντανιέρα με σοκολατάκια, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα γλυκά και να τα αντικαταστήσουμε με λουλούδια ή άλλα διακοσμητικά.
Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή που έχει η θέα του φαγητού στον εγκέφαλό μας, όταν ξέρουμε ότι έχουμε κάποιες ελλείψεις στη διατροφή μας: έτσι, εάν  βλέπουμε ότι δυσκολευόμαστε να προσθέσουμε φρέσκα φρούτα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, μπορούμε να έχουμε μερικά σε μία όμορφη πιατέλα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας μας. Παρομοίως, εάν έχουμε παρατηρήσει χρειαζόμαστε να πίνουμε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα μας, μπορούμε να έχουμε μία όμορφη κανάτα στο τραπέζι ή στο γραφείο μας, που να μας θυμίζει διαρκώς την ανάγκη της τακτικής ενυδάτωσης.
Μία 2η πρόταση είναι...
2.      Η αποφυγή προμήθειας έτοιμων φαγητών στο σπίτι
Γενικά, είναι καλό να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες έτοιμες τροφές στο σπίτι, όπως σοκολάτες, πατατάκια και μπισκότα, που είναι εύκολο να υπερκαταναλώσουμε σε μια στιγμή αδυναμίας. Είναι πολύ πιο χρήσιμο να μάθουμε να οργανώνουμε τα γεύματά μας μέσα στην ημέρα και να μην καταφεύγουμε σε πρόχειρα γεύματα. Έχοντας κάνει έναν καλό σχεδιασμό για την εβδομάδα μας, μπορούμε να ετοιμάζουμε καλομαγειρεμένα φαγητά σε σωστές ποσότητες που θα μας χορτάσουν, αλλά και θα μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Συχνά τα έτοιμα φαγητά περιέχουν ενισχυτικά γεύσης που σημαίνει ότι είναι επιβαρυμένα σε παχυντικά υλικά, αλάτι, ή ζάχαρη.
Μία 3η πρόταση για να αποφύγουμε την υπερβολή στο φαγητό είναι...
3.      Το να μην αγοράζουμε και να μη μαγειρεύουμε για άλλους φαγητά που εμείς πρέπει να αποφεύγουμε
Εφόσον είμαστε οι ίδιοι σε διαδικασία μετριασμού στην κατανάλωση τροφών, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε  το φαγητό ως δώρο και ως προσφορά προς τους άλλους. Πηγαίνοντας μία επίσκεψη, για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να αγοράσουμε λουλούδια για τους φίλους μας, παρά γλυκά που μάλλον θα σερβιριστούν και σε εμάς αργότερα.
Επίσης, καλό είναι να παρατηρήσουμε πώς περνούμε χρόνο με τους αγαπημένους μας και αν παρατηρήσουμε ότι συνήθως εστιαζόμαστε στο φαγητό, να προσπαθήσουμε να προσθέσουμε άλλες δραστηριότητες, άσχετες με φαγητό, που θα μας δώσουν την ευκαιρία και να κινηθούμε, αλλά και να μην το ρίξουμε στο φαγητό.
Μία 4η πρόταση για να μην ξεφεύγουμε στις διατροφικές μας συνήθειες είναι...
4.      Να σκηνοθετούμε με τον πιο όμορφο τρόπο τα γεύματά μας
Καθώς τρεφόμαστε είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλες μας οι αισθήσεις. Ένα πραγματικά απολαυστικό γεύμα αφορά τόσο στη γεύση, και την όσφρηση, όσο και στην όραση, την ακοή, και την αφή. Εκτιμούμε πολύ περισσότερο ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι, όπου το φαγητό έχει σερβιριστεί με ιδιαίτερο τρόπο στο πιάτο, χρησιμοποιούμε όμορφα σερβίτσια και καθόμαστε αναπαυτικά. Τα χρώματα μιας φρέσκιας σαλάτας είναι εξίσου σημαντικά για το βαθμό απόλαυσής μας, όσο και η γεύση της. Το δροσερό νερό που τρέχει από μία όμορφη κανάτα στο ποτήρι μας ή ο ήχος από τη σερβιρισμένη πίτα καθώς βυθίζουμε το μαχαίρι στην κρούστα της μας προϊδεάζει για τις υπέροχες γεύσεις που θα ακολουθήσουν και εντείνει την ευχαρίστησή μας. για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ένα γεύμα μας, είναι σημαντικό ο χώρος που τρώμε να είναι όμορφος, ήρεμος, και κατάλληλα φωτισμένος. Ας αποφύγουμε την κατανάλωση των γευμάτων μας μπροστά στην τηλεόραση, καθώς η παρακολούθησή της μας αποσπά την προσοχή από τη διατροφική μας συμπεριφορά, μας αποσυντονίζει και δεν αφήνει χώρο για την απόλαυση του φαγητού μας μέσα από όλες τις αισθήσεις μας.
Μία τελευταία πρόταση για να αποφύγουμε την υπερβολή στην κατανάλωση φαγητού είναι...
5.      Το να φροντίσουμε τη λήξη του γεύματός μας με το συμμάζεμα και την τακτοποίηση των πιατικών και της κουζίνας μας.
Μετά το τέλος του γεύματός μας είναι σημαντικό να περάσουμε στο μάζεμα και την τακτοποίηση έτσι ώστε να δοθεί και ένα σαφές τέλος της διατροφικής συμπεριφοράς στον εγκέφαλό μας. Η παραμονή φαγητών πάνω στο τραπέζι λειτουργεί σα σειρήνα που μας καλεί να συνεχίσουμε να τρώμε, παρόλο που έχουμε χορτάσει. Αντίθετα, μία τακτοποιημένη κουζίνα, μας επιτρέπει να προσανατολίσουμε τη σκέψη μας σε άλλα ενδιαφέροντα και να αφήσουμε το σώμα μας να χωνέψει με ηρεμία το φαγητό που έχουμε ήδη καταναλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου