Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Απόστολος Θωμάς: Ο ''Άπιστος-Πιστός'' της Χριστιανοσύνης


Η ΨΗΛΑΦΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΩΜΑ

του Μιχάλη Θεοχαράκη

Κατά την πρώτη εμφάνιση του Αναστάντος Χριστού στους Αποστόλους, ο Θωμάς απουσίαζε. Έτσι όταν του είπαν οι υπόλοιποι μαθητές ότι ο Κύριος αναστήθηκε, εκείνος δυσπίστησε και τους είπε πως αν δεν Τον δει  ο ίδιος και δεν αγγίξει τα τραύματα από τα καρφιά και την λόγχη, δεν θα πιστέψει.
Οκτώ μέρες μετά και πάλι μέρα Κυριακή, όταν ήταν πάλι συγκεντρωμένοι οι Απόστολοι στο υπερώο της οικίας που είχε προηγηθεί ο μυστικός Δείπνος δια τον φόβο των Ιουδαίωνκαι ήταν και ο Θωμάς εμφανίστηκε κεκλεισμένων των θυρών ο Χριστός λέγοντας τους «ειρήνηυμίν». Αμέσως απευθύνθηκε στον Θωμά καλώντας τον να ψηλαφίσει τα σημάδια των πληγών. Τότε ο Θωμάς Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε Κύριο και Θεό του. Στην συνέχεια ο Ιησούς ευλογεί τον Θωμά και μακαρίζει αυτούς που δεν θα έχουν δει αλλά θα πιστεύουν, επειδή ο Χριστός βλέπει στις καρδιές των ανθρώπων την προαίρεση τους. 

Η αρχική απουσία του Θωμά δείχνει την οικονομία του Θεού ώστε να γίνει πιστευτό το θαύμα της Αναστάσεως και να διαλυθεί κάθε είδους αμφιβολία. Οι πληγές του Κυρίου, οι οποίες ήταν το μέσο της αναγνώρισης Του, αποτελούν σημάδι της αγάπης, της δυνάμεώς Του αλλά της διατήρησης της ανθρώπινης φύσης μετά την Ανάσταση αλλά και αιωνίως, όπως άλλωστε θα είναι τα σώματα των ανθρώπων μετά την Δευτέρα Παρουσία. Η ομολογία του Θωμά χαρακτηρίζεται από τους Πατέρες της Εκκλησίας σωτήριος. Και πραγματικά οδηγεί στην σωτηρία όλους εκείνους που απευθύνουν αυτήν την ομολογία στον Χριστό ζητώντας ταπεινά το έλεος Του. 


Ο άγιος και απόστολος Θωμάς ανήκε σε οικογένεια ψαράδων. Μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος κατά την Πεντηκοστή, κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πέρσες, τους Μήδους και τους Ινδούς. Στην Ινδία συνελήφθηκε από τον βασιλιά Μισδαίο γιατί κατήχησε και βάπτισε την γυναίκα του, τον γιό του και τις δύο κόρες του. Ο Μισδαίος τον φυλάκισε και τον παρέδωσε σε πέντε στρατιώτες, οι οποίοι αφού τον ανέβασαν σε κάποιο βουνό τον θανάτωσαν δια λογχισμού. Έτσι τον αξίωσε ο Θεός όχι μόνο να κηρύξει το Ευαγγέλιο Του, αλλά και να δώσει τη ζωή του γι’ Αυτόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου