Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Ντόρα: Να συνεννοηθούν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας


Ντόρα: Να συνεννοηθούν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ 
για την εκλογή του Προέδρου


Στη δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού - Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Σε αντίθεση με το θετικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε πτώση επτά μονάδων στις ευρωεκλογές σε σχέση με τα ποσοστά της στην κάλπη του 2012. Ποιο είναι το μήνυμα της «διπλής» συμπεριφοράς των ψηφοφόρων κατά τη γνώμη σας;
Το μήνυμα των ευρωεκλογών πρέπει κατά τη γνώμη μου να αναγνωστεί σωστά απ' όλα τα κόμματα. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ήταν ένα μήνυμα δυσφορίας, πλην όμως βούλησης να συνεχιστεί η προσπάθεια και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων. Η δυσφορία πρέπει να αναλυθεί σωστά. Υπάρχουν πτυχές της πολιτικής τις οποίες δεν αντέχει πλέον ο ελληνικός λαός, π.χ. το μέγεθος των φορολογικών επιβαρύνσεων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, επίσης, το μήνυμα είναι σαφές. Ο λαϊκισμός πλέον πέθανε. Δεν πουλάει πλέον η λαϊκιστική πολιτική. Αυτό καταγράφεται από το ότι δεν αυξήθηκαν, αντίθετα μειώθηκαν, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και καταποντίστηκαν κόμματα που δημιουργήθηκαν στην εποχή της λογικής μνημόνιο-αντιμνημόνιο, που ανδρώθηκαν με άκρατο λαϊκισμό και πίστευαν ότι ο ελληνικός λαός τα χρόνια των θυσιών δεν ωρίμασε. Εκαναν λάθος.
Αρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος δεν πέτυχαν το στοίχημα του β' γύρου, ούτε ο Γιάννης Ιωαννίδης τα κατάφερε. Εφταιξαν τα «αντάρτικα», το χρίσμα από τη Ν.Δ. ή τίποτα από τα δύο;
Υπάρχουν ευθύνες τόσο για τον τρόπο προετοιμασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, που άφησε χώρο για πολυδιάσπαση των δυνάμεων, όσο και για ορισμένες επιλογές προσώπων. Η έλλειψη προετοιμασίας λόγω περιορισμένου χρόνου έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο στο κακό αποτέλεσμα που υπήρξε σε ορισμένες περιπτώσεις. Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει ανάγκη συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων. Οπου λειτούργησαν καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια, με ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων, η παράταξη κέρδισε. Οπου ακολουθήθηκαν στενά κομματικές λογικές, η παράταξη έχασε.
Την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της διεύρυνσης. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί η Ν.Δ.; Κέντρο, μεσαίος χώρος, Δεξιά;
Ακούστε, οι αρχές μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, δηλαδή της Ν.Δ., είναι σαφείς. Δεν είναι ξενοφοβικές, δεν είναι πατριδοκάπηλες. Είναι πατριωτικές, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας. Εχω πει εδώ και αρκετό καιρό ότι πρέπει η Ν.Δ. να κάνει στροφή προς το Κέντρο διότι ακριβώς αυτές είναι οι αρχές οι οποίες εκφράζουν το σύγχρονο, δημιουργικό, δημοκρατικό Ευρωπαίο Ελληνα, τον οποίο πιστεύω ότι η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα αξιόπιστα να τον εκπροσωπήσει. Η φυσιογνωμία της αυτή θα αναδειχθεί με συγκεκριμένες πράξεις και με πολιτικό λόγο, ο οποίος στηρίζει αυτή τη λογική.
Πώς θα μπορέσει η Ν.Δ. να «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τη Χρυσή Αυγή αν δεν κάνει άνοιγμα στα δεξιά της;
Η Χρυσή Αυγή είναι πρόβλημα ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και η προσέγγιση των ψηφοφόρων δεν μπορεί να γίνει με κομματικές σκοπιμότητες ή ιδιοτέλειες. Η απαξίωση της πολιτικής, η αποκαθήλωση των κομμάτων και η απόρριψη ιδεών και προσώπων οδηγούν κάποιους πολίτες να εκφράσουν την οργή και το θυμό τους ψηφίζοντας με αυτοκαταστροφική λογική. Η αντιστροφή αυτής της πορείας θα επιτευχθεί μόνο με πολιτικούς όρους: Με πολιτικές αποκατάστασης του κύρους και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Οι 536.000 Ελληνες δεν είναι φασίστες και ναζιστές. Τους πολίτες αυτούς θα μπορέσουμε να επαναπροσεγγίσουμε μόνο με αποτελεσματικές πολιτικές, επιδεικνύοντας κοινωνική αλληλεγγύη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δίνοντας προοπτική στα παιδιά τους που είναι άνεργα.
Προ των πυλών φαίνεται ότι είναι ο ανασχηματισμός και τα πυρά εξακολουθεί να δέχεται ο Γιάννης Στουρνάρας. Είστε υπέρ των αλλαγών στο υπουργείο Οικονομικών;
Εχω κάνει πάρα πολλές φορές κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα και έχουμε μια ριζική διαφωνία στο θέμα της φορολογικής πολιτικής. Επιμένω εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να αλλάξει για να είναι αποτελεσματική, αναπτυξιακή και για να διασφαλίζει έσοδα. Είναι όμως άδικο να μην αναγνωρίσει κανείς ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε ό,τι μπορούσε στο πλαίσιο των επιλογών που είχε. Και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Ομως τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε τη φορολογική πολιτική για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Αντιλαμβάνομαι ότι το ενδιαφέρον το δημοσιογραφικό εντοπίζεται στα πρόσωπα, δεν είναι όμως τα πρόσωπα το ζητούμενο, το ζητούμενο είναι η πολιτική.
Τι στίγμα, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα και ποιες ισορροπίες πρέπει να τηρηθούν σε σχέση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ;
Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή είναι άκρως φαρισαϊκή και υποκριτική. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι το κυβερνητικό σχήμα να είναι αποτελεσματικό. Οσα συζητιούνται τις τελευταίες ημέρες μοιάζουν σαν το πρωτεύον θέμα να είναι το μοίρασμα των ιματίων της εξουσίας. Δεν μπορεί να είναι αυτό το κεντρικό θέμα. Προσβάλλει και τους πολίτες αλλά και τους υποψήφιους υπουργούς. Η συζήτηση είναι παντελώς προσχηματική. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των πολιτικών και η συνοχή της κυβέρνησης.
Πιστεύετε ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και να ολοκληρώσει τη θητεία της;
Πιστεύω ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί αριθμητικά να είναι εφικτή. Το ερώτημα είναι αν πολιτικά είναι εφικτή. Πολιτικά εξαρτάται από το κλίμα που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες στη χώρα. Η Ελλάδα δεν αντέχει, εν όψει διαπραγμάτευσης για το χρέος, την πόλωση και τις διχαστικές πολιτικές. Πρέπει λοιπόν να θέσουμε τις βάσεις μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης. Το είχα πει και πριν από τις εκλογές. Σήμερα λοιπόν θα πρέπει να βάλουμε μπροστά τις εθνικές προτεραιότητες της χώρας και να συμφωνήσουμε στο βασικό πλαίσιο. Εχω ζήσει στιγμές ακραίας πόλωσης μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου. Πάντοτε, όμως, και μεταξύ αυτών των δύο ιστορικών ηγετών υπήρχαν κάποιας μορφής ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας για θέματα μείζονος εθνικής σημασίας. Σε τελική ανάλυση, το συμφέρον του έθνους πρέπει να μπαίνει πάνω από οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον. Υποστηρίζω, λοιπόν, ότι απαιτείται ένα μίνιμουμ συνεννόησης. Οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και περιμένω να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να το πω ξεκάθαρα, είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση θα πάψει να κυβερνά όταν έχει τη δεδηλωμένη. Από την άλλη μεριά, θεωρώ απολύτως λογικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιούται μια σε βάθος ενημέρωση κυρίως για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, όπως π.χ. η διαπραγμάτευση για το χρέος και τα εθνικά θέματα. Είδαμε για παράδειγμα προεκλογικά ευαίσθητα θέματα, όπως οι πολιτικές για τη μειονότητα στη Θράκη, να γίνονται αντικείμενο απαράδεκτης προεκλογικής εκμετάλλευσης και στη συνέχεια να έχουμε εθνικά επιζήμιες εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη μακροπρόθεσμη εθνική πολιτική που να ενώνει όλους και να μην αφήνει χώρο για μικροκομματικές πολιτικές που κοστίζουν στον τόπο.
Συμφωνείτε με τη «μετεξέλιξη» της Ν.Δ σε «Νέα Ελλάδα»;
Είμαι υπέρ της ουσιαστικής διεύρυνσης της Ν.Δ. για να αποκτήσει πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα και ταυτότητα, το οποίο όμως προϋποθέτει και τη δημοκρατική λειτουργία της παράταξης. Το θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι το όνομα της Ν.Δ., είναι οι πολιτικές. Η διεύρυνση του κόμματος στις ανοικτές λογικές, λογικές οι οποίες του επέτρεψαν να φτάσει στο 47 και 48%.
Εφόσον η Ν.Δ. ακολουθήσει το δρόμο της διεύρυνσης, πιστεύετε ότι πρέπει να απευθυνθεί και στον Γιώργο Καρατζαφέρη;
Η Ν.Δ. πρέπει να απευθυνθεί σε όλους όσοι ασπάζονται τις αρχές της. Είμαστε σε μια φάση στην οποία μιλάμε για συσπείρωση ή για επανίδρυση της Κεντροαριστεράς, ε, ας ανοίξουμε και το κεφάλαιο ουσιαστικού διαλόγου μέσα στην Κεντροδεξιά. Και εδώ θέλω να είμαι σαφής. Η συζήτηση αυτή δεν έχει βάση τα πρόσωπα αλλά τις ευρύτερες συμφωνίες για τις πολιτικές προτεραιότητες και την ασκούμενη πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου