Ο νέος πολιτικός χάρτης της Ε.Ε.– Ευρωσκεπτικιστές
Πηγή: newpost.gr
Την περασμένη Κυριακή, ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης άλλαξε χρώμα. Καθώς μία με την άλλη οι χώρες της ΕΕ ανακοίνωναν τα αποτελέσματα, το «μαύρο» σιγά – σιγά έκανε την εμφάνισή του και όλοι συνειδητοποιούσαν τι ακριβώς συντελέστηκε στην εκλογική αναμέτρηση.
Τα ακροδεξιά και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ανά την Ήπειρο δήλωναν βροντερό παρόν.Αλλού καταλάμβαναν την πρώτη θέση, αλλού κατέγραφαν εντυπωσιακή άνοδο δημιουργώντας προβληματισμό και σκεπτικισμό σε δημοσιογράφους και παρατηρητές για το αποτέλεσμα της κάλπης.
Μόλις το πρώτο σοκ ξεπεράστηκε, άρχισαν οι ερμηνείες: Τα χρόνια της κρίσης και οι συνακόλουθε πολιτικές λιτότητας που επέλεξε (κατ' άλλους επέβαλε) ως «γιατρικό» σε κεντρικό επίπεδο η ΕΕ και ακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια τα κράτη – μέλη σμπαράλιασε και τα τελευταία ίχνη των κοινωνικών «συμβολαίων» που είχαν συνάψει οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις με τους πολίτες ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη και μία στοιχειωδώς δίκαιη κατανομή του πλούτου.
Ταυτόχρονα, η αίσθηση πως οι κομβικές αποφάσεις για τα κράτη πρακτικά λαμβανόταν από τις Βρυξέλλες και μεταφραζόταν σε ντιρεκτίβες προς τα 28 μέλη, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την εθνική κυριαρχία υπήρξε ενδεχομένως ένα από τα βασικά επιχειρήματα στην προεκλογική εκστρατεία των συγκεκριμένων κομμάτων, μαζί με την αυστηροποίηση των νόμων για τη μετανάστευση που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολιτικά ρεύματα που μέχρι τα μέσα της περασμένης δεκαετίας πολλοί πίστευαν πως είχαν είχαν κλειστεί για τα καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και θα παρέμεναν εκεί καλά κλειδωμένα, έκαναν εκ νέου δυναμικά την εμφάνισή τους. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κλειστούν στο ίδιο ιδεολογικό «καλούπι» και να αντιμετωπιστούν υπό το ίδιο πρίσμα.
Το Εθνικό Μέτωπο τάραξε τα νερά στη Γαλλία
Αναμφίβολα τον μεγαλύτερο θόρυβο έκανε η πρωτιά του Εθνικού μετώπου της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία καθώς συγκέντρωσε το 25% των ψήφων πάνω από το κεντροδεξιό UMP και τους σοσιαλιστές.
Με ατζέντα αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή – βασικό σύνθημα της Λε Πεν ήταν το «να απαλλαγούμε από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών- το κόμμα έχει ρίζες στην εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και τη φασιστική Γαλλία του Βισύ, τα απομεινάρια δηλαδή της χώρας που είχε καταλάβει η ναζιστική Γερμανία και κυβέρνησε ο στρατάρχης Φιλίπ Πεταίν.
Το κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία και οι δεσμοί με το παρελθόν
Με ποσοστό 19,7% το κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία – παρότι δεν έπιασε τον διακηρυγμένο στόχο του που ήταν η πρώτη θέση, παρουσίασε όμως μία αξιοσημείωτη καταγραφή. Με ακραιφνώς αντιμεταναστευτικές θέσεις και με όραμα ένα... πανγερμανικό κράτος, οι απαρχές του τοποθετούνται στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου.
Μετά την ήττα των ναζί στη Γερμανία το 1945 και την ανεξαρτησία της χώρας, στο τιμόνι του έχουν βρεθεί αμφιλεγόμενες προσωπικότητες -όπως πρώην αξιωματικοί των SS και υπουργοί ναζιστικών κυβερνήσεων-, ενώ ιδεολογικά έχει περιπλανηθεί από την μετριοπαθή δεξιά έως τα άκρα δεξιά.
Το ισχυρότερο νεοναζιστικό κόμμα βρίσκεται στην Ουγγαρία
Το κόμμα Τζόμπικ στην Ουγγαρία είναι ίσως ότι πιο κοντινό ιδεολογικά υπάρχει στη Χρυσή Αυγή, και σίγουρα ένα από τα ισχυρότερα νεοναζιστικά κόμματα στη ΕΕ (14,68%). Οι οπαδοί του κόμματος δηλώνουν ξεκάθαρα αντισημίτες, ζητούν την... καταμέτρηση των Εβραίων της Ουγγαρίας λέγοντας πως αποτελούν... απειλή για «την εθνική ασφάλεια».
Οι παρελάσεις που παραπέμπουν σε φασιστικά καθεστώτα του παρελθόντος, οι στρατιωτικές στολές και η αντίστοιχη πειθαρχία είναι μερικές μονάχα από τις συνήθειες που έχουν υιοθετήσει τα μέλη του κόμματος, το οποίο πέρυσι έστησε έναν μπρούτζινο ανδριάντα προς τιμήν ενός ανθρώπου που στοίχειωνε για πολλά χρόνια το παρελθόν των ούγγρων: Το ναύαρχο Μίκλος Χόρθι, ηγέτη της χώρας από το 1920 έως και το 1944 και το κυριότερο στενό σύμμαχο του Αδόλφου Χίτλερ, ακολουθώντας τον σχεδόν μέχρι τέλους στον πόλεμο που κήρυξε η ναζιστική Γερμανία κατά της ΕΣΣΔ.
Ο φανατικός πολέμιος του Ισλάμ από την Ολλανδία
Παρότι το ολλανδικό κόμμα για την Ελευθερία, διέψευσε τα προγνωστικά που το ήθελαν να συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά, το 13,2% δεν πρέπει να θεωρείται διόλου αμελητέο μέγεθος. Ο ηγέτης και ιδρυτής του Γκερτ Βίλτερς θεωρείται μία καλτ φυσιογνωμία στη χώρα.
Φανατικός πολέμιος του ισλαμισμού, μετέτρεψε αυτή τη θέση σε υπ αριθμόν ένα πολιτική θέση του κόμματος του, ενώ δηλώνει υπέρμαχος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών καθώς, της κατάργησης του βασικού μισθού στη χώρα, ενώ κατά καιρούς έχει διατυπώσει έντονα ευρωσκεπτικιστικές θέσεις.
Το ρεύμα χτύπησε τη Φινλανδία και τη Δανία
Το ρεύμα των πρόσφατων ευρωεκλογών επηρέασε και τη Φινλανδία, μία από τις χώρες που παραδοσιακά είχαν έντονο φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα των «αληθινών Φινλανδών», κατέγραψε διψήφια ποσοστά (12,9%), αν και σαφώς μειωμένα σε σχέση προσδοκίες της ηγετικής του ομάδας.
Όντας σφόδρα αντίθετο με τα πακέτα διάσωσης χωρών της ευρωζώνης, με θέσεις υπέρ ενός ενισχυμένου κράτους πρόνοιας, αλλά και αυστηρότερους νόμους για τους μετανάστες και τους γάμους μεταξύ του ίδιου φύλου, τα κόμμα περιγράφεται ως «πολύ δεξιό αλλά όχι ανοιχτά ρατσιστικό».
Βουλευτές του κατά καιρούς έχουν εκφράσει φιλοναζιστικές τάσεις, ωστόσο έχουν διαγραφεί ενώ ένα από το δυνατό «χαρτί» του θεωρείται ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος Τίμο Σόινι, ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ .
Στη Σκανδιναβία και συγκεκριμένα στη Δανία και η δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική έκπληξη την περασμένη Κυριακή: Το DPP, βρέθηκε στην πρώτη θέση κερδίζοντας το 26,6% των ψήφων. Με αντιμεταναστευτικά συνθήματα, και θέσεις που βρίσκονται κοντά στο έτερο μεγάλο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Σκανδιναβίας, τους «αληθινούς Φινλανδούς», το DPP, ισχυρίζεται πως απορρίπτει το ρατσισμό.
Ταυτόχρονα, στις πρώτες της δηλώσεις μετά την επικράτηση, η γραμματέας του κόμματος επεσήμανε πως δεν σκέφτεται να μπει σε συζητήσεις με τη Μαρίν Λε Πεν, ενώ άσκησε κριτική και στη Χρυσή Αυγή, αφήνοντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με του Βρετανούς Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ και η αναμενόμενη επικράτηση
Μπορεί για την υπόλοιπη ΕΕ το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία να αποτέλεσε έκπληξη, δεν φαίνεται ωστόσο να συμβαίνει το ίδιο και για τους κατοίκους του νησιού. Οι παραδοσιακά καχύποπτοι απέναντι στις Βρυξέλλες Βρετανοί έδωσαν το 27,4% στο Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος για τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε σημαίνουσα φυσιογνωμία του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη.
Διακηρυγμένος στόχος του Ukip είναι η διακοπή των πολιτικών σχέσεων με την ΕΕ και η αντικατάστασή της με ένα απλό σύμφωνο ελευθέρου εμπορίου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ψηλά στην ατζέντα του βρέθηκε και το μεταναστευτικό, με το κόμμα να ζητάει αυστηρότερους κανόνες στη χορήγηση εθνικότητας και κοινωνικής ασφάλισης.
Ταυτόχρονα, οι θέσεις για την οικονομία, φέρνουν κάτι από... Θάτσερ, καθώς το Ukip προτείνει περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας, μαζικές φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις καθώς και δομικές αλλαγές στο εθνικό σύστημα υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου