Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Τα ΤΕΙ θα μετανομασθούν σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια



ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Τα ΤΕΙ θα μετανομασθούν σε

 Τεχνολογικά Πανεπιστήμια


ΠΗΓΗ: esos.gr

Nα δοθεί η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών και να μετονομασθούν τα ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια.

Την έκκληση αυτή απηύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος, στην εορταστική εκδήλωση για τα 30 χρόνια του ΤΕΙ Αθήνας, στην οποία μεταξύ άλλων βραβεύθηκε ο ιδρυτής των ΤΕΙ π. πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ενώ μήνυμα απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ   Αθανάσιος Κυριαζής.


Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας  τόνισε πως πρόσφατα ολοκληρώθηκε από τον ΕΟΠΕΠ το Εθνικό πλαίσιο προσόντων προσαρμοσμένο στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων με τα ΤΕΙ να ανήκουν στο 6ο επίπεδο σπουδών μαζί με τα Πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα σπουδών ομοίως με τα Πανεπιστήμια στο 7ο Επίπεδο.


Ο κ. Μπρατάκος αναφερόμενος στο ΤΕΙ Αθήνας, υπογράμμισε τα εξής:
Α.Στα 30 χρόνια λειτουργίας το ΤΕΙ Αθήνας δεν υπήρξε φειδωλό στο να δαπανήσει χρήματα για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων με σύγχρονα επιστημονικά όργανα. Για το σκοπό αυτό δαπανήθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ και για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στην εκπαίδευση των φοιτητών και έρευνα. 


Β.Φέτος το ΤΕΙ Αθήνας γιορτάζει τα 30 του χρόνια. Το σχετικά μικρό εκπαιδευτικό ίδρυμα της δεκαετίας του 1980 έχει μεγαλώσει πλέον και διαθέτει δικές του σύγχρονες εγκαταστάσεις, 27 προπτυχιακά τμήματα και πολλά μεταπτυχιακά αυτοδύναμα ή και σε συνεργασία με άλλα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης εσωτερικού και Ευρωπαϊκά, δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους καταξιωμένους στον επαγγελματικό και επιστημονικό στίβο και χιλιάδες φοιτητές. 
Γ.Η εργώδης προσπάθεια των Διοικήσεων με την συνδρομή και υποστήριξη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού ταυτόχρονα έθεσε τις βάσεις για την καταξίωση του ΤΕΙ Αθήνας μεταξύ των καλύτερων Ιδρυμάτων της χώρας. Το ίδρυμα μας βρίσκεται στο 10-15% της παγκόσμιας κατάταξης μαζί με τρία Πανεπιστήμια και μπροστά από άλλα τέσσερα.


Δ.Είμαστε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο Εφαρμογής με δυναμισμό και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Είμαστε ένα ίδρυμα που προσφέρει ένα καλό περιβάλλον μάθησης στους φοιτητές με αξιολογημένα προγράμματα σπουδών και πολλά εργαστήρια εξοπλισμένα με σύγχρονα όργανα. Είμαστε ένα ίδρυμα που αγκαλιάζει την κοινωνία και αγκαλιάζεται απ΄ αυτήν. Έχουμε ενισχύσει σταθερά τους δεσμούς μας με την τοπική αυτοδιοίκηση και έχουμε κερδίσει την εκτίμηση της κοινωνίας. Απώτερος στόχος και όραμα μας είναι η συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΤΕΙ Αθήνας, όσον αφορά την επιστημονική έρευνα που επιτελούν οι καθηγητές του ιδρύματος και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχουν στους φοιτητές.


Ε.Η φετινή επέτειος των 30 χρόνων μας δίνει τη δυνατότητα να γιορτάσουμε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε έως σήμερα. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι ταυτόχρονα να μελετήσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα τα σχέδια μας για το μέλλον. Ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις και ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, αλλά μας προτρέπουν για περισσότερη δουλειά, περισσότερες προσπάθειες για να επιλύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και αυτά που θα προκύψουν στο μέλλον.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Στο μήνυμά του ο υπουργός Παιδεία Α. Λοβέρδος τονίζει τα εξής: «Τριάντα χρόνια από την οραματική ίδρυση  του ΤΕΙ Αθηνών,  η επιλογή δικαιώθηκε απόλυτα!
Τρίτο Ανώτατο Ίδρυμα στη χώρα,  30.000 φοιτητές!  Το έργο σας πολύτιμο, 
θα στηριχθεί έμπρακτα.  Να τα εκατοστίσετε!».


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ  


Στην εκδήλωση ο πρόεδρος τους ΤΕΙ Αθήνας απένειμε τιμητική πλακέτα στον  πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για την θεσμοθέτηση των ΤΕΙ και τη συνεχή, μέχρι και σήμερα,  προσπάθεια αναβάθμισης των Ιδρυμάτων.
Στην ομιλία του ο κ. Κακλαμάνης είπε «μεταφορικά»  ότι «στην πολιτική μου καριέρα κατηγορούμαι  για δύο εγκλήματα, το ένα εξ αυτών είναι  ότι θεσμοθέτησα τα ΤΕΙ» και τόνισε «σήμερα  δεν υπάρχει κανένα στοιχείο  που να κατατάσσει τα ΤΕΙ πιο κάτω από τα Πανεπιστήμια».
 Ακολούθησε η βράβευση του απερχόμενου προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας Ομ. Καθηγητή Δ. Νίνου, για την 20ετή προσφορά του από τη θέση της διοίκησης του Ιδρύματος καθώς επίσης του π. καθηγητή  και  Βουλευτή κ. Αθανάσιου Μπούρα. Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση  αποφοίτων –προσωπικοτήτων από τις πέντε Σχολές του Ιδρύματος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου