Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ολοκληρώθηκε σήμερα η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την τελετή λήξης να πραγματοποιείται στο Ζάππειο

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα η Ελληνική Προεδρία της

 Ευρωπαϊκής Ένωσης με την τελετή λήξης να

 πραγματοποιείται στο Ζάππειο


Ολοκληρώνεται σήμερα η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την τελετή λήξης να πραγματοποιείται στο Ζάππειο. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε έναν απολογισμό της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. κάνοντας λόγο για μια επιτυχημένη προεδρία και υπογραμμίζοντας πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη διέψευσαν όσους ήλπιζαν στην καταστροφή τους.

Ο  κ. Σαμαράς μίλησε για μια σημαδιακή προεδρία και αναφέρθηκε στο γεγονός όπως είπε ότι πριν από δύο χρόνια κάποιοι προεξοφλούσαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ άλλοι στοιχημάτιζαν και τη διάλυση της Ευρωζώνης.

Το ίδιο συνέβη και το εξάμηνο πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε..Ε από την Ελλάδα είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν πως η ελληνική προεδρία δεν θα ήταν επιτυχής.
Διαβάστε την ομιλία του πρωθυπουργού:
"Ολοκληρώνεται σήμερα η πέμπτη Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια σημαδιακή προεδρία. Σε μια σημαδιακή εποχή:

Πριν δύο χρόνια, πολλοί θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Κάποιοι προεξοφλούσαν και την αναγκαστική έξοδό της από την ευρωζώνη. Την ίδια εποχή, πριν από δύο χρόνια, πολλοί θεωρούσαν ότι και η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει. Κάποιοι στοιχημάτιζαν στη διάλυσή της. Πριν έξη μήνες μόλις, κάποιοι προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ασκήσει την εξάμηνη Προεδρία της...

Τους διαψεύσαμε όλους!

Τους διαψεύσαμε ως Ελλάδα, όταν πετύχαμε τη δημοσιονομική εξυγίανση σταθεροποιήσαμε τη θέση της χώρας στο ευρώ, εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί παντού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, βγήκαμε ήδη στις αγορές και τώρα βγαίνουμε, επί τέλους, από τη μακροχρόνια ύφεση.

Τους διαψεύδουμε και ως Ευρώπη, γιατί είδαμε τι πάει στραβά και το βελτιώνουμε. Και τώρα κανείς δεν μιλάει πια ούτε για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε για την κρίση της ίδιας της Ευρωζώνης.

Τους διαψεύσαμε, όμως και ως Ελληνική Προεδρία: Στο συντομότερο χρόνο - σε τέσσερις μήνες πραγματικά, αντί για έξη, λόγω ευρωεκλογών - ολοκληρώσαμε 67 κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες και επιτύχαμε αρχική συναίνεση σε ακόμα15 σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Κι όλα αυτά με ένα εξαιρετικά λιτό προϋπολογισμό. Από τον οποίο δεν χρησιμοποιήσαμε τελικά ούτε το 40%!

Πήγαμε κατευθείαν στην ουσία της Πολιτικής. Και στην καρδιά των προβλημάτων. Με πίστη στο ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπιστοσύνη στους θεσμούς που δημιουργήθηκαν όλες αυτές τις δεκαετίες, προωθήσαμε τις μεγάλες προτεραιότητες που είχαν αναδειχθεί, αλλά και τις προτεραιότητες που έθεσε εξ αρχής η Ελληνική Προεδρία. Είχαμε από την πρώτη στιγμή τη συμπαράσταση των εταίρων μας. Και αποσπάσαμε στο τέλος τα πιο θερμά συγχαρητήρια τους για την επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία…

Να λοιπόν ένας σύντομος απολογισμός του έργου που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες:

1. Ενισχύσαμε την εμβάθυνση της ΟΝΕ! Με προτεραιότητα την Τραπεζική Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κατασκευαστικές αδυναμίες του ευρώ. Αυτές που αναδείχθηκαν από την κρίση. Προωθήσαμε ουσιαστικά τη δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης που παραμερίζει τις εσωτερικές ανισότητες, που εγγυάται τις καταθέσεις όλων των Ευρωπαίων και τις ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης για όλες τις επιχειρήσεις. Από το ένα άκρο της Ευρώπης ως το άλλο...

2. Πολεμήσαμε την οικονομική στασιμότητα και την ύφεση. Με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Προωθήσαμε σε νομοθετικό επίπεδο, εκείνες τις παρεμβάσεις και τα νομοθετήματα που διασφαλίζουν έγκαιρη και σταθερή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Επιδιώξαμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Δώσαμε έμφαση στην ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς και στη σύνδεση της καινοτομίας με τις επενδύσεις. Κυρίως, όμως, η Ελληνική

Προεδρία ανέδειξε την ανάπτυξη και την απασχόληση ως κορυφαίο πολιτικό ζήτημα για την Ευρώπη σήμερα.

3. Επίσης, για πρώτη φορά, με τον πιο επίσημο τρόπο, αναδείξαμε την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Με ανθρωπιστικούς όρους πάντα, αλλά τα αναδείξαμε ως αυτό που πραγματικά είναι: ως ζήτημα ασφαλείας για το σύνολο της Ευρώπης! Κορυφαίο επίτευγμα της Προεδρίας, ο καθορισμός των Κατευθυντήριων Γραμμών για τον νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (αυτό που ονομάζεται Post-Stockholm). Έτσι εξειδικεύεται πρακτικά η αρχή της αλληλεγγύης στους τομείς του ασύλου καθώς και της διαχείρισης συνόρων και μεταναστευτικών ροών.

Κυρίως όμως, η μετανάστευση εντάσσεται πλέον ως αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Γίνεται μέρος της συνεργασίας με τρίτες χώρες, μέσω της αρχής της «θετικής αιρεσιμότητας». Που σημαίνει πως όταν τρίτες χώρες θα παίρνουν βοήθεια από την Ευρώπη, ταυτόχρονα θα αποδέχονται των επαναπατρισμό των πολιτών τους που έχουν φτάσει παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι ανοίγει ο δρόμος, για πολιτικές επιστροφής παράνομων μεταναστών. Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά με αποτελεσματικό τρόπο…

4. Η Ελληνική προεδρία ανέδειξε και τις Θαλάσσιες πολιτικές ως μια ξεχωριστή προτεραιότητα. Βεβαίως αυτό υπαγορεύτηκε και από το εθνικό συμφέρον μας, καθώς η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια ναυτιλία και διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ, με θαλάσσια σύνορα που ταυτίζονται με τα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ένωσης.

Όμως υπάρχουν και κίνητρα πολύ πέρα από το εθνικό μας συμφέρον: Πεποίθησή μας είναι ότι οι θαλάσσιες πολιτικές έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το σύνολο της Ένωσης! Και τεράστια αναπτυξιακά οφέλη για την Ευρώπη συνολικά. Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την προάσπιση της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, προσπαθήσαμε να εντάξουμε στην θαλάσσια ασφάλεια την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων στη θάλασσα για την οικονομία, για την ανάπτυξη ενεργειακών αποθεμάτων και για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Έτσι υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αναπτύσσει μία συνολική, διατομεακή και οικονομικά αποδοτική στρατηγική.

Συμφωνήσαμε στην περιφρούρησης των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ. Όλοι καταλαβαίνουν πόσο απαραίτητο είναι αυτό. Αναδείξαμε την αλληλεγγύη ως βασική αρχή. Και επιβεβαιώσαμε το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Κι αυτό όλοι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι...

Θα είμαστε στο πλευρό της επόμενης, Ιταλικής Προεδρίας, που αναλαμβάνει την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την υλοποίηση αυτής της Στρατηγικής. Και αυτό θα τονίσω μεθαύριο στο Στρασβούργο, στην εκεί τελετή λήξης της Ελληνικής Προεδρίας.

Και, βεβαίως, δεν ξεχάσαμε την γειτονιά μας. Προσεγγίσαμε τη διεύρυνση με πνεύμα πρακτικό, στοχεύοντας στις ανάγκες των επιμέρους υποψηφίων χωρών, αλλά και στην ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τα προαπαιτούμενα…

Γιατί η ένταξη στην Ευρώπη συνεπάγεται, ασφαλώς, δικαιώματα για τα υποψήφια μέλη, αλλά και υποχρεώσεις! Και απαιτούμε από όλα τα υποψήφια κράτη, να σέβονται τις υποχρεώσεις τους στο ακέραιο.

Η Ελληνική Προεδρία συνέπεσε και με τη διενέργεια των ευρωεκλογών.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ψήφισαν εναντίον της Ένωσης! Ζήτησαν όμως, περισσότερη και καλύτερη Ένωση! Αποδοκίμασαν την Ευρώπη των στατιστικών, των απρόσωπων γραφειοκρατικών αυτοματισμών και των μονοδιάστατων οικονομικών μεγεθών.

Απαίτησαν μία Ευρώπη οραματική και ρεαλιστική ταυτόχρονα. Ζήτησαν μια Ευρώπη ικανή να εμπνέει τους πολίτες της. Αλλά και ικανή να λύνει τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα την ανεργία, την ύφεση και την ασφάλεια.

Υπήρξαν και κάποιοι που είδαν την κρίση της Ευρώπης ως ευκαιρία για να… αποδομήσουν και να ενταφιάσουν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα! Είναι οι γνωστοί καιροσκόποι του λαϊκισμού, που πότε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, πότε αμφισβητούν τη δύναμη του ευρώ, πότε υιοθετούν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη. Έχουν ως πρότυπά του τις… χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής, που η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να αποτρέψει. Και για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα. Θεωρούν την καταστροφή της Ευρώπης, ως δήθεν «λύτρωση». Και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ως δήθεν «καταστροφή»! Ευτυχώς, όμως, οι δυνάμεις αυτές ήταν και παραμένουν μειοψηφία.

Οι πραγματικές αγωνίες των Ευρωπαίων, δεν χωρούν σε τέτοιες ξεπερασμένες ιδεοληψίες αγκυλώσεις και εμμονές.

Στις πραγματικές αγωνίες που εκφράστηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, οι ηγέτες της Ευρώπης έδωσαν μια πρώτη θετική απάντηση: με τη στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία, όπως αυτή συμφωνήθηκε στη Σύνοδο του Ιουνίου. Αν συνοδευτεί από συγκεκριμένες πολιτικές και έμπρακτη εφαρμογή, θα δώσει πειστικές απαντήσεις σε όσους αμφισβητούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Και θα επαναφέρει την Ευρώπη στην καρδιά των Ευρωπαίων πολιτών.

Με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, με την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, με την κοινωνική προστασία, την ενεργειακή ασφάλεια, την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου και, τέλος: με την επαναφορά της Ευρώπης στο ρόλο του πρωταγωνιστή στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.

--Αυτή είναι η Ευρώπη που αξίζουμε!

Όχι η γραφειοκρατία που κάποιες στιγμές μας απογοήτευσε…

--Η Ευρώπη που πολλαπλασιάζει τη δύναμη και των δυναμική των λαών μας!

Όχι η Ευρώπη που αθροίζει τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας.

--Η Ευρώπη που νικά τα φαντάσματα του παρελθόντος της και αποτελεί φάρο δημοκρατίας, ευημερίας, ανάπτυξης και ευημερίας για τον κόσμο ολόκληρο!

Αυτή η Ευρώπη αναδεικνύεται και πάλι:

Κοινό σπίτι για όλους μας!

Όραμα που συγκροτεί κοινή συνείδηση.

Και αληθινά ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ. "

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου