Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η Ντόρα ''παίζει τα ρέστα'' της για την θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η Ντόρα ''παίζει τα ρέστα'' της για την θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


«Τι συμβαίνει με την Ντόρα;» είναι το ερώτημα που τίθεται μετ’ επιτάσεως στο πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθεί η οριστική απόφαση για το ποιος θα είναι ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, με την κυρία Μπακογιάννη να δίνει γη και ύδωρ για να εξασφαλίσει τη μετακίνησή της στις Βρυξέλλες.

Η κυρία Μπακογιάννη ήταν πάντοτε μια πολιτικός που ασχολείτο με θέματα που υπερέβαιναν τα σύνορα της Ελλάδας. Ως υπουργός Εξωτερικών επί Κώστα Καραμανλή ήταν ιδιαίτερα δραστήρια, η μάχη όμως για την ηγεσία της ΝΔ, η ταραγμένη εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και η ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας την ανάγκασαν να στρέψει το βλέμμα της στα καθ’ ημάς.
Η αποτυχία όμως του κόμματος που ίδρυσε, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και η συνακόλουθη σύμπλευση με τη ΝΔ λέγεται πως συνοδεύτηκε και από ένα αντάλλαγμα: την υπόσχεση τότε, το 2012, η κυρία Μπακογιάννη να κατευθυνθεί στις Βρυξέλλες ως Επίτροπος.
Ο Αντ. Σαμαράς θα ήταν κερδισμένος από αυτό το deal. Το εσωκομματικό του πεδίο θα ήταν καθαρό και η θέση της Επιτρόπου θα καταλαμβανόταν από ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με πολλές διασυνδέσεις στο εξωτερικό.
Προσωπική επιλογή ακόμα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία φέρεται να είχε εισηγηθεί στις ελληνικές κυβερνήσεις και κυρίως στην κυβέρνηση Παπαδήμου την αξιοποίηση της κυρίας Μπακογιάννη σε υπουργείο αιχμής.
Οι εκλογές του 2012 όμως έφεραν τη ΝΔ να συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αρχικά και από το 2013 μόνο με το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η επιθυμία της Ντόρας Μπακογιάννη δεν καταλάγιασε σε καμία περίπτωση και ενέτεινε τις δραστηριότητές στο εξωτερικό, απουσιάζοντας για μεγάλα διαστήματα για τις υποχρεώσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης (μέλος του και Ελληνίδα εκπρόσωπος εδώ και 1,5 χρόνο και αντιπρόεδρος εδώ και 6 μήνες).
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Η ίδια συναντήθηκε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον ανασχηματισμό με τον Αντ. Σαμαρά στο πατρικό του σπίτι στην οδό Μουρούζη. Εκεί το θέμα ετέθη ακροθιγώς και πολλοί είχαν την αίσθηση ότι υπήρξε συμφωνία και ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε. Αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει για πολλούς λόγους και τότε οι δυο συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να τα ξαναπούν.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επικαλούνται το γεγονός της συγκυβέρνησης, ενώ η μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος συνέβη παρά την αρχική αντίρρηση του Ευ. Βενιζέλου.
Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση για τον Επίτροπο δεν είναι μόνο στο χέρι του Αντ. Σαμαρά, με αποτέλεσμα κάπου εδώ το παιχνίδι να περιπλέκεται.
Η διαρροή όμως προ ημερών ότι ο Ευ. Βενιζέλος είναι το πρόσωπο κλειδί, αφού κατά κάποιους «ο Σαμαράς χρωστάει στον Βενιζέλο λόγω του Στουρνάρα» ανάγκασε την κυρία Μπακογιάννη να επικοινωνήσει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Η επίσκεψη στον Βενιζέλο
Στα μέσα της εβδομάδας, λίγο πριν φθάσει ο Κινέζος Πρωθυπουργός στην Αθήνα, τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο και κατόπιν τον επισκέφθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Τυπικά, η συνάντηση αφορούσε τη συμμετοχή της Ντόρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ήταν προγραμματισμένη, αλλά η αλήθεια είναι αλλού και σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι δυο τους λέγεται ότι συζήτησαν εκτενώς το θέμα, αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν. Στο μεταξύ, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει να υπερκεράσει μόνο τον σκόπελο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος δεν επιμένει φανατικά στη λύση της Μ. Δαμανάκη.
Δ. Σταμάτης, ο εχθρός στο Μαξίμου
Σφοδρός πολέμιος της κυρίας Μπακογιάννη υπάρχει και εντός Μαξίμου και έχει ονοματεπώνυμο: δεν είναι άλλος από τον υπουργό Επικρατείας και στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού, Δ. Σταμάτη, ο οποίος εισηγείται στον κ. Σαμαρά να κόψει τη φόρα της κυρίας Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός όμως δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Προέβη προ ημερών σε μια επίδειξη δύναμης, προσκαλώντας τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, κύριο Αλίγιεφ, σε δείπνο στο σπίτι της, ενώ παρόντες ήταν και πολλοί ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, όπως οι κύριοι Β. Βαρδινογιάννης και Β. Μαρινάκης, ενώ παράλληλα η κυρία Μπακογιάννη εξακολουθεί να έχει αγαστές σχέσεις με την πλευρά της Γερμανίας.
Τις επόμενες μέρες, η κυρία Μπακογιάννη αναμένεται να παίξει τα ρέστα της για να είναι αυτή που θα πάρει τη θέση της Επιτρόπου στην Κομισιόν. Σε αντίθετη περίπτωση, τότε το εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ θα μεταβληθεί σε χειροβομβίδα που είναι πιθανό να απασφαλίσει ανά πάσα στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου