Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

1974 - 2014, 40 χρόνια από τη Μεταπολίτευση..!




1974 - 2014, 40 χρόνια από τη Μεταπολίτευση..!

23-24 Ιουλίου 1974...
Ο Κ. Γ. Καραμανλής επιστρέφει στην Ελλάδα

H αρχή μιας νέας εποχής.
Κυριότερα χαρακτηριστικά των πρώτων χρόνων της περιόδου της μεταπολίτευσης, είναι η νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ), όπως και των άλλων αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων (ΚΚΕ εσωτ., ΕΚΚΕ, ΕΔΕ, κλπ), το νέο Σύνταγμα, και η προσπάθεια απάλυνσης των πληγών που είχαν ανοίξει οι ιδεολογικές διαμάχες από την απελευθέρωση μέχρι το 1974.

Μετά την άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των εξόριστων πολιτικών, θα αρχίσει και η ανασυγκρότηση της πολιτικής ζωής, θα καταργηθούν ανελεύθεροι νόμοι και θα νομιμοποιηθεί το ΚΚΕ. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δύο νέα μεγάλα πολιτικά κόμματα. Το πρώτο ήταν η Νέα Δημοκρατία με ηγέτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου, διακηρύσσοντας την ανάγκη σοσιαλιστικού-δημοκρατικού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας, θα ιδρύσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ). Από τα άλλα σημαντικά πολιτικτά κόμματα, επανεμφανίζεται η προδικτατορική Ένωση Κέντρου με αρχηγό τον Γ. Μαύρο.

Καμπή στην πολιτειακή αλλαγή του πολιτεύματος της Ελλάδας, ήταν το δημοψήφισμα του 1974, όπου διεξήχθη το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου