Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί οι: Απ. Τζιτζικώστας και Κ. Μπακογιάννης δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για αρχηγοί της ΝΔ μέχρι και το 2019..;


Υπόγειες μάχες χαρακωμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ του περιβάλλοντος του προέδρου του κόμματος και εκείνων που αμφισβητούν τον πρώην πρωθυπουργό, ενόψει των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο τόσο Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και Πολιτικής Επιτροπής.
Αν και εφόσον -με σοβαρό και καθαρό τρόπο- μπορεί να παρακαμφθεί το παρακάτω ζήτημα, ο Αντ. Σαμαράς έχει να φοβάται, πέρα από 4-5 γαλάζιους δελφίνους, άλλους 2 δυναμικά ανερχόμενους και σοβαρούς νέους πολιτικούς. Δεν λέμε τι μπορεί να γίνει, αλλά το τι ισχύει...σύμφωνα λοιπόν με το Σύνταγμα του Κράτους - KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Kωλύματα και ασυμβίβαστα των βουλευτών - 'Αρθρο 56 - (Κωλύματα εκλογιμότητας)


1. Έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, άλλοι υπάλληλοι του Δημοσίου, υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος ή επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές, αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων. 

Η παραίτηση συντελείται με μόνη τη γραπτή υποβολή της. Αποκλείεται η επάνοδος στην ενεργό υπηρεσία των στρατιωτικών που παραιτούνται. Τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν.

2. Aπό τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Nόμος ορίζει τον τρόπο της αναπλήρωσής τους? κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου αναστέλλεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων των σχετικών με την ιδιότητα του καθηγητή που εκλέχθηκε.

3. Δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, ούτε να εκλεγούν βουλευτές σε όποια εκλογική περιφέρεια υπηρέτησαν ή σε όποια εκλογική περιφέρεια εκτεινόταν η τοπική αρμοδιότητά τους μέσα στους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες της τετραετούς βουλευτικής περιόδου:

α) Oι διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πλην των σωματειακών, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημόσιων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

β) Τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών που συγκροτούνται και λειτουργούν κατά το άρθρο 101Α, καθώς και των αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές.

γ) Oι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

δ) Oι έμμισθοι υπάλληλοι του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους, καθώς και των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της περίπτωσης α΄ που κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει. 

Υπάλληλοι που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και είχαν ευρύτερη τοπική αρμοδιότητα υπάγονται στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής ως προς εκλογικές περιφέρειες άλλες από αυτήν της έδρας τους, μόνο εφόσον κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου γενικής διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει.

ε) Oι γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων ή αυτοτελών γενικών γραμματειών ή περιφερειών και όσοι ο νόμος εξομοιώνει με αυτούς.
Δεν υπάγονται στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

4. Πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί γενικά, που έχουν κατά το νόμο αναλάβει υποχρέωση να παραμείνουν στην υπηρεσία για ορισμένο χρόνο, δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές όσο χρόνο διαρκεί η υποχρέωσή τους.


Και οι δύο καλλιεργούν το ηγετικό προφίλ τους
Οι δύο 40άρηδες της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν να προετοιμάζονται προς την κατεύθυνση να παίξουν σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα στις επικείμενες εξελίξεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες αναμένεται να δρομολογηθούν μετά και τη σταθεροποίηση της κατάστασης της χώρας μας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Στο μεταξύ, τόσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας όσο και ο Κώστας Μπακογιάννης φιλοτεχνούν το ηγετικό προφίλ τους. 
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μάλιστα, συνεχίζει τις επαφές του με ηγετικά, αλλά και μεσαία στελέχη του κόμματος, εκφράζοντας τη θέση του περί αναγκαίων αλλαγών. «Η παράταξη περιχαρακώθηκε, έχασε τον μεσαίο χώρο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει η φυσιογνωμία της Ν.Δ.

Πρέπει να ανασυνταχθεί η παράταξη, ανεξάρτητα από το εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε ρήξη ή θα τα βρει με τους δανειστές», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του περιβόητου δείπνου της Μ. Γιαννάκου στην «Αθηναΐδα». Ο ίδιος, πάντως, αποφεύγει να αποκαλύψει τη δική του στάση για το μέλλον, σημειώνοντας πως «η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή αυτή τη στιγμή, σε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, και νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, πλην αυτής της τεράστιας προσπάθειας που κάνει η χώρα και όλοι στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας». 
Την ίδια στάση φαίνεται να ακολουθεί και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος δήλωσε προ ημερών πως απαιτείται άμεσα «η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνεννόηση, συναίνεση και εθνικό μέτωπο». Την ίδια ώρα, πάντως, χαράσσει σταδιακά την πορεία του στην κεντρική πολιτική σκηνή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου