Κοινό μυστικό αποτελεί ότι ο βασικός λόγος που ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, οδηγήθηκε στην απόφαση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είχε να κάνει με την υιοθέτηση της πολιτικά ανισόρροπης εισήγησης του Χρύσανθου Λαζαρίδη περί «αριστερής παρένθεσης». Η απερχόμενη ηγεσία της Ν.Δ. υποτίμησε και εξακολουθεί να υποτιμά τις ικανότητες του νέου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Αυτή ήταν και η κύρια αιτία που από το βράδυ των εκλογών ο κ. Σαμαράς έδειξε να μην αποδέχεται την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι στη Συγγρού επένδυαν και εξακολουθούν να επενδύουν στην αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης. 

Αρχικώς, πίστευαν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα τα έβρισκε με τους Ευρωπαίους, γιατί, όπως έλεγαν, η εκτίναξη της Αριστεράς αποτελούσε νάρκη στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η εξέλιξη των πραγμάτων έρχεται να διαψεύσει τους ευσεβείς πόθους μιας παρέας ανθρώπων που πάντα λειτουργούσαν με πολιτική μονομανία. Η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους έρχεται να αποτελειώσει τους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά και της πολιτικά επικίνδυνης παρέας του, την οποία συγκροτούν οι Λαζαρίδης, Μπούρας, Σταμάτης και Μουρούτης.

Τα πραγματικά γεγονότα γκρεμίζουν τα όσα ουτοπικά σχεδίαζαν πριν και μετά τις εκλογές πρόσωπα που οδήγησαν την ελληνική Κεντροδεξιά στις μεγαλύτερες ήττες της ιστορίας της. Κακά τα ψέματα, η επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. Ακόμη κι αυτοί που επενδύουν στον εμφύλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως εκτιμούν, θα προκληθεί από τη στροφή που θα επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας, δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια παραμονής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προεδρία της Ν.Δ. 

Το μόνο που διασώζει τον κ. Σαμαρά είναι η ατολμία που δείχνουν προς το παρόν οι επονομαζόμενοι δελφίνοι. Επειδή, όμως, η συμφωνία απομακρύνει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι σύντομα θα αρχίσουν να βαράνε οι καμπάνες της εσωκομματικής αμφισβήτησης για τον σημερινό πρόεδρο της «γαλάζιας» παράταξης. 

Κι επειδή ο ίδιος ο κ. Σαμαράς διαθέτει πολιτικό νου, εφόσον διαπιστώσει ότι δεν του βγαίνει η παρτίδα, θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Προσωπικά, θα ρισκάρω μια πρόβλεψη:. Το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει παραιτηθεί από την αρχηγία της Ν.Δ. Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν έχει άλλη επιλογή. Απεναντίας, αν επιμείνει στην αναμέτρηση με τον σαραντάχρονο Τσίπρα, θα διασύρει και τον εαυτό του και τη γενιά των 65άρηδων, που εκπροσωπεί στο πολιτικό σκηνικό.