Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Οίκος Fitch: ''Κίνδυνος'' πρόωρων εκλογών, αλλά επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ


Την εκτίμηση ότι υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch με αναφορά του για την συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους. 
Όπως επισημαίνει, μπορεί η συμφωνία με τους δανειστές να μειώνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο να υπάρξει ρήξη της Ελλάδας με τους πιστωτές της, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις αβεβαιότητες στο θέμα του χρέους της χώρας, της χρηματοδότησης τραπεζικού τομέα, ούτε επίσης διασφαλίζει απαραίτητα την επιτυχία των περαιτέρω διαπραγματεύσεων. 
Παράλληλα προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει πρόσβαση στις αγορές πριν από το καλοκαίρι.
Εξηγώντας την απόφαση, σημειώνει πως το Eurogroup έχει δηλώσει ότι καμία εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων του τρέχοντος προγράμματος ή μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων δεν θα γίνει, πριν οι Θεσμοί (Κομισιόν,ΕΚΤ, ΔΝΤ) ολοκληρώσουν την επανεξέταση της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης .
«Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας στον τελικό κατάλογο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων (ο οποίος μπορεί να αναθεωρηθεί σημαντικά από τον κατάλογο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα), είναι στα τέλη Απριλίου» σημειώνει ο Fitch και υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ έχει βασικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας των τραπεζών στην Ελλάδα.
Οπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης με τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις του προγράμματος μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί επιπλέον πηγές χρηματοδότησης για την κάλυψη των συνεχών αναγκών. Προβλέπει δε πως η πιο πιθανή πηγή θα είναι η αύξηση του ανώτατου ορίου εντόκων γραμματίων του δημοσίου που σήμερα ανέρχεται σε 15 δις ευρώ.
Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ακόμη ανοικτό, καθώς πιθανολογεί εγχώριες πολιτικές επιπτώσεις, από ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΕΛ λόγω της εφαρμογής του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου