Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Δημοσιογράφος κέρδισε το Πούλιτζερ αλλά εγκατέλειψε τη Δημοσιογραφία


Ο 39χρονος δημοσιογράφος Rob Kuznia ίσως δεν περίμενε ότι τη Δευτέρα θα ήταν ανάμεσα σε εκείνους που κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ - Κάποτε ήταν άνεργος και έψαχνε για μια θέση στα Starbucks.


Τα φετινά δημοσιογραφικά βραβεία Πούλιτζερ μοιράστηκαν μεγάλες εφημερίδες στις ΗΠΑ, όπως οι New York Times, η Washington Post και οι Los Angeles Times, αλλά και μικρά επαρχιακά φύλλα, όπως είναι η τοπική εφημερίδα της πόλης Τόρανς στην Καλιφόρνια, Daily Breeze.




O 39χρονος δημοσιογράφος της Daily Breeze, Rob Kuznia, έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία Local Reporting (Τοπικό Ρεπορτάζ) για τη δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με τη διαφθορά στη σχολική περιφέρεια Centinela Valley Union High School. Ως αποτέλεσμα του ρεπορτάζ, σταδιακά βελτιώθηκαν οι συνθήκες στη σχολική περιφέρεια και τελικώς αναβαθμίστηκε η σχολική ενότητα με μαθήματα γυμναστικής και επιπλέον θερινά τμήματα.

Είναι όμως πράγματι ειρωνεία της τύχης το ό,τι ο Kuznia έλαβε το εξαιρετικά τιμητικό βραβείο για έναν δημοσιογράφο μερικούς μήνες αφότου ο ίδιος, απογοητευμένος από τα δεινά που αντιμετωπίζει η έντυπη δημοσιογραφία στην εποχή μας, έχει εγκαταλείψει το επάγγελμα. Ο ίδιος αφού πέρασε από μερικές τοπικές εφημερίδες βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανεργία και είχε αναζητήσει εργασία για να επιβιώσει στα Starbucks!


Την περασμένη Δευτέρα ο 39χρονος δημοσιογράφος καθόταν στο γραφείο του, στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, όταν χτύπησε το τηλέφωνό του και στην άλλη άκρη της γραμμής, ο πρώην αρχισυντάκτης του, Frank Suraci, του ανακοίνωσε ότι οι δυο τους μαζί με την δημοσιογράφο της Daily Breeze, Rebecca Kimitch, μοιράζονται το βραβείο Πούλιτζερ  στην κατηγορία «Τοπικό Ρεπορτάζ» για την έρευνά τους και το άρθρο τους για την διαφθορά στην σχολική περιφέρεια Centinela Valley Union High School.

Οι τρεις δημοσιογράφοι γιόρτασαν με σαμπάνια την βράβευσή τους και ο ίδιος ο Rob Kuznia, παρά τις απογοητεύσεις που έχει γνωρίσει στο επάγγελμα, υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να ενθαρρύνει όσους νέους ανθρώπους θέλουν να το ακολουθήσουν, να το κάνουν!

Η τοπική εφημερίδα Daily Breeze έχει εκατό χρόνια ζωής και ο Kuznia εργάστηκε εκεί για τέσσερα χρόνια. Ο δημοσιογράφος άρχισε την καριέρα του από μια μικρή εφημερίδα στο Όρεγκον και το 2007 μεταπήδησε στην εφημερίδα Santa Barbara News-Press, από την οποία απολύθηκε, όταν προσπάθησε να οργανώσει μια συνδικαλιστική ένωση δημοσιογράφων μαζί με άλλους συναδέλφους του.



Οι χαμηλές αμοιβές στο επάγγελμα και η αβεβαιότητα στον κλάδο της δημοσιογραφίας ώθησαν τον Kuznia να εγκαταλείψει το επάγγελμα. Η πρόσφατη βράβευσή του έφερε μαζί της και επαγγελματικές προτάσεις, όπως αυτή του Newsweek για ελεύθερη συνεργασία. Ο ίδιος δεν έχει ακόμα πάρει τις αποφάσεις του και η σύντροφός του λέει χαριτολογώντας: «Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τον κάτοχο ενός Πούλιτζερ;». 


πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου