Η Ελλάδα των μνημονίων, της αβεβαιότητας, της λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας αποτελεί κομμάτι εικόνα ενός παζλ πολιτικής, οικονομικής διαχείρισης και ξένων παρεμβάσεων.
Σε κάτι περισσότερο από πέντε η χρόνια η Ελλάδα άλλαξε 4 πρωθυπουργούς, έχει μεταβεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, στη διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ (-ΔΗΜΑΡ) υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά ενώ μεσολάβησε η υπηρεσιακή πρωθυπουργία κ. Λουκά Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ). Η μεγάλη –ωστόσο- αλλαγή ήρθε με την εκλογή κ. Αλ. Τσίπρα, με το όχημα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων του κ. Πάνου Καμμένου.
Ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και ενώ ο αντίκτυπος από την αμερικανική κρίση κτύπησε και την Ευρώπη, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την εξουσία με το ΠΑΣΟΚ υποσχόμενος καλύτερη οικονομική διαχείριση από αυτή την του προκατόχου του, Κώστα Καραμανλή, με την ιδιαιτέρως γνωστή φράση «Λεφτά υπάρχουν».
Σύντομα ο Γιώργος Παπανδρέου προσγειώθηκε στη σκληρή πραγματικότητα, τα μέτρα που έλαβε έφεραν διαδηλώσεις και απεργίες, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έθεσαν εκτός αγορών την Ελλάδα. Έξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας ο Γιώργος Παπανδρέου οδηγήθηκε στο Μνημόνιο, με τη γνωστή εξαγγελία εισόδου της χώρας σε πρόγραμμα από το Καστελόριζο τον Απρίλιο του 2010.
Ενάμιση –σχεδόν- χρόνο αργότερα οι πολιτικές πιέσεις ήταν ισχυρές τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός ζητά δεύτερο πακέτο στήριξης, τον Νοέμβριο οδηγείται σε παραίτηση, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο ανέλαβε τα ηνία της χώρας.
Τον Ιούνιο του 2012 την πρωθυπουργία της Ελλάδας ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, πολιτικός με διασυνδέσεις στην Ευρώπη λόγω της σχέσης της Νέας Δημοκρατίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, παρόλο που ο ίδιος πολλάκις είχε εκφραστεί έντονα κατά των πολιτικών του Μνημονίου. Στην κυβέρνηση συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζελου και για ενα χρόνο η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη. Λίγους μήνες αργότερα προχώρησε στη σημαντικότερη συμφωνία της πολιτικής πορείας, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την εφαρμογή του PSI, δηλαδή της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών δανειστών της χώρας –κυρίως τραπεζών.
Το πλήγμα ήταν καίριο για την Κύπρο, αφού οι δύο μεγάλες τράπεζες έχασαν κάπου 4,5 δισ. που είχαν στα κεφάλαιά τους ως ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε σειρά δραστικών τομών για περιορισμό των δαπανών του ελληνικού δημοσίου, με απολύσεις, κλείσιμο της ΕΡΤ και πλάνο για αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού.
Τον Ιούνιο του 2013 το ΔΝΤ προχωρά σε παραδοχή ότι όσα έγιναν μέχρι εκείνο το σημείο στην Ελλάδα απέτυχαν, ενώ ο τουρισμός της χώρας διέγραψε μια από τις καλύτερές του χρονιές. Αρχές του 2014 η Ελλάδα «βγήκε» στις αγορές και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, ως μια μικρή ένδειξη ότι η χώρα όδευε σε δρόμο αποκατάστασης από τη βαθιά οικονομική κρίση.
Επίσης το 2014 η Ελλάδα κατέγραψε την κορυφαία τουριστική της χρονιά, ενώ μεγάλη συζήτηση έγινε στην ελληνική κοινωνία για το ύψος του ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η αστοχία της ελληνικής πολιτείας να καταλήξει στο πρόσωπο που θα διαδεχόταν τον Κάρολο Παπούλια στην προεδρία της χώρας, οδήγησε σε εκλογές. Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η δυναμική διαφάνηκε και από τις ευρωεκλογές του 2014. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία της χώρας έχοντας τη στήριξη των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Η μεγάλη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε και τη μεγάλη δέσμευσή του για την οικονομική διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Περί τα τέλη Φεβρουαρίου «κέρδισε» τη λεγόμενη συμφωνία-γέφυρα με του δανειστές, η οποία υπαγόρευε ότι σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών θα ολοκληρωνόταν τη τελευταία αξιολόγηση της χώρας προκειμένου να αποδεσμευτούν κεφάλαια από το πρόγραμμα. Ατέρμονη αποδείχθηκε η διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία την τελευταία εβδομάδα του Ιούνη και ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάζοντας τόσο τους Ευρωπαίους όσο και τους Έλληνες εξήγγειλε δημοψήφισμα για την τελευταία πρόταση των δανειστών και εν τέλει έφερε και εκείνος νέο μνημόνιο, το οποίο και περιμένουμε να ψηφιστεί.
Το ελληνικό ''δράμα'' έχει πολλά ακόμη επεισόδια...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου