Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ανασχηματισμός με άρωμα εκλογών


Ο κ. πρωθυπουργός απέφυγε τελικά τον σαρωτικό ανασχηματισμό και αντικατέστησε μόνο εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που καταψήφισαν την συμφωνία, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα σχήμα δείχνοντας πως έχει ως πρωταρχικό στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους και την ομαλοποίηση της οικονομίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών για το Φθινόπωρο...
 
Ωστόσο τα στοιχήματα είναι αρκετά για τον πρωθυπουργό σε σχέση με τα πρόσωπα που επέλεξε στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Η τρόικα επιστρέφει την Δευτέρα στην Αθήνα έστω και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ο κ. Παύλος Χαϊκάλης που θα αναλάβει τον κρίσιμο τομέα του ασφαλιστικού θα πρέπει άμεσα να ενημερωθεί ενώ είναι άπειρος από τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. 

Δύο πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά χαρτοφυλάκιο ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο κ. Παύλος Μπολάκης αναμένεται να πιεστούν από τους δανειστές για απολύσεις και για την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Ένα ακόμη στοίχημα για τον κ. Αλέξη Τσίπρα είναι και η τοποθέτηση ενός συνδικαλιστή του ο Τρύφων κ. Αλεξιάδης οποίος θα τρέξει τους συναδέλφους του για να μαζέψουν τα έσοδα. 

Τρεις είναι οι υπερυπουργοί στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για τους κ.κ. Νίκο Βούτση, Γιώργο Κατρούγκαλο και Πάνος Σκουρλέτη. 

Ποια υπουργεία άλλαξαν σκυτάλη 

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ενσωματώνεται και το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών ασφαλίσεων, μετατίθεται ο έως σήμερα αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου. 

Ο βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν υπουργού Οικονομικών) και Νίκου Χουντή (μεταβαίνει στην Ευρωβουλή) 
καταλαμβάνουν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης αντίστοιχα.

Τη θέση της παραιτηθείσας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης.

Τη θέση του Κώστα Ήσυχου, ως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας καταλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας. Τέλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Ενισχυμένοι οι ΑΝ.ΕΛ 

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου αύξησαν την παρουσία τους στο κυβερνητικό σχήμα, συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Οι ΑΝΕΛ είχαν πέντε εκπροσώπους στην κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο υπουργό Αμυνας, τον Τέρενς Κουίκ υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, την Ελενα Κουντουρά Αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Τουρισμού, τον Παναγιώτη Σγουρίδη υφυπουργό για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά υφυπουργό για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.

Πλέον, προστέθηκε στους πέντε ακόμη ένας, ο Παύλος Χαϊκάλης ως υφυπουργός για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Να θυμίσουμε ότι οι ΑΝΕΛ στις δύο πρόσφατες ψηφοφορίες της Βουλής για την πρόταση της κυβέρνησης και το νομοσχέδια για τα μέτρα συντεταγμένα ψήφισαν και οι 13 βουλευτές «ναι».











Πηγη: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου