«Από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009, διεξάγουμε μία εκστρατεία κατά των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ», επισημαίνει ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council
Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί ηγέτες ισχυρίζονται ότι οι πιέσεις που ασκούν τον τελευταίο καιρό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς όφελος της Ελλάδας συμβάλλουν σημαντικά στην επίλυση της οικονομικής κρίσης της μεσογειακής χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post.
Συγκεκριμένα ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί λένε ότι πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ της εξασφάλισης καλύτερων όρων για την αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας στους δανειστές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα ο Ομπάμα δεν ήταν τόσο διστακτικός να εμπλακεί στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
«Από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009, διεξάγουμε μία εκστρατεία κατά των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ», επισημαίνει ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, ενός εκ των μεγαλυτέρων ελληνοαμερικανικών οργανισμών πολιτικής δράσης που εδρεύει στο Σικάγο. «Δεν πιστεύαμε ότι επρόκειτο να λειτουργήσουν αυτές οι πολιτικές όταν εφαρμόστηκαν, και εξακολουθούμε να μην το πιστεύουμε μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με το άρθρο της Huffington Post, οι προσπάθειες της Hellenic American Leadership Council , του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και άλλων ομάδων να ενθαρρύνουν τις ΗΠΑ ώστε να πιέσουν την Ευρώπη να μαλακώσει τις πολιτικές λιτότητας περιλάμβαναν ανοικτές επιστολές και διπλωματικές ενημερώσεις για το Κογκρέσο.
Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες τον Φεβρουάριο για την επιβολή μιας δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα που την εμπόδισε να ανακάμψει από την κρίση, η ηγεσία του HALC συγκέντρωσε πάνω από 13.000 υπογραφές σε μία δήλωση που ευχαριστούσε τον πρόεδρο, ενθαρρύνοντας τον να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα με τον Ζεμενίδη, η δράση του οργανισμού και άλλων ομάδων αποδίδει καρπούς, καθώς συνέβαλε στην αλλαγή του τόνου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο πρόσφατα δημοσίευσε μία έκθεση που επιβεβαίωνε τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου