Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Bet 1.95 και 8.00 στις εκλογές




Εξηγούμεθα για να μη παρεξηγούμεθα: τούτο το άρθρο είναι πολιτικό και σχολιάζω τις αποδόσεις, προτείνοντας επιλογές και στηριζόμενος σε δεδομένα, εμπειρία, πληροφορίες που έχω (από κόμματα αλλά και δημοσκοπικές εταιρίες), αλλά και -φυσικά- ένστικτο.


Για πρώτο κόμμα, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (τις οποίες δεν ασπάζομαι) ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέβει στο 1.70 για πρώτο κόμμα και πλέον είναι ξανά στο 1.45 έναντι 2.55 της ΝΔ (δεν αναφέρω τα άλλα κόμματα, είναι περιττό αλλά μπορείτε να δείτε όλες τις αποδόσεις για πρώτο κόμμα από την Betshop).

Στα head to head των κομμάτων, από το αρχικό 2,5% το line μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έπεσε στο 1% και κατόπιν ανέβηκε στο 1,5%, με φαβορί πλέον τη Νέα Δημοκρατία (1.85 έναντι 1.95). Ητοι, όποιος ποντάρει ΣΥΡΙΖΑ το κάνει με τη σκέψη ότι θα έχει διαφορά άνω της 1,5 μονάδας σε ποσοστό.

Οι αποδόσεις για τρίτο κόμμα δεν θέλγουν, με τη ΧΑ να έχει πέσει από το αρχικό 1.60 στο 1.35.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα με τουλάχιστον τρεις μονάδες διαφορά, αν διαψευστώ ή δικαιωθώ θα αποδειχθεί στις 20 του μήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πέραση σε μια μεγάλη "δεξαμενή" ψηφοφόρων οι οποίοι προ 5-6 ετών ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και πλέον στρέφονται σε ένα κόμμα που αποδείχθηκε... τραβεστί αριστερό και απέκτησε κεντρώα φιλοσοφία. Εξ ου και υπήρξε η αποστασία του 2015 (από πλευράς Λαφαζάνη), μισό αιώνα μετά τα Ιουλιανά.

Μιας και ο λόγος για Λαφαζάνη και Λαϊκή Ενότητα, θαρρώ απίθανο ακόμη και το 3% συν μια ψήφο, ήτοι το ελάχιστο ποσοστό για να μπει στη Βουλή. Και αυτό, το ελάχιστο, δίνει 10 βουλευτές! Ισως τόσους, 10 βουλευτές δηλαδή, βγάλει ο Βασίλης Λεβέντης που τον προωθούν... πολύ και πολλοί, αν με ρωτάτε νομίζω ότι θα μείνει πάλι εκτός Βουλής, όπως εκτός Κοινοβουλίου βλέπω και τον Πάνο Καμμένο.

Για τούτα υπάρχει λόγος: η αποχώρηση του (παντελώς αποτυχημένου στη θητεία του) Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ και η έλευση του λαϊκιστή μεν, επικοινωνιακού δε Βαγγέλη Μεϊμαράκη συσπείρωσε εκ νέου το πιο συσπειρωμένο κόμμα: την κεντροδεξιά. Επί Σαμαρά θεωρήθηκε σκόπιμο η κεντροδεξιά να γίνει δεξιά συν λίγο... άκρα αλλά απέτυχε παταγωδώς η εν λόγω τακτική.

Και κάτι άλλο, τελείως από... μαθηματικά αλλά, βάσει απόδοσης, νομίζω έχει μια μικρή αξία. Στις εκλογές του Ιανουαρίου η ΧΑ πήρε 6,28% με 388.387 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ, με Βαγγέλη Βενιζέλο, 289.469. Προσθέστε σε αυτό όσους έριξαν τότε Πράσινους-ΔΗΜΑΡ (29.820) αλλά και όσους έριξαν Κίνημα του ΓΑΠ (152.557), η σούμα βγάζει 471.846, ήτοι 83.459 παραπάνω από όσους πήρε η ΧΑ οκτώ μήνες πριν. ΟΚ, προφανώς αρκετοί Δημαρικοί ή Παπανδρεϊκοί δεν θα ρίξουν ΠΑΣΟΚ (θυμίζω ότι κατεβαίνει μαζί με τη ΔΗΜΑΡ) αλλά αρκετοί θα ψηφίσουν επειδή δεν υπάρχει πλέον Βενιζέλος. Το ερώτημα είναι πόσο θα ανέβει η ΧΑ διότι, κακά τα ψέματα, η κατάσταση της χώρας οδηγεί αρκετούς προς το φιλοναζιστικό κόμμα. Διαφωνώ ριζικά αλλά σε Δημοκρατία ζούμε και το σέβομαι. Απλώς, και το λέω ευγενικά και λαϊκά, μη με τζολεύετε και πολύ...

Κοντολογίς, θαρρώ ότι το 36,34% που πήρε ο Τσίπρας τον Ιανουάριο δεν θα πέσει κάτω από το 33%, όπως και θεωρώ ότι η ΝΔ θα κάνει το 27,81% του Σαμαρά κοντά στο 30%.

Το πλήρες άρθρο και ο τρόπος στοιχηματισμού στο ilovebet.com.

Νίκος Μποζιονέλος (Facebook page, Twitter και Google+)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου