Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Συμφωνούν ότι διαφωνούν στο αντίτιμο και στον αριθμό των εκλογικών κέντρων


ΝΔ: Συμφωνούν ότι διαφωνούν στο αντίτιμο και στον αριθμό των εκλογικών κέντρων

Πηγή: newpost.gr

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία καθώς εάν και στη σημερινή, ώρα 12:00, συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής δεν επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους της εκλογικής αναμέτρησης τότε όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Από το, πιο απίθανο, της ρήξης μεταξύ των υποψηφίων μέχρι και το σενάριο ενός έκτακτου Συνεδρίου, όπως το 2009, που θα επιδιώξει να καθορίσει τους όρους της αναμέτρησης, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποιοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μία τέτοια εξέλιξη ή αν, από μόνη της, θα ήταν διαλυτική. 

Δεν αποκλείεται, πάντως, η λύση να αναζητηθεί μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων καθώς τόσο από πλευράς Μεϊμαράκη όσο και από την ομάδα Τζιτζικώστα εκδηλωνόταν χθες η πρόθεση να υπάρξει επικοινωνία προς αναζήτηση συμβιβασμού. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το Newpost, η μακρά – κοντά στις 6,5 ώρες – συνεδρίαση της ΚΕΦΕ έφτασε πολύ κοντά σε συμφωνία, για να καταλήξει, τελικά, σε ρήξη! Μοιάζει παράδοξο αλλά, αρχικώς, οι τέσσερις πλευρές των διεκδικητών φάνηκαν να συμφωνούν σε μία λελογισμένη μείωση των εκλογικών κέντρων και των καλπών που θα στηθούν σε όλη την επικράτεια. Η πρόταση, που αποτέλεσε βελτίωση της αρχικής εισήγησης, προέβλεπε να δημιουργηθούν περί τα 900 εκλογικά κέντρα και να λειτουργήσουν περίπου 1.300 κάλπες σε όλη τη χώρα, με πολλαπλάσιο αριθμό τερματικών (περίπου 2.000 tablets) στα οποία και θα γίνεται η καταγραφή όσων ψηφίσουν προκειμένου να αποτραπούν προσπάθειες διπλοψηφίας.

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή απέχει από την αρχική θέση των Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη για να ισχύσει ό,τι και το 2009 καθώς τα σημεία ψηφοφορίας ήταν μειωμένα κατά 17% περίπου, φάνηκε ότι θα υπήρχε συμφωνία. Η «προσαρμογή» μοιάζει λογική, δεδομένου ότι η ψηφοφόροι της ΝΔ στις εθνικές εκλογές έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2009 και, συνεπώς, μοιάζει απολύτως εύλογο ότι και στις κομματικές κάλπες θα προσέλθουν λιγότεροι από τους 600.000 και πλέον που ψήφισαν μεταξύ των Αντ. Σαμαρά, Ντόρας Μπακογιάννη και Π. Ψωμιάδη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, στο διάλειμμα που έγινε, η πλευρά Τζιτζικώστα, δια της Άννας Μισελ Ασημακοπούλου, επανήλθε στην αρχική της θέση για το... 2009, γεγονός που σε συνδυασμό με την άποψη του εκπροσώπου του κ. Μεϊμαράκη (Θοδ. Αμπατζόγλου) για υψηλότερο αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσουν όσοι θα εγγραφούν για πρώτη φορά στο κόμμα (5 ευρώ) αντί των 2 ευρώ που θα ισχύσει για τα παλαιά μέλη, οδήγησε σε αδιέξοδο. Με τις θέσεις της πλευράς Τζιτζικώστα, πάντως, στοιχήθηκαν και οι εκπρόσωποι των κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. 

Η διαφωνία μπορεί να μοιάζει μικρή, ωστόσο η διαδικασία κινείται στην κόψη του ξυραφιού καθώς η καχυποψία μοιάζει να περισσεύει από ΄όλους. Δεν είναι ασύνδετη, δε, με την οικονομική παράμετρο που αναδεικνύει ο νυν Πρόεδρος της ΝΔ κ. Μεϊμαράκης, «στριμώχνοντας» τους συνυποψηφίους του. Διότι, το συνολικό κόστος της εκλογικής διαδικασίας της ΝΔ διαμορφώνεται, πλέον, κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο για ένα κόμμα με πολλά χρέη όχι μόνον στις τράπεζες αλλά και στους εργαζομένους του. Χθες, μάλιστα, εκπρόσωπος ενός εκ των τριών υποψηφίων εμφανίστηκε να σημειώνει, και στους δημοσιογράφους, ότι «το οικονομικό είναι δουλειά της ΚΕΦΕ και όχι των υποψηφίων», δίνοντας επιχειρήματα στην πλευρά Μεϊμαράκη να ισχυριστεί ότι, στο πλαίσιο των εκλογικών τους σχεδιασμών, κάποιοι εκ των υποψηφίων αδιαφορούν για την ίδια την επιβίωση του κόμματος που θέλουν να ηγηθούν. 

Η διαδικασία της ψηφοφορίας αποτελεί, εκ των πραγμάτων, και μέρος του προεκλογικού παιγνίου καθώς όλα τα στρατόπεδα κάνουν τους υπολογισμούς τους και με βάση το εικαζόμενο εκλογικό σώμα που θα προσέλθει στις κάλπες. Με έναν κίνδυνο, ωστόσο, η ενδεχόμενη παράταση της εκκρεμότητας να λειτουργήσει αποθαρρυντικά, αυξάνοντας τελικά την διάθεση αποστασιοποίησης των πολιτών από τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου