Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Αλλαγή εποχής, αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή της ΝΔ


...της Μαρίας Κατσικοβόρδου


Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τον δικό της χαρακτήρα και στέλνει τα δικά της μήνυμα στους συμμετέχοντες στη διαδικασία, πολιτικούς, αναλυτές και πολίτες. Από τις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015, το πιο σημαντικό μήνυμα και το στοιχείο που χρήζει περαιτέρω εξέτασης για όλους, ήταν η αποχή. Δύο εκατομμύρια Έλληνες επιπλέον εκείνη την ημέρα επέλεξαν να μην ψηφίσουν (στο σύνολο των 9.824.952 ψηφοφόρων στις κάλπες πήγαν 5.556.439) φέρνοντας την αποχή σε ποσοστό ρεκόρ για την χώρα μας, στο 43,5%.

Το μήνυμα ήταν δυνατό, προς όλα τα κόμματα, προς το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και ως πολιτευτής η ίδια είναι και το σημείο που με προβληματίζει και με ανησυχεί βαθύτατα. Γιατί το βασικό κομμάτι σε μία δημοκρατία για να λειτουργήσει, οι εκλογές για να έχουν τη βαρύτητα που τους πρέπει, απαραίτητο συστατικό είναι ο ψηφοφόρος. Αλλιώς στο τέλος οι πολιτικοί θα είμαστε σαν ένα σκοτεινό θέατρο με τους ηθοποιούς μόνους στη σκηνή να παίζουν χωρίς να έχουν αντιληφθεί την άδεια αίθουσα μπροστά τους. Πρέπει οι πολιτικοί να νοιαστούμε για την αποχή αυτή πρώτα από όλα. Και οι Έλληνες είμαστε φύσει πολιτικά όντα, μας αρέσει η συμμετοχή, μας αρέσει να έχουμε άποψη, παίρνουμε θέση, άρα τί είναι αυτό που τόσο λάθος κάνουμε, που κάνει το πολιτικό σύστημα εν γένει στη χώρα μας με αποτέλεσμα να απομακρύνει τον κόσμο από κοντά του;

Ίσως όχι ένα και τόσο ρητορικό ερώτημα. Οι απαντήσεις με παράπονα μπορούν να έρθουν ασταμάτητες η μία πίσω από την άλλη. Γιατί τα λάθη και οι παραλήψεις τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές. Η οικονομική κρίση, τα eurogroup, οι συζητήσεις στη Βουλή για τα μνημόνια και τις δόσεις με τα χρήματα, όλα κάλυψαν όποια άλλη πολιτική δράση, πρόταση και σκέψη που να ιντριγκάρει τον πολίτη, που να δίνει έμπνευση και όραμα στον πολίτη. Σκάνδαλα και ανθρωποφαγία εντός του πολιτικού συστήματος έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα με τον πολιτικό πολιτισμό πουθενά να δείχνει ότι μπορεί να σώσει κάτι. Κάναμε οι πολιτικοί την πολιτική μη ελκυστικό προϊόν. Μη ερωτεύσιμη. Και επιπλέον αγνοήσαμε τον πολίτη, μπλεχτήκαμε σε μία δίνη πολιτικοί, αναλυτές, ΜΜΕ και ξεχάσαμε τον πολίτη, θεωρήσαμε τον ψηφοφόρο δεδομένο. Αγνοήσαμε τις ανάγκες του και αγνοήσαμε το δικαίωμα στα όνειρά του, αγνοήσαμε τη ζωή του και την καθημερινότητά του. Και ως πολιτικοί, ο ρόλος μας, είναι να θέτουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να επιδιώξει να δημιουργήσει και να ονειρευτεί και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του σε όλα τα επίπεδα. Αποτύχαμε σε αυτό. Όλα τα κόμματα. Οπότε θεωρώ υγιής την αντίδραση του λαού και θεωρώ την αποχή το πιο δυνατό μήνυμα που πήρε το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Από εδώ και πέρα τώρα. Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου πέρασαν. Οι πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση δίνοντας του μία δεύτερη ευκαιρία και στη Νέα Δημοκρατία έδωσαν τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέγοντας μαζί, πάρτε το χρόνο σας να τα βρείτε. Ανασυνταχθείτε πρώτα εσείς εσωτερικά και μετά ελάτε να κάνετε το ίδιο και στη χώρα. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στην ιστορία και στη διαδρομή όλων των κομμάτων, δεν μπορούν να είναι στην εξουσία συνεχώς, αλλά χρειάζονται χρόνο κατά καιρούς να βρεθούν στην αντιπολίτευση και να ανασυντάξουν δυνάμεις. Μία εξαιρετική λοιπόν ευκαιρία για την δεξιά παράταξη να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλη της την τεχνογνωσία, όλη την εμπειρία παρατάξεων από το εξωτερικό, όλη την γνώση από έρευνες και μελέτες και αντίστοιχα case study και να προσφέρει το πιο σύγχρονο, το πιο αξιόπιστο, το πιο δυνατό και κατάλληλο προϊόν για την χώρα μας και τους Έλληνες. Η κοινωνία απαιτεί αλλαγή και η παράταξη της δεξιάς έχει το ανθρώπινο δυναμικό, έχει την γνώση για να αλλάξει η ίδια πρώτα και στην συνέχεια να αλλάξει την χώρα. Αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να αφήσει πίσω πεποιθήσεις του παρελθόντος, πρέπει να κάνει στην άκρη νοοτροπίες που μας έβλαψαν ως κόμμα και πρέπει να τολμήσει στην επιλογή του διαφορετικού, του καινούριου.

Η αγάπη μου στην παράταξη της δεξιάς με τα χρόνια γινεται πιο μεστή, πιο βαθιά, είναι ένας έρωτας που δυναμώνει συνεχώς και η επιθυμία μου να την δω λαμπερή και πάλι είναι έντονη. Μου δίνουν χαρά λοιπόν οι εσωκομματικές αυτές εκλογές που έρχονται στη Νέα Δημοκρατία -  όπως χαρά θα πρέπει να δώσουν και σε όλους τους νεοδημοκράτες - γιατί ξέρω ότι μέσα από την διαδικασία αυτή θα βγούμε όλοι πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι, πιο δημιουργικοί και με άλλη αντίληψη για την επόμενη μέρα. Από την κοινωνία η παράταξη θα αλλάξει, η βάση θα επιλέξει και δεν μπορώ να δω κάποιον ιδανικότερο να φέρει την αλλαγή νοοτροπίας που χρειάζεται σήμερα αλλά και να χτίσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν διαρραγεί με τους πολίτες, νέους, παλιότερους, άντρες, γυναίκες, από τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Όλοι οι υποψήφιοι είναι άξιοι, όλοι οι υποψήφιοι έχουν θετικά και μοναδικά στοιχεία που μπορούν να προσφέρουν για το καλό της παράταξης και των πολιτών την επόμενη μέρα, όμως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι αυτός που μου δίνει τον παραπάνω ενθουσιασμό που σήμερα έχω ανάγκη για να ονειρευτώ για την παράταξή μου την πιο όμορφη και δυνατή επόμενη μέρα.

Κλείνοντας καλώ τις νεοδημοκράτισσες και τους νεοδημοκράτες, καλώ όσους νιώθουν ότι ανήκουν στην παράταξη αυτή, να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές ενεργά. Και αυτό δε σημαίνει μόνο να ψηφίσουν, αλλά να παρακολουθήσουν τους υποψήφιους, να παρακολουθήσουν τις θέσεις τους, τις ομιλίες τους, τις απόψεις τους, τη δυναμική τους που βγάζουν ως άνθρωποι, την ζεστασιά τους ως πολιτικοί, όπως και το όραμά τους για την επόμενη μέρα. Τί καινούριο έχει ο καθένας να προσφέρει στην παράταξή μας. Στις μέρες μας η παράταξη της δεξιάς ξαναγεννιέται και όλοι μας μπορούμε να είμαστε κομμάτι αυτής της αλλαγής. Είναι η στιγμή μας αυτή τώρα που δεν πρέπει να χαθεί και θα είναι η δυναμική μας αυτή αύριο που θα βρίσκεται και πάλι στην διακυβέρνηση του τόπου για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, για την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου