Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Τέλος εποχής στην Ευρωβουλή

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρτιν σουλτς 2016

Τέλος εποχής για τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό: ο κ. Μ. Σουλτς αφήνει το Ευρωκοινοβούλιο για να δοκιμαστεί στις γερμανικές εκλογές του 2017. Κάποιοι τον θεωρούν διάδοχο της κ. Μέρκελ.

Η απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο ίδιος ο Σουλτς θα ήθελε να ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρία της Ευρωβουλής, αλλά οι ισορροπίες δυνάμεων δεν του το επιτρέπουν. Και αυτό γιατί, με βάση τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης θα πρέπει, στο μέσον της θητείας του, να παραχωρήσει τη θέση του σε υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δηλαδή της Κεντροδεξιάς, που είναι και η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Σουλτς ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Σώματος που κατάφερε να επανεκλεγεί στο αξίωμά του για δεύτερη θητεία, τον Ιούλιο του 2014. Για τη διαδοχή του λέγεται ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, όπως ο γάλλος πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλαίν Λαμασούρ, και ο Ιταλός Αντόνιο Τατζιάνι, άλλοτε στενός συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής σήμερα της ΚΟ. του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία του Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου