Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Σε Αθήνα και Άγκυρα χρεώνει το ναυάγιο ο κυπριακός Τύπος

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπριακο

Με τους λόγους για τους οποίους ναυάγησε η συμφωνία για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν ασχολείται σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Σε σημερινό δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα ‘Πολίτης’, τονίζει μεταξύ άλλων ότι αυτό συνέβη όχι μόνο εξαιτίας της υπαναχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της Μόρφου, αλλά κυρίως γιατί η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να φοβήθηκε το πολιτικό κόστος.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ήθελε επ’ ουδενί λόγω να φορτωθεί το Κυπριακό και μια νέα Ζυρίχη, γι’ αυτό και άφησε τους χειρισμούς στον υπουργό Εξωτερικών του, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της λεγόμενης πατριωτικής Αριστεράς», σημειώνεται, ενώ γίνεται αναφορά και στο περίφημο non paper που απέστειλε ο ΥΠΕΞ, το οποίο απέσυρε λίγο αργότερα.

«Πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα εκτιμούν ότι Τσίπρας και Κοτζιάς πιστεύουν ότι εάν κλείσει το Κυπριακό θα ανοίξει θέμα διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, κάτι που θεωρούν ότι δεν συμφέρει τη χώρα αυτή την περίοδο», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Η Λευκωσία εκτιμά ότι το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν 2 και η υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τα κριτήρια του εδαφικού, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν».

Από την άλλη «το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι όλα γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, καθώς και ότι η Αθήνα διαφωνεί με οτιδήποτε λιγότερο από μηδενικές εγγυήσεις και αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζεται μέχρι τα δύο χρόνια το πολύ. Εάν ο κ. Αναστασιάδης θέλει να συμφωνήσει σε κάτι άλλο –όπως εγγυήσεις και παραμονή μικρού αριθμού Τούρκων στρατιωτών με ημερομηνία αποχώρησης– τότε ας αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες του, λέει η Αθήνα», σημειώνει ο ‘Πολίτης’.

Από την άλλη, η ελληνοκυπριακή πλευρά «υπολόγιζε να πάρει τα τρία σημαντικά κριτήρια του εδαφικού τώρα και να φυλάξει την εκ περιτροπής προεδρία, για να τη διαπραγματευτεί με το θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Γι’ αυτό και ήταν έτοιμη να δώσει ημερομηνία για πραγματοποίηση της διάσκεψης, μόλις υπήρχε η συμφωνία για τα κριτήρια του εδαφικού».

Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα και στην πρωτοφανή παρέμβαση του ελληνικού ΥΠΕΞ για θέματα που αφορούν το Κυπριακό, ανατρέποντας το μέχρι τώρα δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».

«Ιθύνων νους των μηδενικών εγγυήσεων φέρεται από κυβερνητικές πηγές και των δύο χωρών να είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επαίρεται ότι αυτός θα σώσει την αξιοπρέπεια του ελληνισμού», λέει ο ‘Πολίτης’.
Σε ότι αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά, η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι εμφανές ότι ο κ. Ακιντζί δεν θέλει να πάρει πάνω του τη συμφωνία για το εδαφικό. Γι’ αυτό και προτιμά το θέμα αυτό να συζητηθεί στην παρουσία της Τουρκίας, στο τελικό στάδιο, στο πλαίσιο της διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβης Χουσεγίν Μουφτούογλου, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε: «Παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επετεύχθη αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι σ' αυτή την κρίσιμη φάση, έχει χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία. Στο σημείο που φτάσαμε, θα πραγματοποιηθεί μια αναλυτική αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Θα είναι ωφέλιμο να οριστεί χωρίς καθυστερήσεις η ημερομηνία του πενταμερούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και των εγγυητριών και την παράλληλη συνέχιση των συνομιλιών. Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητα για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει απόψε το βράδυ διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, στο οποίο θα αναφερθεί στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία και θα εξηγήσει πως θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία για την επίλυση του κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου