Τη δημιουργία αυτόνομης αμυντικής οντότητας της Ε.Ε. προτείνουν οι Βρυξέλλες στις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της Ενωσης που θα απομείνουν μετά το Brexit.
Οπως ανέφεραν χθες το βράδυ αρκετά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, η Κομισιόν θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα έγγραφο εργασίας, το οποίο θα συνιστά την πλέον φιλόδοξη πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα στα χρονικά της Ενωσης.
Λίγες ημέρες μετά τη δραματική έκκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στους Ευρωπαίους να πάρουν στα δικά τους χέρια τις τύχες τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν με σιγουριά στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ και στο Ηνωμένο Βασίλειο του Brexit, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι η διατλαντική σχέση «εξελίσσεται», γεγονός που υποχρεώνει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες.
«Η προστασία της Ευρώπης θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια αμοιβαία υποστηριζόμενη υπευθυνότητα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν.
Οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν δυνάμεις ταχείας επέμβασης για αυτόνομες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, ναυτικές αποστολές σε εχθρικά ύδατα και κοινές ενέργειες για την προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Επιπλέον, προτείνεται να καθιερωθεί η συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών, μια πρόταση για την οποία μέχρι πρότινος εγείρονταν ισχυρές αντιρρήσεις από πολλές πρωτεύουσες.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ειδικού ταμείου προς υποστήριξη της κοινής άμυνας. Αν η πρόταση γίνει δεκτή, θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Ενωσης που θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Οι Βρυξέλλες προτείνουν ποσό της τάξεως του ενός δισ. ευρώ ετησίως, με προορισμό την ανάπτυξη νέων μοντέλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροπλάνων ανεφοδιασμού και ρομπότ.
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου