Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Κοινό μέτωπο Τραμπ – Μακρόν κατά Άσαντ για τα χημικά

Αποτέλεσμα εικόνας για trump macron

Σε κοινή πλεύση φαίνεται πως βρίσκονται ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού συμφώνησαν σε πολύ καίρια σημεία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα οι δύο ηγέτες συγκρότησαν κοινό μέτωπο κατά του Ασάντ σε περίπτωση που εκείνος κάνει χρήση χημικών όπλων.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής (rizopoulospost.com)

Φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί για άλλη μία φορά μία σημαντική αλλαγήκαθώς ανοίγει κανάλι επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας παραμερίζοντας έτσι κατά μία έννοια την Γερμανία, όπου υπάρχει μία αντίδραση μετά την αποχώρηση της Αμερικής από την συνθήκη για το κλίμα.

Σε γενικές γραμμές οι δύο ηγέτες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία συμφώνησαν ότι στην περίπτωση που η Συρία διαπράξει «επίθεση με χημικά όπλα», οι δύο χώρες «θα αντιδράσουν από κοινού». Η κοινή γραμμή πλεύσης διαμορφώθηκε μετά από μία ημέρα αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα και διεμήνυσαν ότι είναι έτοιμες να αντιδράσουν, όπως είχαν πράξει έπειτα από την επίθεση με χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν στις αρχές Απριλίου, την ευθύνη για την οποία επέρριψαν στη Δαμασκό.

Άλλωστε για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας αποτελεί κόκκινη γραμμή το ζήτημα της χρήσης των χημικών όπλων, με αποτέλεσμα η συμφωνία και το κοινό μέτωπο που διαμορφώθηκε με τις ΗΠΑ να καταφέρει να γίνει πραγματικότητα με σχετικά εύκολο τρόπο.

Τετ α τετ στην Γαλλία την ημέρα της Βαστίλης

Κατόπιν πρόσκλησης που είχε απευθύνει ο Εμμανουέλ Μακρόν προς τον Ντόναλντ Τραμπ για συνάντηση τους στις 14 Ιουλίου, την ημέρα της Βαστίλης, πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε την πρόσκληση.

Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί το Παρίσι την ημέρα της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου. Ο Μακρόν είχε προσκαλέσει τον Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την Τρίτη.

Η ημέρα που επιλέχτηκε η συνάντηση αποτελεί μεγάλη εθνική εορτή στην Γαλλία, καθώς στις 14 Ιουλίου 1789 κατά τη Γαλλική Επανάσταση πραγματοποιήθηκε η εισβολή στη φυλακή της Βαστίλης, που αποτέλεσε σημείο καμπής για την γαλλική ιστορία.

Μάλιστα, ο Τραμπ προσβλέπει στην επιβεβαίωση τον καλών γαλλοαμερικανικών σχέσεων, ενώ σχεδιάζει να μνημονεύσει την είσοδο των ΗΠΑ στον Α' παγκόσμιο πόλεμο, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου