Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Επαφές Ισραήλ με 10 χώρες (τουλάχιστον) για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Αποτέλεσμα εικόνας για ιερουσαλημ

Συνομιλίες με «τουλάχιστον 10 χώρες ορισμένες εκ των οποίων στην Ευρώπη» πραγματοποιεί το Ισραήλ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας, ενώ με ορισμένες συζητά και τη μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

Τις επαφές επιβεβαίωσε χθες η Ισραηλινή υφυπουργός, Τζίπι Χοτόβελι, μιλώντας στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, αλλά δεν γνωστοποίησε τα ονόματα των χωρών που πιθανόν ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Ισραήλ, επικαλούμενο ισραηλινές διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Ονδούρα, οι Φιλιππίνες, η Ρουμανία και το Νότιο Σουδάν μεταξύ των κρατών που ενδέχεται να πάρουν μια τέτοια πρωτοβουλία.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες, ανακοίνωσε τη μεταφορά στην Ιερουσαλήμ της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ, μια απόφαση την οποία χαιρέτισε χθες ο Μπένγιαμιν Νετανιάχου και καταδίκασαν οι παλαιστινιακές αρχές.

Ο Μοράλες ανακοίνωσε αυτή την απόφαση παρά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την οποία καταδικάστηκε η αμερικανική πρωτοβουλία.

Είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους στον κόσμο που πήρε μια απόφαση παρόμοια με εκείνη του Τραμπ, ενώ γνωστοποίησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σε τηλεφώνημα που προηγήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου