Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

''Στα μαχαίρια'' Σλοβένοι και Κροάτες για ένα... λιμάνι - Παίρνει τα 2/3 περίπου η Σλοβενία

Αποτέλεσμα εικόνας για croatia piran slovenia

2 βαλκανικές κρίσεις αυτό το διάστημα, μια η δική μας με τα Σκόπια και μια στην βόρεια Αδριατική...

H Σλοβενία σκοπεύει να υλοποιήσει την απόφαση της Χάγης, που της δίνει τα 2/3 του λιμένα του κόλπου Πιράν στη βόρεια Αδριατική - έναν κόλπο για τον οποίο ειναι «στα μαχαίρια» με την Κροατία από 25ετίας.

Απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης (Permanent Court of Arbitration) παραχωρεί στη Σλοβενία τα δύο τρίτα του κόλπου και ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ ανακοίνωσε ότι από εδώ και πέρα «η αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο της θάλασσάς μας». 

Η Κροατία εντούτοις δεν αναγνωρίζει την δικαστική απόφαση και ίσως αντιδράσει.

Η ΕΕ προ οκταετίας έπεισε τις δυο χώρες να καταφυγουν σε διαιτητική διαδικασία. Τελικά ελήφθη προ δυο μηνών η απόφαση σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων αλλά και των χερσαίων. 

Τα θαλάσσια ευνοούν τη  Σλοβενία που αποκτά έξοδο στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής, ενώ τα χερσαία σύνορα ευνοούν την Κροατία.

Σε παρόμοια διαμάχη μεταξύ Ολλανδίας και της Γερμανίας, οι δυο χώρες συμφώνησαν να μην οριοθετήσουν τα ακριβή σύνορα στον κόλπο Ντόλαρτ αλλά να συμφωνήσουν σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούσαν στην κίνηση στον κόλπο.

Η Σλοβενία εντούτοις επιμένει στο «ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» και κατά συνέπεια στην υλοποίηση της απόφασης και σκοπεύει να παρεμποδίσει δεκάδες Κροάτες ψαράδες να διασχίζουν «σλοβενικά χωρικά ύδατα» χωρίς άδεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για σλοβενια κροατια

Η Κροατία είναι επίσης άκαμπτη στο ζήτημα. Πολλοί υποστηριζουν ότι «αδικεί» την Σλοβενια αφού η ίδια διαθέτει 1.800 χιλιόμετρα ακτής ενώ η Σλοβενία μόλις 47 χλμ. 

Εντούτοις πέραν του ότι με την αποκτηση του κόλπου ευνοειται πολύ η σλοβενική οικονομία, υπάρχει και το βαθύ εθνικό ρήγμα με τον τετραετή εμφύλιο που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία. 

Οι Κροάτες θεωρουν ότι είναι «ρηγμένοι» και δεν θέλουν να εκχωρήσουν ούτε ένα εκατοστό κροατικής γης...

Αποτέλεσμα εικόνας για croatia piran slovenia

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου