Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Κι αν το αεροπλάνο γράφει «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα σκοπια

Σκούρα τα πράγματα για τους «μακεδονομάχους» της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένεκα της ιδιωτικής επίσκεψης του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η φήμη ότι θα έλθει με το κυβερνητικό αεροσκάφος τον οποίο στα πλευρά του αναγράφει τον τίτλο: «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που προσγειωθεί στο αεροδρόμιο;

Η κυβέρνηση θα δεχτεί μια τέτοια ενέργεια από τους γείτονες; Τον Ιούνιο του 2008 ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβέρνκοφσκι ακύρωσε προγραμματισμένη συμμετοχή του σε συνάντηση ηγετών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα επειδή ήθελε να μεταβεί με το συγκεκριμένο αεροπλάνο και η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει το αίτημά του. Εκείνη την περίοδο ο Καραμανλής είχε θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για την υποψηφιότητα συμμετοχής των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη και η παραμικρή λεπτομέρεια αντιμετωπίζονταν με χαρακτηριστικά σφοδρής αντιδικίας. Σήμερα, μπορεί τα πράγματα να μη βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο, ωστόσο η επίσημη θέση της Ελλάδας για την ονομασία δεν έχει αλλάξει: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη "Μακεδονία" που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

Επομένως κάθε σενάριο για τη φόρτιση ή μη της επίσκεψης Ζάεφ παραμένει ενεργό. Εκτός κι αν ο Σκοπιανός αποφασίσει να μετακινηθεί με αμάξι ή πάρει το αεροπλάνο της γραμμής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου