Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Μακρόν: Να χτίσουμε μια «νέα Συρία μετά τον πόλεμο»

Αποτέλεσμα εικόνας για μακρον συρια

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι δεν πρέπει να φύγουν από την Συρία καθώς έχουν «πολύ σημαντικό» ρόλο να διαδραματίσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά την νίκη έναντι των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, είπε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να μείνουμε για να χτίσουμε μια "νέα Συρία μετά τον πόλεμο"», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του FoxNews, μία ημέρα πριν φθάσει στην Ουάσινγκτον για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. 

Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι για αυτό πιστεύει πως «ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι πολύ σημαντικός σε αυτή τη διαδικασία». «Δεν είναι αυτόματα οι αμερικανικές δυνάμεις που θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή την αποστολή, αλλά η αμεκανική διπλωματία και ο Πρόεδρός σας», είπε χαρακτηριστικά. 

«Αν φύγουμε θα ακόμα και από πολιτικής πλευράς, θα αφήσουμε ανοιχτό τον δρόμο στο ιρανικό καθεστώς, στον Μπασάρ αλ Ασάντ και τους άνδρες του και θα προετοιμάσουν νέο πόλεμο. 

Θα τροφοδοτήσουν τους νέους τρομοκράτες», σχολίασε ο Μακρόν, ενώ επανέλαβε ότι ακόμα και μετά την λήξη του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, «οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι σύμμαχοί μας, όλες οι χώρες που βρίσκονται στην περιοχή, ακόμα και η Ρωσία και η Τουρκία θα έχουν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο με σκοπό να δημιουργηθεί αυτή η νέα Συρία και να διαβεβαιώσουν ότι ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον». 

“We would have to build a new Syria after war,” Macron said, adding that the US role would be “very important” in this process. He added that “it’s not automatically US forces” that should carry out this task, but “that’s US diplomacy and it’s your President.”

Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν έχει «σχέδιο Β» για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν στη συμφωνία όσο δεν διαφαίνεται καλύτερη εναλλακτική, ενώ πρόσθεσε: «Ας παρουσιάσουμε αυτό το πλαίσιο διότι είναι καλύτερο από την κατάσταση τύπου Βόρειας Κορέας».

Ο Μακρόν αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Θα συζητήσουν επίσης το κοινό στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία αυτό το μήνα, ύστερα από την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου