Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Δημόσιος (πλέον) ο αρνητισμός του ΠτΔ της ΠΓΔΜ - Αναφέρεται σε «προσωπική συμφωνία» Τσίπρα και Ζάεφ για το όνομα

iv

Επιμένει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στην αντίθεσή του σε μια λύση στο Σκοπιανό «έναντι όλων» ή erga omnes, όπως ξεκαθαρίζει σε δήλωσή του μετά την ενημέρωση που είχε για το θέμα της ονομασίας από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στη σελίδα της προεδρίας της ΠΓΔΜ, «στη συνάντηση ενημερώθηκε προφορικά για τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας, χωρίς να υποβληθεί κάποιο έγγραφο».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ τόνισε στη συνάντηση πως «η όλη διαδικασία μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών λόγω της μη δέσμευσης με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών».

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του πρωθυπουργού Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη "Μακεδονία". Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή erga omnes».


Ντόρα: Η νησιωτικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει πλεονέκτημα

Αποτέλεσμα εικόνας για ντορα μπακογιαννη ροδος

Πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νησιωτικής Ελλάδας πρόκειται να παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία, όπως ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στη Ρόδο, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι «η νησιωτικότητα, από μειονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα».

Η κυρία Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες με σκοπό να διεκδικηθούν πόροι για τα νησιά, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία της για την έκβαση της συγκεκριμένης προσπάθειας. 

Η πρώην υπουργός τόνισε ότι τα νησιά χρειάζονται ειδικά προγράμματα και χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά ως «συριζέικες επιπολαιότητες», επισημαίνοντας ότι με 50 εκατομμύρια που διατίθενται δεν μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά.

Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Επίσης, χαρακτήρισε ως αποτυχημένο τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα του προσφυγικού, σημειώνοντας ότι ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει χαμηλότερη φορολογία στις επιχειρήσεις για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη με ποιοτικές θέσεις εργασίας, αλλά, όπως τόνισε, «τη χαμηλότερη φορολογία θα πρέπει να την πληρώνουν όλοι και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι».

Τέλος, εξήρε τον ρόλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ σε ό,τι αφορά τον τουρισμό υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα, «κυρίως να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Ζάεφ: Μέχρι τις 20 Ιουνίου λύση - Ιβάνοφ: Αρνητικός σε ονομασία και erga omnes

Ζάεφ: Μέχρι τις 20 Ιουνίου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για το όνομα

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δίνει λίγες ημέρες ακόμα «παράταση» προκειμένου να βρεθεί λύση για το όνομα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «μέχρι τις 20 Ιουνίου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το όνομα», δίνοντας νέο ενδιαφέρον στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. «Οι πιθανότητες είναι τεράστιες για να να βρούμε λύση σε ένα ζήτημα που διαρκεί 25 χρόνια», ανέφερε επίσης ο Ζάεφ.

Παράλληλα, δεν απάντησε εάν η αποδοχή του erga omnes θα ισχύσει για οποιαδήποτε άλλη πρόταση ονόματος πέρα από «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», ένα θέμα που έθιξε η βουλευτής Liljana Kuzmanovska από το VMRO-DPMNE. 

Η ίδια ζήτησε μια απάντηση για ποιον λόγο απορρίφθηκε το «Ίλιντεν» και ο κ. Ζάεφ είπε: «Για να ανακοινώσουμε τη "Μακεδονία του Ίλιντεν", συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε την πρόταση στις χώρες μας. Κατά τη συνάντησή μας (σ.σ.: στη Σόφια, στη Σύνοδο της ΕΕ) ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ελπίδα να περάσει το όνομα, αλλά η ελληνική πλευρά, δυστυχώς, απέρριψε την πρόταση».

Υπενθυμίζεται ότι ήταν αρνητική η τοποθέτηση του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ για το erga omnes. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιβάνοφ ζήτησε ενημέρωση για τις συζητήσεις, ενώ είπε ξεκάθαρα ότι διαφωνεί με την erga omnes χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί. Είναι προφανές ότι η δημόσια τοποθέτηση της προεδρίας δεν διευκολύνει την πρόοδο στον σταδιακό συμβιβασμό.





Εγκαταλείπει το ''Μακεδονία'' η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και επιστρέφει στην κανονικότητα



Αίτημα για επαναφορά στην κανονικότητα απέστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία ζητάει την επαναφορά της υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καμπής.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, υπό την προεδρία του Πατριάρχη, εξέτασε την Τετάρτη το αίτημα και αποφάσισε να επιληφθεί και να διενεργήσει τα δέοντα «υπό τους απαράβατους όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτοθρόνου Πατριαρχείου».

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου



Η ιστορία της Σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων

Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας (σλ: Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија) είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία. Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη.

Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική.

Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση από τη ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό;

Σχετική εικόνα

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Διαστάσεις σκληρού διπλωματικού και πολιτικού θρίλερ παίρνει πλέον το ονοματολογικό των Σκοπίων έπειτα από την άρνηση του προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να αποδεχθεί μία λύση στο όνομα, για χρήση έναντι όλων (erga omnes). 

Η ανακοίνωση της προεδρίας της γειτονικής χώρας ήρθε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για «κατ' αρχήν» συμφωνία με την Ελλάδα. Μάλιστα ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «επιβεβαίωση της "Μακεδονικής" γλώσσας και ταυτότητας», ενώ αποκάλυψε πως η χώρα μας «θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία».

Αν και οι θέσεις του κ. Ιβανόφ είναι γνωστές και η παρέμβασή του αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στον κ. Ζάεφ καθώς το erga omnes αποτελεί τη βασική παραχώρηση για την οποία φέρεται να έχει δεσμευθεί έναντι της Αθήνας, ωστόσο σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της πΓΔΜ, ο πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να μπλοκάρει διμερή ή διεθνή συμφωνία την οποία έχει εγκρίνει η κυβέρνηση, παρά μόνον εάν η συμφωνία παραπέμπει σε αλλαγή συνόρων της χώρας ή προσχώρηση σε ομοσπονδία με άλλες χώρες.

Υπό το βάρος των νέων ραγδαίων εξελίξεων, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου να απαντήσει, αν ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής ταυτότητας» για τους γείτονες, αν έχει υπαναχωρήσει από την εθνική θέση erga omnes και αν έχει ήδη δεσμευθεί να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της πΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές.

Τα ερωτήματα αυτά δεν τίθενται τυχαία από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα από διπλωματικές πηγές που έχουν στη διάθεσή τους, εκτιμούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο έχει κάνει αδιανόητες παραχωρήσεις στις πάγιες εθνικές θέσεις, αλλά έχει και πρόθεση να δώσει προκαταβολικά το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δημιουργώντας έτσι άκρως επιζήμια τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Αμηχανία στην Αθήνα και τα Σκόπια μετά το ''βέτο'' Ιβανόφ για ονομασία και erga omnes

Αποτέλεσμα εικόνας για ιβανοφ σκοπια

Αν και ο Ζάεφ μίλησε για «κατ' αρχήν συμφωνία» - Πρόβλημα το εσωτερικό των Σκοπίων - Σήμερα η ενημέρωση του προέδρου της πΓΔΜ από τον υπ. Εξωτερικών της χώρας

Η άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ να δεχτεί μία λύση με όρους erga omnes (η νέα ονομασία να ισχύει και στο εσωτερικό) εξηγεί και τον δισταγμό που επιδεικνύει τόσο ο Ζάεφ όσο και το Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζουμε πως ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε δημοσίως για συντελεσμένη συμφωνία, η οποία πρακτικά απομένει να εγκριθεί από τους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, τήρησε επιφυλακτική στάση, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ. Από την άλλη, όμως, ο σκοπιανός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θέλησε να εξευμενίσει το ακροατήριό του, πουλώντας την «συμφωνία επί της αρχής» και κυρίως τα οφέλη αυτής για τη γειτονική χώρα. Αναφέρθηκε στο ότι «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία». Αποκάλυψε ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι ο ίδιος «λαχταρά μια "Μακεδονία", στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να δηλώσει πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία». Στην ανακοίνωση του, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Ακόμα, όμως, και πριν από αυτό το πινγκ πονγκ, είχε καταστεί εμφανές και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει μία εκκρεμότητα που εμποδίζει την λύση. Αυτή δεν είναι άλλη από το εσωτερικό των Σκοπίων, στο οποίο δεν μπορεί να επιβληθεί ο Ζάεφ. Δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση για την συνταγματική αναθεώρηση που θέτει ως όρο η Αθήνα. Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση μέχρι τώρα δεν δέχεται κανένα από τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι να καταστεί και νέα συνταγματική ονομασία.
Εξάλλου, γι’ αυτό τον λόγο ο Ζάεφ είχε ζητήσει και από την Αθήνα, αλλά και από τον δυτικό παράγοντα κάποιο χρόνο, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει το κλίμα στη χώρα του, το οποίο να επιτρέψει και την υπερψήφιση στη Βουλή, αλλά κυρίως την έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα.

13 παράλληλες συγκεντρώσεις για το Σκοπιανό στις 6 Ιουνίου

fgihfidoh1

Συλλαλητήρια για το Σκοπιανό διοργανώνονται σε αρκετές πόλεις στις 6 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε μέσω της σελίδας της στο Facebook η «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση:

 «Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, στις 7.30 το απόγευμα, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΕΣ, παρουσιαζόμαστε στις πλατείες των πόλεων που οργανώνουν τοπικές συγκεντρώσεις για την αποτροπή του εγκλήματος της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας ΜΑΣ σε παραχαράκτες της ιστορίας που θέλουν με δυο δράμια μελάνι, να κάνουν δικό τους τον αμύθητο θησαυρό της Μακεδονικής Ιστορίας ΜΑΣ

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ετοιμάζονται ν' αψηφήσουν τη Λαϊκή βούληση και να υπογράψουν την απώλεια διαχρονικών αξιών που δεν παραχωρούνται ούτε με χαμένο πόλεμο!».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «όλη η Μακεδονία, όλη η Ελλάδα, θα αφαιρέσει το στυλό από τα χέρια όσων είναι πρόθυμοι να παραδώσουν πολιτιστική παράδοση ολόκληρων χιλιετηρίδων σε αυτούς ακριβώς που την καπηλεύονται εδώ και μερικές δεκαετίες.

Αν κάποιοι μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θέλουν ν' αψηφήσουν τη Λαϊκή βούληση, δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή αμφιβολία πως θα αντιμετωπίσουν τη Λαϊκή Οργή που δεν ξεχνάει, ούτε συγχωρεί.

Ζητείται η ετοιμότητα κάθε Μακεδόνα και κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, για να υπερασπιστούμε τη Μακεδονία μας, τη Δημοκρατία μας και τις διαχρονικές αξίες της κοινωνίας μας. Τέρμα τα λόγια. Όλοι στις επάλξεις Αναμείνατε το σύνθημα».

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

«Όχι» στη λύση Ζάεφ για το Σκοπιανό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ

«Όχι» σε λύση erga omnes για το Σκοπιανό από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ

«Όχι» λέει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, σε μια λύση για το ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes (σ.σ. ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας).

«Η θέση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένως τη θέση της για σύνθετη ονομασία και erga omnes, ως προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής, είχε σημειώσει πως είναι «κενή περιεχομένου» η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική αλλά μια σύνθετη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα.

Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα», ωστόσο «οι βασικές αρχές έχουν προσδιοριστεί και τώρα έρχεται η επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

Ο Ζόραν Ζάεφ διευκρίνισε επίσης ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα.

Ερωτώμενος για ποιο λόγο το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να στείλει η Ελλάδα επιστολή στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να λάβουν πρόσκληση τα Σκόπια για την ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο Ζάεφ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα, το οποίο τοποθέτησε χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», και σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

90 μέρες... #Freethe2Greekhostages

Αποτέλεσμα εικόνας για ομηροι οι 2 ελληνες

Nα που η Πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μένει αδρανής και αναλαμβάνει σημαντική πρωτοβουλία διεθνοποίησης του ζητήματος της ομηρίας των στρατιωτικών μας.

Η κίνηση του κύριου Κουσκουβέλη Ηλία, πρ. Πρύτανη ΠΑΜΑΚ, Κοσμήτορα, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων. 




Ας βοηθήσουμε όλοι με ένα retweet για τη κατά το δυνατόν διεθνοποίηση του ζητήματος.

Αν έχετε λοιπόν λογαριασμό σε κάποιο social media προωθήστε το hashtag #Freethe2Greekhostages


Ιντζέ κατά Ερντογάν: Εγώ διαβάζω βιβλία, εκείνος μόνο περιλήψεις

Σχετική εικόνα

O ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές, δίνει συνέντευξη στη Deutsche Welle μια μέρα πριν επισκεφθεί τη Θράκη και μιλήσει σε μειονοτικό ακροατήριο στην Κομοτηνή.

«Δεν έχουμε κανένα κοινό στοιχείο με τον Ερντογάν» δηλώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στη Deutsche Welle, την παραμονή της επίσκεψής του στη Θράκη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Ο Ιντζέ θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και ζητά πολιτική αλλαγή στη χώρα του. 

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το συγκεκριμένο κόμμα δεν επέλεξε τυχαία τον μαχητικό ομιλητή Μουχαρέμ Ιντζέ ως αντίπαλο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Σε αντίθεση με τον σχεδόν πάντα μειλίχιο πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Κεμάλ Κιλιτζάρογλου, ο καθηγητής φυσικής Μουχαρέμ Ιντζέ ξέρει πώς να ανεβάσει τους τόνους συμπαρασύροντας το ακροατήριό του ακόμα και με λαϊκιστικές κορώνες. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ομοιότητες με τον πρόεδρο Ερντογάν στις προεκλογικές του εμφανίσεις.

Μιλώντας στο μικρόφωνο της DW ο σημαντικότερος αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν αρνείται ωστόσο κάθε ομοιότητα με τον τούρκο πρόεδρο: «Εγώ διαβάζω βιβλία, εκείνος μόνο περιλήψεις. Έχω πάρει πτυχίο, πιστεύω στη δημοκρατία, επιθυμώ μια ελεύθερη Τουρκία και πιστεύω στη επιστήμη. Τι κοινό μπορεί να έχουμε; Αν όμως μου επιτεθεί κάποιος απαντώ στην ίδια γλώσσα. Ίσως αυτό να είναι το μοναδικό κοινό που έχω με τον Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος θα μιλήσει αύριο, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, στην Κομοτηνή ενώπιον της μουσουλμανικής μειονότητας, εμφανίζεται βέβαιος για την επιτυχία του στις προεδρικές εκλογές και ισχυρίζεται ότι δεν λέει προεκλογικά ψέματα. Αναφερόμενος στο κουρδικό ζήτημα υπόσχεται ότι θα επιλυθεί, πάντα όμως μέσα στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο: «Θα τα καταφέρουμε, πιστεύω στην δύναμη της αλλαγής», δηλώνει με αισιοδοξία.

Χρυσόγονος: Ιταμή πρόκληση η ομιλία του υποψήφιου του ακραίου τουρκικού CHP στην Κομοτηνή. Δεν πρέπει να γίνει

Αποτέλεσμα εικόνας για χρυσογονος

Ιταμή πρόκληση, κατά της Ελλάδας και της ΕΕ, χαρακτήρισε ο Κώστας Χρυσόγονος την προγραμματισμένη προεκλογική ομιλία στην Κομοτηνή του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιου του CHP για την προεδρία της Τουρκίας.

Εκεί δεν υπάρχουν καν Τούρκοι ψηφοφόροι, τονίζει ο ευρωβουλευτής, για την ομιλία που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ενώ υπενθυμίζει ότι ο αρχηγός του ίδιου κόμματος μιλά δημόσια για «νησιά του Αιγαίου που είναι υπό την κατοχή του ελληνικού στρατού» και απειλεί δημοσίως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Ο κ. Χρυσόγονος καλεί τις ελληνικές αρχές να απαγορεύσουν τη δημόσια συγκέντρωση, γιατί επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χρυσόγονου:

Ζάεφ: Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών δεν αλλάζει. Είμαστε πολύ κοντά σε λύση για το όνομα. Θα επικοινωνήσω με τον Έλληνα ΠΘ μέχρι την Παρασκευή

Σχετική εικόνα

«Ακόμη ένα βήμα» στις συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επέλθει οριστική συμφωνία για το όνομα, περιμένει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του, η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ΠΘ μπορεί να πραγματοποιηθεί «σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη), αύριο ή την Παρασκευή», από την οποία αναμένει να προκύψει και το «επόμενο βήμα», ενώ η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει αμέσως μετά. 

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» παραμένει ακόμα στο τραπέζι, αλλά ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το συμφωνημένο όνομα είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republika Severna Makedonija»). 

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως είχε πει από τις Βρυξέλλες και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, «στο οποίο οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το όνομα», όπως είπε.

Πριν από το δημοψήφισμα, όμως, όπως τόνισε, θα πρέπει η όποια συμφωνία να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τη στάση των πολιτικών πριν "μιλήσουν" σε δημοψήφισμα». Ως προς αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η συμφωνία θα περάσει κατά πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι θα ψηφιστεί και από την αντιπολίτευση. 

Τσιπρας-Ζαεφ παίζουν τα ρέστα τους...

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας ζαεφ

Από την Κυριακή περίμενε η ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανάμεσα στα δύο ονόματα που είχαν προκριθεί και να δεσμευτεί επιτέλους για το πολυπόθητο erga omnes. Σήμερα το μεσημέρι ο κύβος ερρίφθη, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι όλα μπορούν να καταρρεύσουν σε μία στιγμή.

«Όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση και ότι όλα ισορροπούν πάνω σε μία κλωστή. Αυτή η κλωστή μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση του ονοματολογικού ή να σπάσει και να οδηγήσει την διαπραγμάτευση στο κενό», λέει στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηριστικά. 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το Βερολίνο έχει εστιάσει όλη του την προσοχή στην σκοπιανή αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να καμφθούν οι αντιστάσεις, έτσι ώστε να μην πέσει στο κενό η μέχρι τώρα συμφωνία. 

Ο δυτικός παράγοντας επιθυμεί να ψηφιστεί στην βουλή η συνταγματική αναθεώρηση από τα 2/3 (και το VMRO δηλαδή), έτσι ώστε το επικείμενο δημοψήφισμα να απολαμβάνει της στήριξης σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Ο Ζάεφ, μάλιστα, σε τηλεφωνήματα που είχε εμφανίζεται ιδιαιτέρως αισιόδοξος ως προς την έκβαση της διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι, στις Πρέσπες οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν την συμφωνία, χωρίς να υπάρξει ανάγκη περαιτέρω διαπραγμάτευσης. 

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Σκοπιανά ΜΜΕ: «Βόρεια Μακεδονία» είναι το πιθανό συμφωνημένο όνομα

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας ζαεφ

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, πιθανότατα το συμφωνημένο όνομα ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι το «Βόρεια Μακεδονία».


Γιατί και πως έφτασε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο 1453


Γιατί έπεσε η Πόλη; Φταίει ο προδότης που άνοιξε την Kερκόπορτα; Οι δυτικοί που δεν βοήθησαν; Οι πλούσιοι Kωνσταντινουπολίτες που δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να την προστατεύσουν; Ή μήπως τα συσσωρευμένα πάθη της αμαρτωλής αυτοκρατορίας; Οι απαντήσεις πολλές, οι ερμηνείες ακόμα περισσότερες, 550 χρόνια μετά την Άλωση.

Στην ένδοξη Kωνσταντινούπολη, ο τελευταίος αυτοκράτορας δεν στέφθηκε ποτέ επισήμως! Ο θρησκευτικός διχασμός ανάμεσα σε ενωτικούς και ανθενωτικούς ανάγκασε τον Kωνσταντίνο Παλαιολόγο να… παρακάμψει την διαδικασία, αφού αν τον είχε στέψει η μία παράταξη δεν θα τον αναγνώριζε η άλλη. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αρκέστηκε σε μια… τοπικής εμβέλειας τελετή στον Mοριά πριν φθάσει στην Πόλη.

Tο ζήτημα της στέψης του αυτοκράτορα ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί το κλίμα διχασμού και τα σημάδια μιας «προδιαγεγραμμένης πορείας» προς την πτώση της Βασιλεύουσας είχαν φανεί αιώνες νωρίτερα. H δήλωση του Λουκά Nοταρά

«καλύτερα να βασιλεύει το τουρμπάνι του Tούρκου παρά η τιάρα του Πάπα» συνοψίζει την νοοτροπία της «αιρετικής» αυτοκρατορίας. «Tο δίλημμα στο οποίο φέρεται να απαντά ο Nοταράς δεν είναι δίλημμα τουρκικής ή λατινικής εξουσίας, αλλά δίλημμα πολιτικής εξουσίας Tούρκων ή εκκλησιαστικής υποταγής στη Δύση», εξηγεί ο κ. Eυάγγελος Xρυσός, καθηγητής Bυζαντινής Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και διευθυντής του Iνστιτούτου Bυζαντινών Eρευνών του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών.

«Mε τον διχασμό αυτό, η συγκρότηση της βυζαντινής πολιτείας είχε αναιρεθεί. Ψυχολογικά η διάσπαση είχε συντελεστεί. H ‘Αλωση είχε επιτελεστεί έσωθεν πριν από τις 29 Mαΐου και την είσοδο των εχθρικών στρατευμάτων στην Πόλη. Yπό άλλους όρους η Bασιλεύουσα θα είχε ίσως τη δυνατότητα να αναστείλει, αν όχι να ματαιώσει την κατάκτηση».

Το ΚΕ.ΑΣ.Μ. παρουσίασε το Advisory Board του

Αποτέλεσμα εικόνας για κεντρο αστικησ μεταρρυθμισησ

Σε ποιο όργανο συμμετέχουν ένας πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Υπουργοί και Βουλευτές, γνωστοί επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, ένας πρώην και ένας νυν Πρύτανης Πανεπιστημίου και μία διευθύντρια γραφείου πρώην Πρωθυπουργού;

Οι παραπάνω συμμετέχουν στο Board of Advisors του think-tank »Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης», που αυτό τον μήνα κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας.

Ο Γιάννης Χουντής και ο Γιάννης Παπαγεωργίου από την Θεσσαλονίκη, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής αντίστοιχα κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα συμβουλευτικό σώμα, που συγκεντρώνει κορυφαία πρόσωπα από διαφορετικούς χώρους με ισχυρές αναφορές στο παρελθόν αλλά και το παρόν της χώρας.

Στόχος του Board of Advisors θα είναι η αναβάθμιση της επιστημονικού υποβάθρου των παραγόμενων μελετών του Ινστιτούτου αλλά και η επιθυμητή από τους θεμελιωτές του συνύφανση της φρεσκάδας και της εμπειρίας με σκοπό τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αναλυτικά η σύνθεση έχει ως εξής:

Ντόρα για τον πατέρα της: ''...ξέρουμε ότι είσαι καλά γιατί είσαι μαζί με τη μαμά μου.''

Φωτογραφία του χρήστη Dora Bakoyannis - Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ανάρτηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στα social media:

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος και νομίζω πως ήταν χθες. Το κενό είναι πολύ μεγάλο. Μας λείπεις σε όλους πολύ. Μας λείπει η αισιοδοξία σου, η πίστη σου στους ανθρώπους, η βεβαιότητά σου ότι η Ελλάδα θα ξανασηκωθεί όρθια, η σιγουριά σου ότι τα βουνά της Κρήτης θα ξαναπρασινίσουν. Ήμαστε όλοι στον Αργουλιδέ. 

Και βέβαια ξέρουμε ότι είσαι καλά γιατί είσαι μαζί με τη μαμά μου. ΝΜ

ΠτΔ της ΠΓΔΜ: Δεν έχω ενημέρωση για τις εξελίξεις στο όνομα

Σχετική εικόνα

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως ο Ζόραν Ζάεφ δεν τον έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, εξέφρασε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ δεν έχει λάβει ενημέρωση για το πλαίσιο της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, ούτε σχετικά με τις δύο τελευταίες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη. 

Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με την έκθεση ή με το έργο των νομικών ομάδων στην Αθήνα σχετικά με το κείμενο της διμερούς συμφωνίας», αναφέρει το γραφείο του πρόεδρου.

Παράλληλα, σημειώνει πως ο Ιβάνοφ δεν είχε λάβει πληροφορίες ούτε για το προτεινόμενο όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν, παρότι το είχε ζητήσει.

Το γραφείο του Σκοπιανού προέδρου εκτιμά πως διεξάγεται επιλεκτική ενημέρωση του Ιβάνοφ.




Νετανιάχου: Το Ιράν δεν έχει καμιά θέση στη Συρία

Αποτέλεσμα εικόνας για israel and iran

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα (28/5) ότι θα ζητήσει σε μερικές ημέρες από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας να τον υποστηρίξουν στη μάχη εναντίον της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στη Συρία.

Ο Νετανιάχου θα μεταβεί στη Γαλλία και στη Γερμανία από την 4η ως την 6η Ιουνίου, για συνομιλίες οι οποίες αναμένεται να περιστραφούν γύρω από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και την ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, χώρα που γειτονεύει με το Ισραήλ.

«Θα παρουσιάσω τη θέση μας για την ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να εγκαταστήσει (στρατεύματα) στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των μελών του κόμματός του που έχουν εκλεγεί στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

«Σε ό,τι αφορά τη Συρία, η θέση μας είναι σαφής: δεν υπάρχει θέση για την παραμικρή ιρανική στρατιωτική παρουσία σε κανένα τμήμα της Συρίας», επέμεινε.
Ο Νετανιάχου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμπλήρωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ότι θα συμμετάσχει στην έναρξη της περιόδου ανταλλαγών Γαλλίας-Ισραήλ, μιας σειράς εκδηλώσεων με σκοπό να τονωθούν οι πολιτισμικές και επιστημονικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.

Το ναρκοπέδιο που αισιοδοξούν να περάσουν οι κ.κ. Τσιπρας και Ζαεφ μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας ζαεφ

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την ενδεχόμενη συμφωνία στην συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, τις ερχόμενες μέρες, έχει ως εξής.

Η συμφωνία θα πάει στην Βουλή των Σκοπίων για συζήτηση. Εκεί ο Ζάεφ θέλει απλή πλειοψηφία βουλευτών, την οποία και έχει προς το παρόν.

Η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων θα έρθει στην ελληνική Βουλή για συζήτηση-ψήφιση. Ούτε ο Τσιπρας έχει την πλειοψηφία που θέλει. 

Η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ για να πει το «ναι» στην ένταξη των Σκοπίων υπό προϋποθέσεις, δηλαδή, την άμεση συνταγματική αναθεώρηση.

Θα ζητήσει ο Ζόραν Ζάεφ από την Βουλή την πλειοψηφία 2/3 για να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση. Με τα τωρινά δεδομένα δεν έχει τα 2/3 ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. Άρα... 

Θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια. Ο Ζάεφ θέλει ένα αποτέλεσμα που θα δείχνει ότι η χώρα του αποδέχεται το πλαίσιο συμφωνίας.

Στις 28-29 Ιουνίου θα κληθεί ο Ζόραν Ζάεφ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να λάβει επίσημα πια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξελλες και το ΝΑΤΟ SUMMIT 2018, τα Σκόπια θα απευθύνουν επίσημη πρόσκληση για να να γίνουν κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ άμεσα.

Αρα, τίποτα δεν είναι ακόμη δεδομένο! Και τα χρονικά περιθώρια είναι μάλλον πιεστικά...



Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Μαξίμου για Σκοπιανό: Έγινε πρόοδος, δεν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις. Υπομονή μέχρι τέλη Ιουνίου

Αποτέλεσμα εικόνας για μεγαρο μαξιμου διευθυνση

Αιχμηρό ενημερωτικό σχόλιο-απάντηση εξέδωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση στις πληροφορίες και τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η λύση για το ονοματολογικό είναι προ των πυλών.

Το Μαξίμου σπεύδει να βάλει φρένο σε όσους βιάστηκαν να «κλείσουν» ή να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και συνιστά υπομονή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Ιουνίου.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου», αναφέρει το non paper του Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει δρόμος ακόμα για την αποδοχή του erga omnes με όνομα ικανό να υποστηριχθεί και στις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, όλα έδειχναν ότι Αθήνα και Σκόπια ήταν κοντά στο θέμα της ονομασίας. Αυτό τουλάχιστον προέκυπτε από τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες.

Δήλωση υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το Ονοματολογικό:

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Κοτζιάς: Εμείς τελειώσαμε, ο λόγος στους ΠΘ - Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το erga omnes

Σχετική εικόνα

Όπως όλα δείχνουν, σε συμφωνία φαίνεται να έχουν καταλήξει Αθήνα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες.

Δήλωση υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το Ονοματολογικό:

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών, τα τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του ΥΠΕΞ τονίζουν πως το όνομα θα το συμφωνήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, ενώ σε ερώτηση αν αποδέχθηκε η σκοπιανή πλευρά το erga omnes, η απάντηση από τις ίδιες πηγές ήταν: «Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το erga omnes».

Λίγη ώρα νωρίτερα, επίσης από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εκτίμησε ότι στο «τελικό στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Από 43% μέχρι 55% ο Ερντογάν - Ποιο το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία;

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικες εκλογες 2018 δημοσκοπησεις

Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Τουρκία, όπου αυτό το μήνα η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση πέρασε νομοσχέδιο που επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει νόμους και διατάγματα, προκειμένου να επιταχυνθεί η νομοθετική εναρμόνιση για άμεση μετάβαση στο προεδρικό σύστημα, μετά τις διπλές κάλπες.

Σε 23 μέρες λοιπόν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου θα αναδείξουν τον πρώτο πρόεδρο της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα και τη μεγάλη Εθνοσυνέλευση, η οποία θα αριθμεί 600 βουλευτές.

Ήδη με την ανακοίνωση των υποψηφίων «φουντώνουν» οι συζητήσεις και τα ερωτηματικά για το ποια θα είναι τα ονόματα του νέου υπουργικού Συμβουλίου στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και κόψει πρώτο το νήμα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, αφού το νέο σύστημα δεν επιτρέπει την υπουργοποίηση βουλευτών.

Έτσι όσα πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ τους νυν υπουργοί είναι υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα φυσικά σε εκλέξιμες θέσεις, δεν θα έχουν θέση στην επόμενη κυβέρνηση ακόμη και αν το κόμμα τους κερδίσει.

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων, όπως γίνεται πάντα, τα κόμματα αναθέτουν σε εταιρίες σφυγμομετρήσεις, κάποια στοιχεία των οποίων δίνουν στην δημοσιότητα.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος του κόμματος Μαχίρ Ουνάλ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα για την προεδρία βρίσκεται στο 54-56% και για τις βουλευτικές διατηρεί την δυναμική που είχε, στο 46-48%.

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Μητσοτάκης: Ας περιμένουμε 2-3 χρόνια ακόμη για το Σκοπιανό

mitsotakis-einai-gnwstoi-oi-igetes-tou-roubikwna

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία κατηγόρησε για δεσμεύσεις που ισοδυναμούν με τέταρτο μνημόνιο, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα πολιτικών εξελίξεων, ενώ, αναφερόμενος στην προοπτική επίλυσης του Σκοπιανού υπογράμμισε ότι "μπορούμε να περιμένουν δύο - τρία χρόνια ακόμα".

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση των φορολογικών συντελεστών και για μείωση του δημοσίου με εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και για πολιτική ανοχής στην βία.

Αναφερόμενος στον Ρουβίκωνα είπε ότι "είναι πρόβλημα ανοχής σε μία ομάδα που υποθάλπει την οργανωμένη βία. Ο Ρουβίκωνας προέρχεται από τη μήτρα της άκρας αριστεράς, τους ηγέτες του τους γνωρίζουμε, είναι μία οργάνωση που έχει κάνει βίαια χτυπήματα. Αν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί". Έφερε το παράδειγμα της Τήνου όπου τα μέλη του συνελήφθησαν μετά από ενέργεια του δημάρχου.

"Υπήρξε η πολιτική βούληση και κινήθηκε η δικαιοσύνη. Αντίθετα στην Βουλή ο πρόεδρος τους έδωσε και τα περιπολικά για να αποχωρήσουν". Σημείωσε ότι θα εξετάσει ακόμη και το νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπισή του και τον συνέδεσε με την βία άλλων ομάδων όπως στα Εξάρχεια όπου όπως είπε εκπαιδεύεται μία νέα γενιά που μπορεί να οδηγήσει στην τρομοκρατία.

Η βία δεν έχει ιδεολογικό περιεχόμενο, πρόσθεσε, και πρέπει όλα τα περιστατικά όπως και εκείνο του κ. Μπουτάρη να καταδικαστούν. Για την απειλή εναντίον του είπε ότι δεν φοβάται και "δεν μπορεί κανείς να με απειλήσει εμένα ή την παράταξη που ηγούμαι".

Αναφέρθηκε στον Γιάννη Μπουτάρη λέγοντας ότι δεν έχει πετύχει σαν δήμαρχος και για αυτό δεν τον στηρίζει. Πρόσθεσε ότι "ο κ. Τσίπρας έχει κάνει προσπάθειες να εμφανιστεί ως κεντροαριστρερός, να προσομοιάσει στην ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία, είναι όμως μία προσπάθεια καταδικασμένη στην αποτυχία, δεν έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό μπούσουλα, τον ενδιαφέρει μόνο να παραμείνει στην εξουσία. 

Ερντογάν: «Αδέρφια μου που έχετε δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι σας, πηγαίνετε να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε λίρες»



Να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ τους σε τουρκικές λίρες καλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους Τούρκους, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα, που έχει χάσει φέτος σχεδόν το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού.

«Αδέρφια μου που έχετε δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι σας, πηγαίνετε να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε λίρες», δήλωσε ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Σημειώνεται πως τον τελευταίο μήνα η Τουρκία βίωσε κρίση του νομίσματός της αφότου ο πρόεδροςΤαγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχει μεγαλύτερη αρμοδιότητα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, αν επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος είχε αντιταχθεί επανειλημμένα σε κάθε κίνηση για αύξηση των επιτοκίων, αποκαλώντας αυτά ως «τη μητέρα όλων των δεινών», παρότι επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η πτώση.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να ακολουθήσει τις διεθνείς αρχές για τη νομισματική πολιτική και την Τετάρτη η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκιά της κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) στο 16,5% σε μία έκτακτη συνεδρίαση, μετά από τρεις εβδομάδες μίας σε μεγάλο βαθμό αυτοπροκληθείσας αναταραχής.

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Χρυσόγονος: Ηττοπαθής η λογική του Τσίπρα για το Σκοπιανό

Αποτέλεσμα εικόνας για χρυσογονος

Σοβαρό εθνικό θέμα που κρατάει δεκαετίες χαρακτήρισε το Σκοπιανό ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, διαφωνώντας με τη λογική του πρωθυπουργου.

«Δεν συμφωνώ με την λογική Τσίπρα, που λέει ό,τι πάρουμε θα είναι κέρδος. Αυτή είναι μια ηττοπαθής λογική. Σοβαρή λύση στο Σκοπιανό θα υπάρξει μόνο με συνταγματική αλλαγή, κάτι που δεν διαφαίνεται. Επομένως λύση προς το παρόν δεν φαίνεται», σημείωσε μιλώντας στο epsilon.

Για επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη ο κ.Χρυσόγονος τόνισε ότι «ήταν απαράδεκτα και προσχεδιασμένα. Πολλές φορές οι σχεδιασμοί του Ρουβίκωνα προαναγγέλλονται και γίνονται κατά επανάληψη. Η πολιτική του Τόσκα βρίσκεται σε επίπεδο μωρού».

Τέλος σε σχέση με την «καθαρή» έξοδο ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε: «Είναι αστείο πράγμα να λέμε για καθαρή έξοδο, όταν το δημόσιο χρέος είναι στο 108% του ΑΕΠ. Με θηριώδες χρέος δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές».

Στις Βρυξέλλες οι νέες διαπραγματεύσεις - Κινητικότητα Μακεδονικών Οργανώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αποτέλεσμα εικόνας για greece fyrom

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενώ Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ προχωρούν στην επόμενη φάση, χωρίς επίλυση, αλλά με τη δέσμευση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες

Χωρίς επίλυση των βασικών θεμάτων αλλά με τη δέσμευση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων «ανανέωσαν» το ραντεβού τους για τις Βρυξέλλες σε μερικές μέρες, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. 

Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις λόγω των εξελίξεων. Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ζητήσει από αυτούς να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας. 

Εντός των επόμενων ημερών η Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, θα ανακοινώσει τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. 

Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «μέσω των συγκεντρώσεων αυτών η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους». Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ξανά σε αδιέξοδο για το Σκοπιανό; Μήπως είναι και το οριστικό;

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπιανο

Νέα ανατροπή στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Λίγο μετά τις 18:30 ώρα Ελλάδος ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς έκανε μια δήλωση που αποτυπώνει ένα αδιέξοδο.

«Τα θέματα μεταξύ των δύο κρατών έχουν πολύ καλά διευκρινιστεί» είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα επίλυση των δύο θεμάτων αλλά οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία. 

«Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο, όπου οι διαπραγματεύσεις να εντατικοποιηθούν«. 

Ο ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών και πρόσθεσε ότι Τσίπρας και Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν οτιδήποτε.

Πλούσιο ήταν το παρασκήνιο των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη υπό τον Νίμιτς, που κατέληξε, προσώρας, σε αδιέξοδο.

Παρά τις εντατικές, μαραθώνιες διήμερες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές δεν έφτασαν σε συμφωνία. Οπως δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς αμέσως μετά «Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί».

Ο κ. Νίμιτς επισήμανε πως στις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη οι δύο πλευρές επέδειξαν εργατικότητα και βούληση να επιλύσουν τις εκκρεμότητες. Σημείωσε πως τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα.

«Οι συζητήσει έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά», είπε ο Νίμιτς και πρόσθεσε: «Αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την σημασία του να καταλήξουν σε συμφωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των Σκοπίων, έδειξε να αποδέχεται το erga omnes (έναντι όλων) μόνο για το όνομα «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν».

Ενα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, «κάηκε».

Ετσι, επανήλθαν στο τραπέζι οι προτάσεις για το όνομα που είχε παρουσιάσει ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Ο Τσίπρας νιώθει... πετυχημένος: ''Μεγάλη νίκη ένας προσδιορισμός μπροστά από τη λέξη Μακεδονία''

Σχετική εικόνα

Την άποψη πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τα Σκόπια εξέφρασε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία...».

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη τόνισε ότι τα Σκόπια «εδώ και 70 χρόνια λέγονται Μακεδονία» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία».

«Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο.

«Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε... Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Οι βόρειοι γείτονές μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε».

«Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: 

«Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας».

Η ανιψιά της Λε Πεν αρνείται το επώνυμό της...

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαριόν Μαρεσάλ

Το επώνυμο Λεπέν, που συνδέθηκε επί δεκαετίες με τον ευρωσκεπτικισμό και την ξενοφοβία στη Γαλλία, φαίνεται ότι είναι πλέον τόσο ντεμοντέ, ώστε το εγκαταλείπουν σημαίνοντα μέλη της πολιτικής αυτής οικογένειας.

Την άτυπη αρχή είχε κάνει πέρυσι η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, Μαρίν, η οποία σε μια προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από την εμπρηστική ρητορική του πατέρα της και να αγρεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους χρησιμοποίησε στην προεκλογική της καμπάνια μόνον το μικρό της όνομα και σε λίγες μέρες σχεδιάζει να αλλάξει και το όνομα του Εθνικού Μετώπου.

Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η εγγονή του «πατριάρχη» του Εθνικού Μετώπου, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, που πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι θα είναι η επόμενη αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς μολονότι αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή πριν από ένα χρόνο. Η γοητευτική ξανθιά άλλαξε το όνομά της στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σκέτο «Μαριόν Μαρεσάλ», ανακοινώνοντας παράλληλα την επιθυμία της μ’ αυτό το όνομα να είναι πλέον γνωστή.

«Είναι ένας τρόπος να δείξω τη μετάβασή μου στην ιδιωτική ζωή. Ουδέποτε ντράπηκα ούτε θα νιώσω ντροπή για το όνομά μου», είπε στον ακροδεξιό ιστότοπο Boulevard Voltaire. 

Μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τριγμούς στις σχέσεις της με τη θεία της Μαρίν, η φωτογενής 28χρονη πρώην βουλευτής ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην κόρη της και να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι κάποια στιγμή η Μαριόν Μαρεσάλ θα επιστρέψει στην πολιτική κονίστρα, ίσως για να διαδεχθεί τη θεία της.

Ευριπίδη «Αρχέλαος», μία Μακεδονική Τραγωδία

Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαια τραγωδια

...του Βύρωνα Κρετσόβαλη *

Φωτογραφία του Βύρων Κρετσόβαλης.

Τον τελευταίο καιρό το Σκοπιανό Ζήτημα δεν απομακρύνθηκε, ουσιαστικά, ποτέ από την επικαιρότητα και παραμένει καρφιτσωμένο στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Ως γνωστόν, η πλευρά της ΠΓΔΜ στηρίζει τα επιχειρήματα και τις διεκδικήσεις της στην υποτιθέμενη ιστορική της σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το παρόν άρθρο θα φέρει στο φως μία λιγότερο γνωστή και μη σωζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη, του μεγάλου τραγικού ποιητή μας, ως τεκμήριο της ελληνικής ταυτότητας της αρχαίας Μακεδονίας προβαίνοντας, έτσι, σε μία ιστορική-πολιτισμική προσέγγιση του ζητήματος. 

Παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες από τις βιογραφικές πηγές για τον Ευριπίδη, ο θάνατος του χρονολογείται, σύμφωνα με την παράδοση, το 406 π.Χ. στη Μακεδονία. Ο θάνατος του Ευριπίδη συνδέεται με το ταξίδι του για την πρώτη εκτέλεση της τραγωδίας «Αρχέλαος» στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχελάου Α’. Τα ταξίδια των περιφερόμενων θιάσων στον χώρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και των ελληνικών αποικιών ήταν συχνό φαινόμενο, καθώς τραγικές εορτές και αγώνες λάμβαναν χώρα, πέραν από την Αθήνα, σχεδόν σε κάθε πόλη που διέθετε θέατρο. 

Η πρακτική αυτή φαίνεται να ξεκίνησε από τους τυράννους της Σικελίας, κάτι που μας είναι ήδη γνωστό από την περίπτωση του Πινδάρου. Μάλιστα, ο Αισχύλος, κατόπιν παραγγελίας του τυράννου των Συρακουσών, Ιέρωνα, ανέβασε το έργο «Αιτναίες» για τον εορτασμό της επανίδρυσης της πόλης της Αίτνας και αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στη Γέλα της Σικελίας. Παρομοίως, ο Αρχέλαος παρήγγειλε την ομώνυμη τραγωδία από τον Ευριπίδη και τον κάλεσε να την ανεβάσει για πρώτη φορά μπροστά στους Μακεδόνες. 

Ο βασιλιάς Αρχέλαος ήταν νόθος γιος του Περδίκκα Β’ και της Σιμίχης, μιας σκλάβας, οπότε για να ανέβει στο θρόνο δολοφόνησε πολλά μέλη της οικογένειάς του. Τα γεγονότα αυτά πρέπει να συνέβησαν το 413/2 π.Χ., όπως πληροφορούμαστε από τον Πλάτωνα και τον Αιλιανό. Παρ’ όλα αυτά, ο Αρχέλαος θεωρήθηκε ένας μεταρρυθμιστής βασιλιάς και έδειχνε ενδιαφέρον για τις τέχνες. 

Στην αυλή του είχε προσκαλέσει και άλλους ποιητές, όπως για παράδειγμα τον Αγάθωνα. Επιπλέον, ο Αρχέλαος ίδρυσε μία εορτή στο Δίον ή στις Αιγές, που αργότερα ο Μ. Αλέξανδρος επέκτεινε σε γιορτή 9 ημερών, η οποία ονομαζόταν «Ολύμπια» και ήταν αφιερωμένη στον Δία, ίσως και στις Μούσες. Ο Δίας ως πατρογονικός θεός των Μακεδόνων επισκίαζε τις υπόλοιπες θεότητες. Μετέπειτα, ο Φίλιππος Β’ και ο Μ. Αλέξανδρος δεχόμενοι αυτήν την παράδοση βοήθησαν με τις κατακτήσεις τους στην εξάπλωση του δράματος. Συνεπώς, είναι διακριτή μία εορταστική παράδοση που εδραιώθηκε από τον Αρχέλαο και συνεχίστηκε από τους διαδόχους του στον Μακεδονικό θρόνο. 

Συρία: Καταστράφηκαν αποθήκες όπλων της τρομοκρατικής Χεζμπολάχ

Σχετική εικόνα

Πύραυλοι που πιθανότατα εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν την Πέμπτη (24/5) αποθήκες όπλων που ανήκαν στο λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Νταμπάα, στην κεντρική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έξι πύραυλοι εβλήθησαν εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Νταμπάα και των περιχώρων του, στον δυτικό τομέα της επαρχίας Χομς, και έπληξαν αποθήκες όπλων που ανήκαν στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. «Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Πηγές στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ισραηλινά αεροσκάφη έκαναν υπέρπτηση νωρίτερα στον λιβανέζικο εναέριο χώρο και ότι «ορισμένα» συνέχιζαν να πετούν στην περιοχή, κάτι που άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν κι άλλες επιδρομές.

Τα αεροσκάφη της ισραηλινής ΠΑ περνούν συχνά από τον λιβανέζικο εναέριο χώρο για να εξαπολύουν επιδρομές στη Συρία. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε από την πλευρά του ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο δέχθηκε επίθεση με πυραύλους την Πέμπτη.

«Ένα από τα στρατιωτικά μας αεροδρόμια έγινε στόχος πυραύλων που αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», μετέδωσε το SANA επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό. 

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή πρωί οι συνομιλίες Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπιανο

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί ώρα ΗΠΑ οι κρίσιμες συνομιλίες.

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ξεκίνησαν χθες Πέμπτη από τις 17:30 ώρα Ελλάδος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συνομιλίες διεκόπησαν για λίγο, για ένα γεύμα εργασίας, και συνεχίστηκαν κανονικά και το απόγευμα (τοπική ώρα) σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, ξαναπιάνουν το νήμα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδριάζουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, που έκανε ο Έλληνας υπουργός στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης. Όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς δεν περιμένει ότι ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει συνθετική πρόταση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι στο χέρι των Σκοπιανών να δείξουν ότι «είμαστε σε καλό δρόμο», όπως οι ίδιοι λένε και πρόσθεσε πως δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος.

Αναμένοντας την εξέλιξη των συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μόνο μια μέρα και όχι δύο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Παρουσίαση βιβλίου "Ο Αρμαγεδδών του Εμφυλίου - Κιλκίς 1944"

Ο Τσιπρας φλερτάρει Μπουτάρη... ποιον θα βάλει απέναντι η ΝΔ;

Αποτέλεσμα εικόνας για δημοσ θεσσαλονικησ

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη θα έχει την Παρασκευή στις 10:30 ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Μάλιστα, αρκετοί πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η υποστήριξη της υποψηφιότητας Μπουτάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, καθώς η στάση του Δημάρχου σε αρκετά ζητήματα ήταν στο ίδιος μήκος κύματος με την κυβέρνηση.

Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς ''αποφασίζουν όνομα''...

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπιανο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 17:30 ώρα Ελλάδος η πιο κρίσιμη, ίσως, συνάντηση για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη.

Οι Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ συναντώνται υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε όλα στη γενική συμφωνία και μένει ανοικτό μόνο το θέμα του ονόματος.

Ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Οταν ρωτήθηκε αν στη σημερινή τριμερή που θα έχει με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς πρόκειται να καταθέσει μια συνθετική πρόταση με βάση τις τελικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια, απάντησε: 

«Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος». Κάτι που σημαίνει ότι στη γενική συμφωνία έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριμερής έρχεται μετά την αποτυχία των δύο πλευρών να βρουν από μόνοι τους λύση – όπως φιλοδοξούσαν – εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση υπό τον Νίμιτς κωλυσιεργεί. Σήμερα, Αθήνα και Σκόπια επιστρέφουν στο διαμεσολαβητή για τον οποίο ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι αναμένει να «συνδράμει με τη σοφία του»...

Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς έχουν ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» ενώ «κάηκε» μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ετσι στο τραπέζι της κρίσιμης τριμερούς αυτή την ώρα «πέφτουν» τα ονόματα που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς:

Πότε θα γίνουν οι Ευρωεκλογές 2019;

Αποτέλεσμα εικόνας για european election 2019

Από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου του 2019, θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Στην Ελλάδα 26 Μαΐου Κυριακή. 

Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες συμφωνήθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως σημειώνει το Συμβούλιο, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο του 1976, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιούνται την περίοδο από την Πέμπτη έως την Κυριακή κατά την πρώτη πλήρη εβδομάδα προ του Ιουνίου.

Εάν όμως  αποδειχθεί αδύνατη η διεξαγωγή εκλογών την συγκεκριμένη εβδομάδα, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να αποφασίσει ομόφωνα σε άλλες ημερομηνίες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τους δύο μήνες πριν ή ένα μήνα μετά την προβλεπόμενη περίοδο από τον εκλογικό νόμο.


Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ή... τέλος!

Αποτέλεσμα εικόνας για greece fyrom

«Η Πέμπτη θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα», αναφέρουν στο real.gr αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ενόψει της συνάντησης Κοτζιά-Νίμιτς-Ντιμιτρόφ στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας πως τότε ή θα ξαναρχίσουν οι συζητήσεις ή τελειώνει σε αυτή τη φάση η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Όπως εξηγούν, μετά το πισωγύρισμα των Σκοπίων στο ότι η αποδοχή της ονομασίας erga omnes αφορά μόνο την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», απαιτείται μια κίνηση καλή θέλησης εκ μέρους της γείτονος, ώστε να επανέλθει στο τραπέζι μία από τις τέσσερις ονομασίες που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς ή έστω μία νέα. 

Σε διαφορετική περίπτωση, η μετατροπή της διαπραγμάτευσης σε... blame game δεν απέχει πολύ, αν και η βασική εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος να εκκινήσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων σήμερα και αύριο.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν ότι, τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ευρωπαϊκός παράγοντας, δεν πιέζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε περισσότερους συμβιβασμούς, καθώς θεωρούν ότι ήδη η χώρα μας έχει κάνει αρκετά εκ μέρους της. 

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην προσπάθεια της να εξασφαλιστεί συναίνεση στο πολιτικό σύστημα της ΠΓΔΜ, μετά και την απόρριψη της αντιπολίτευσης για το erga omnes ακόμη και στην πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν», την οποία απηύθυνε προς το εσωτερικό της χώρας του ο Ζόραν Ζάεφ.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ονομασία, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι ουδέποτε υπήρξε γραπτή ή προφορική συμφωνία του πρωθυπουργού ή άλλου εκπροσώπου της Ελλάδας. 

Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν δεν γίνεται δεκτό από πολλές πλευρές γιατί δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες των Βαλκανίων. Σε ό,τι αφορά το γενικότερα το ταξίδι Κοτζιά στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνεται το εξαιρετικό επίπεδο των τρεχουσών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ.