Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

''Μύλος'' η πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ

Αποτέλεσμα εικόνας για skopje map

Την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στις 8 Ιουνίου θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες και η πανηγυρική επικύρωση της συμφωνίας για το όνομα, εφόσον κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες. Όμως, ακόμη και με μια λύση πάνω στο τραπέζι, οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες. Όχι μόνο στην Ελλάδα όπου θα πρέπει η Βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία, αλλά και στην γειτονική χώρα.

Ολοι όσοι διάβασαν για το βέτο του προέδρου Γκιόρκι Ιβανόφ, μένουν μόνο στην επιφάνεια. Το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια είναι τόσο περίπλοκο που δύσκολα ο Ζόραν Ζάεφ θα περάσει τη συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά.

Καλά πληροφορημένες πηγές στη γειτονική χώρα αναφέρουν τα εξής:

1.     Το κυβερνών κόμμα SDSM φαίνεται να είναι «μπετόν». Τόσο ηγεσία υπό τον Ζάεφ όσο και η βάση στηρίζουν τη λύση ώστε να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος και αυτός προς το ΝΑΤΟ. Επομένως από εκεί δεν αναμένονται εκπλήξεις, ούτε όταν η συμφωνία πάει στη Βουλή των Σκοπίων είτε όταν γίνει το δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

2.     Τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα το μεγαλύτερο αλβανικό, το DUI του Αλί Αχμέτι, προτίθεται να στηρίξει την επίλυση του θέματος της ονομασίας και την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ελλάδα.

3.     Αδιέξοδο και σύγκρουση μεταξύ του SDSM και του DUI ενδεχομένως να υπάρξει σε σχέση με το όνομα στο δημοψήφισμα, καθώς το DUI έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή του και προτιμά την κύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα πηγές του DUI υπογραμμίζουν ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα, όπως και τα μικρότερα αλβανικά κόμματα, δεν θα μποϋκοτάρουν ένα δημοψήφισμα, από την έκβαση και την επιτυχία του οποίου εξαρτάται η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

4.     Κι εδώ ξεκινούν τα δύσκολα καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση το VMRO-DPMNE είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει το σχοινί με τον Ζάεφ. Το κόμμα του Γκρουέφσκι (και του Ιβανόφ) είναι απαραίτητο να πειστεί γιατί χρειάζεται και στην ψήφιση των τροπολογιών του Συντάγματος στο κοινοβούλιο και στις κάλπες. Αν η αντιπολίτευση μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα, θα είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο κατώτατο όριο συμμετοχής (50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων) προκειμένου αυτό να είναι έγκυρο. Ωστόσο, σε περίπτωση αποχής του VMRO-DPMNE, ακόμα και αν εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής, το ίδιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αμφισβητηθεί από εθνοτική σκοπιά, καθώς θα αποδοθεί στην μαζική προσέλευση των Αλβανών ψηφοφόρων.

5.     Οι σκληρές θέσεις που έχει αναπτύξει κατά καιρούς το VMRO ως προς την συνταγματική τροποποίηση, είναι στοιχείο της δυσκολίας να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Όπως λένε σκοπιανά ΜΜΕ, το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος Ιβανόφ ήταν ξεκάθαρο. Ο Ζάεφ πολύ δύσκολα θα πείσει το δεξιό VMRO και ένα μεγάλο κομμάτι του αλβανικού στοιχείου να αποδεχθούν συμφωνία erga omnes, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το δημοψήφισμα. Κι ενδεχομένως γι’ αυτό να καταρρεύσει η συμφωνία…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου