Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Στόλτενμπεργκ για ΠΓΔΜ: Πρόσκληση-είσοδος στο ΝΑΤΟ μόνο αν επικυρωθεί τελικά η συμφωνία

Σχετική εικόνα

O γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας, μόνο αν επικυρώσει τη συμφωνία του ονόματος και αν υπερισχύσει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, στο οποίο μετέχει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ απάντησε αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Αναμένω και ελπίζω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (με την πΓΔΜ)» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την πΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος μόνο όταν επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας. «Χρειαζόμαστε την πλήρη επικύρωση και τη θετική ψήφο στο δημοψήφισμα» τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την «ιστορική» σημασία της συμφωνίας, η οποία είναι μία «ιστορική ευκαιρία» για τη χώρα να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Έχοντας ευρεία στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Τίρανα και Σκόπια ελπίζουν οι ευρωπαίοι υπουργοί να δώσουν το πράσινο φώς σήμερα κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση αυτή στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη διεύρυνση της Ε.Ε., αν πρώτα η Ένωση δεν προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν έχει αλλάξει άποψη.

Αν και η Γερμανία φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας αναφορικά με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να έχει αποφασίσει να στηρίξει τη διεύρυνση της Ε.Ε. για γεωπολιτικούς λόγους και προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου