Της Θεοδώρας Βουνίδη
Αρθρογράφος
Φοιτήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
στην Πολιτική Κατεύθυνση, Εμβάθυνση στη Βαλκανιολογία,
από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Το 2014 και μετά από χρόνιες διαπραγματεύσεις της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους, η Ουκρανία ήταν έτοιμη να εισέλθει σε συμφωνία για την υπογραφή της Συνθήκης Σύνδεσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς απέρριψε την συμφωνία και μπλόκαρε την ένταξη της χώρας του στην Ένωση. Το ζήτημα πήρε ισχυρές προεκτάσεις και ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις με διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου, όπου πολίτες ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου και της κυβέρνησης και τους κατηγορούσαν για αδιαφορία προς το εθνικό συμφέρον της χώρας και ότι αποφασίζουν και δρουν με γνώμονα τη φιλορωσική τους πολιτική.
Πέρα από την απαίτηση των πολιτών για υπογραφή της συνθήκης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εξέλιξη της κατάστασης ήταν βίαιη με 98 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Αφορμή αποτέλεσε η ψήφιση από την κυβέρνηση ειδικού νόμου, που απαγόρευε την συνάθροιση και την διαδήλωση. Φυσικά, ως τα τέλη του Φεβρουαρίου το κοινοβούλιο κήρυξε έκπτωτο τον Πρόεδρο για να κατευνάσει τα πνεύματα και νέος πρόεδρος τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου εκλέχθηκε ο Πέτρο Ποροσένκο.
Έκτοτε, έχουν γίνει πολλές και ποικίλες προσπάθειες για εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχικά, οι συζητήσεις ξεκίνησαν από τον Μάρτιο του 2014 μετά την αποκατάσταση της ειρήνης και την εκλογή του νέου προέδρου. Η νέα κυβέρνηση έχει ενισχύσει τη συνεργασία ΕΕ - Ουκρανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου. Ταυτόχρονα, ενισχύει τον πολιτικό διάλογο και προβαίνει σε ανάλογες μεταρρυθμίσεις. Η σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών τέθηκε σε προσωρινή εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2016, ενώ ολοκληρώθηκαν οι διάλογοι για την υπογραφή της Συνθήκης Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2017.
Οι πολίτες εμφανώς αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα από την πιθανή είσοδο τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εδώ και αρκετά χρόνια οι πολίτες, ακόμα και σε πείσμα της κυβέρνησης, προσπαθούν να διεκδικήσουν τον τίτλο του Ευρωπαίου πολίτη. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να τονίσουμε μερικά από τα οφέλη που οι πολίτες και η χώρα θα απολαμβάνουν από την είσοδο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι η απαλλαγή από τα τεράστια ποσοστά διαφθοράς. Αρχικά, κατά την διάρκεια της διαδικασίας ένταξης της στην Ένωση, η χώρα θα κλιθεί να τα μειώσει σε αποδεκτά επίπεδα μέσω του διαρκούς και συστηματικού ευρωπαϊκού ελέγχου. Επιπλέον, η Ένωση έχει εκδώσει ψηφίσματα για τον έλεγχο της διαφθοράς των κρατών μελών, ενώ παράλληλα, με την βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα ποσοστά διαφθοράς στους κόλπους της.
Συγχρόνως, η είσοδος της χώρας στην Ένωση είναι δυνατόν να αναβαθμίσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει με κονδύλια στην αναβάθμιση της χώρας, γεγονός που σαφώς και ωφελεί στον οικονομικό τομέα την Ουκρανία. Στο ίδιο πλαίσιο, μπορεί να στηρίξει συνολικό πρόγραμμα εξυγίανσης της Ουκρανικής οικονομίας, που βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά standard, και καταπολέμησης της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας.
Η ελεύθερη μετακίνηση στον ευρωπαϊκό χώρο είναι επίσης ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα. Ήδη οι πολίτες αντιλαμβάνονται την αξία της, αφού έχει ψηφιστεί νόμος για να μην ταξιδεύουν με βίζα οι ουκρανοί πολίτες. Φυσικά, με την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ταξιδεύουν χωρίς επιπλέον ελέγχους και με μεγαλύτερη ευκολία, τόσο για επαγγελματικούς λόγους, όσο και ταξίδια αναψυχής. Εκτός όμως από την ελεύθερη μετακίνηση ατόμων, με την είσοδο της στην ένωση θα απολαμβάνει το κέρδος της ανεμπόδιστης μετακίνησης πολιτισμού και γνώσεων.
Δεν είναι, συνεπώς, τυχαίο το γεγονός πως οι πολίτες θα ήθελαν να ενταχθεί η χώρα τους στην ΕΕ, ώστε να μπορούν να φοιτούν στα ξένα πανεπιστήμια και να παρακολουθούν τις διεθνείς εκθέσεις, τα φημισμένα μουσεία και τις συλλογές παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο και του πνευματικού επιπέδου της χώρας.
Επιπλέον, θα τονωθεί η πολιτισμική ομοιομορφία της χώρας. Είναι, άλλωστε, παραπάνω από προφανές ότι υπάρχουν βασικές πολιτισμικές και γλωσσικές διαφορές ανάμεσα στην Ανατολική και Δυτική Ουκρανία. Αυτό συχνά διχάζει τον λαό με αρνητικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας θα επιτευχθεί και η πολιτισμική ομογένεια.
Περνώντας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την Ουκρανία στο ζήτημα της Κριμαίας. Το 2014, κατά την διάρκεια της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έστειλε στρατό στην Ουκρανία πιο συγκεκριμένα στην Κριμαία, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της. Φυσικά, η ουκρανική κυβέρνηση θεώρησε την κίνηση αυτή κήρυξη πολέμου και την κατέκρινε, όμως μετά από δημοψήφισμα που προκήρυξε το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, η περιοχή προσχώρησε στην Ρωσία.
Για την ΕΕ, η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία στο πλαίσιο της χώρας είναι πολύ σημαντική. Έχει ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας στο ζήτημα της Κριμαίας, όπως έχουν πράξει και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η ομάδα V4, οι οποίοι καταδίκασαν τη Ρωσία για τις πράξεις της και τόνισαν πως αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ουκρανικής κυριαρχίας. Πάντως, το Κρεμλίνο απέκλισε με δηλώσεις του την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, ακόμα και αν το Κίεβο καταδικάζει το δημοψήφισμα ως άκυρο και κάτω από την απειλή των όπλων. Παρόλα αυτά, η ΕΕ έχει τονίσει πως στους κόλπους της η Ουκρανία θα είχε την ευκαιρία να προασπισθεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία.
Εν κατακλείδι, είναι ηλίου φαεινότερον πως η θέση της Ουκρανίας είναι δίπλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως άλλωστε επιθυμούν κυβέρνηση και πολίτες. Οι ουκρανοί, διδαγμένοι από τα λάθη της παλαιάς φιλορωσικής τους πολιτικής, έχουν αναδυθεί έτοιμοι να πιστέψουν στην ένωση και να ακολουθήσουν με τον δικό τους ρυθμό την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Βιβλιογραφία:
1. www.cnn.gr
2. www.naftemporiki.gr
3. http://newpost.gr
4. gr.euronews.com
5. www.consilium.europa.eu
6. https://eeas.europa.eu
7. www.tanea.gr
8. http://www.capital.gr
9. www.protothema.gr
10. http://www.kathimerini.gr
11. Συνοπτική Ιστορία της Ουκρανίας, Δημήτρης ΓαΪτάνης, Αθήνα : Γρηγόρης, 2001
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου