Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Δεν ''βγήκε λευκός καπνός'' ακόμη από την Βουλή της FYROM - O Zάεφ πιέζει και πιέζεται

Αποτέλεσμα εικόνας για macedonia skopje parliament

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναζητά εναγωνίως ακόμη επτά ψήφους και υπόσχεται στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δε θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου εάν ψηφίσουν.

Σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι μπορεί, μετά το πρωτόγνωρο φιάσκο του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ, απευθύνθηκε σε δραματικό τόνο προς τους βουλευτές της σκοπιανής Βουλής, καλώντας τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπερτονίζοντάς τους ότι «το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια τους», κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησης στην ολομέλεια της σκοπιανής βουλής.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η βούληση των πολιτών είναι για τη χώρα να προχωρήσει μπροστά», σημείωσε ο Ζάεφ. Επανέλαβε ακόμα ότι η ψηφοφορία αφορά το Ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων και θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τροποποιήσεις υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου είπε ότι η συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Από την πλευρά της, η Αθήνα έστειλε το δικό της μήνυμα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να ξεκαθαρίσει από το Λουξεμβούργο, στο οποίο και βρίσκεται, ότι «δεν υπάρχει ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αν δεν γίνει αποδεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών». Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση, χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων.

Ανεξάρτητος βουλευτής θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών
Χτες, «σωτήρα» στο πρόσωπο του ανεξάρτητου βουλευτή Fedir Muhic φαίνεται ότι βρήκε ο Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να «περάσει» από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Muhic άλλαξε πολιτική θέση σε σχέση με τις δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες και υποστήριξε δημόσια ότι θα ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αλλαγής.

Ως εκ τούτου, η Συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζεται -όπως όλα δείχνουν- από 73 βουλευτές, ενώ αναζητούνται άλλοι επτά προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 80 που απαιτούνται για την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Όχι αμνηστία στους δράστες της επίθεσης στη Βουλή, λέει η κυβέρνηση

Αλλά υπουργοί της κυβέρνησής του έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Ο πρωθυπουργός μίλησε για συμφιλίωση, να δώσουμε τα χέρια και να γεφυρώσουμε τις διαφορές. Δεν υπήρξε καμία έκκληση για αμνηστία», δήλωσε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Έντμοντ Αντέμι. Κι επέμεινε ότι οι δίκες όσων ενεπλάκησαν στις εικόνες ντροπής της 27ης Απριλίου -ανάμεσά τους και αρκετοί βουλευτές του VMRO DPMNE- δεν σχετίζονται επ’ ουδενί με την έκκληση του πρωθυπουργού για εθνική συμφιλίωση.

«Είναι γεγονός ότι είμαστε διχασμένοι, τόσο οι βουλευτές όσο και η κοινωνία. Η συμφιλίωση έχει μια ανθρώπινη διάσταση, η αμνηστία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε.

Η αντιπολίτευση επιμένει στην απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών

Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση πέφτουν προς το παρόν εις ώτα μη ακουόντων καθώς οι βουλευτές της επιμένουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας. Απαντώντας στις αιτιάσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι μονόδρομος ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ίλια Ντίμοφσκι είπε ότι η εναλλακτική είναι «μια στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤο... μέχρι να βρεθεί λύση για το ονοματολογικό».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία. Αν η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή ο Ζόραν Ζάεφ θα προτείνει, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου