Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ Οι ΗΠΑ ήταν και θα παραμείνουν παρούσες στη Βόρεια Ελλάδα, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, κατά τον χαιρετισμό του στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» (ΚΕΑΣΜ) για την καινοτομία και τις προοπτικές των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ.
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το ΚΕΑΣΜ σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Φλέγκερ τόνισε ότι η ευρεία επιχειρηματική αποστολή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ, με 55 κορυφαίες εταιρείες, ήταν μόνο η αρχή. «Το αποτέλεσμα της ΔΕΘ ήταν πολύ σημαντικό, καθώς καταφέραμε να δείξουμε στην αμερικανική κυβέρνηση τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή και το πόσο αισιόδοξοι είμαστε για το μέλλον της Ελλάδας», τόνισε.
Ο ίδιος, μάλιστα, μετέφερε αντιδράσεις στελεχών των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως το Facebook, η Google, η IBM και άλλες, που του έλεγαν «Θεέ μου δεν είχα ιδέα ότι τόσα πολλά συμβαίνουν σε αυτήν την περιοχή της χώρας, πρέπει να εμπλακούμε περισσότερο». Σύμφωνα με τον κ. Φλέγκερ ο ενθουσιασμός των αμερικανικών εταιρειών προέκυψε όταν διαπίστωσαν πόσο μεγάλο εύρος καινοτομίας παράγεται στην Ελλάδα, κατά τις επισκέψεις τους στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ, όπου φιλοξενούνταν περίπου 130 ελληνικές startups.
«Έχουμε ιδέες για το πού θέλουμε να πάμε και πώς να ενισχύσουμε την παρουσία των ΗΠΑ στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Η ΔΕΘ μας έδωσε μία σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε, να χτίσουμε το μέλλον των δύο χωρών μαζί και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, με επίκεντρο την ευημερία της νεολαίας», τόνισε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
«Έχουμε πλάνο και σπουδαία σχέδια, αλλά μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τις ιδέες της νεολαίας, τι θέλει η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες. Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλά στο πεδίο του τουρισμού, βλέπουμε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγροτική κουλτούρα. Στην ενέργεια, η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, με εντυπωσιακές προοπτικές σε projects που τρέχουν, όπως ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο TAP κτλ», υπογράμμισε.
Ο οικονομικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσιπ Λάιτινεν, σημείωσε πως «πρέπει να χτίσουμε πάνω στη ΔΕΘ», ενώ ανέφερε πως η αποψινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη είναι η τρίτη, και έχει επισκεφθεί τους τελευταίους μήνες την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. «Στο περίπτερο των ΗΠΑ είχαμε μεγάλα brand names, όπως η Facebook, η Google, η IBM, η CISCO. Απέναντι στο περίπτερο 12 είχαμε τις ελληνικές startups και πολλές φορές μετακινούμασταν από το ένα στο άλλο. Αυτή ήταν η αρχή. Θέλουμε να δούμε πώς να συνεχίζουμε να χτίζουμε τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν στη ΔΕΘ.
«Η κοινότητα της Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς έτοιμη για να προχωρήσει μπροστά, αλλά είναι ανυπόμονη για αυτό. Ο πραγματικός θησαυρός της ΔΕΘ είναι τα 75 events που διοργανώθηκαν και ήταν γεμάτα» τόνισε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Κωστόπουλος, σημειώνοντας πως οι ευκαιρίες επιχειρηματικών συνεργασιών Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σε ένα μεγάλο φάσμα.
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΣΜ, Γιάννης Χουντής, είπε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στη ΔΕΘ κρίθηκε επιτυχημένη ποσοτικά και ποιοτικά, καθώς «άνοιξε τον διάλογο για τη γενικότερη χρήση τεχνολογίας και καινοτόμων προτάσεων, ως μοχλό ανάπτυξης στην πολύ ταλαιπωρημένη και αποβιομηχανοποιημένη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Στόχος είναι να εξερευνήσουμε, μέσω της βοήθειας των αμερικανικών μεγάλων εταιρειών και της τεχνογνωσίας που αυτές κομίζουν, πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη», τόνισε.
Η Μαρία Ράμμου, υπεύθυνη ανθρωπίνου δυναμικού στην αμερικανική εταιρεία πληροφορικής Veltio, είπε ότι η εταιρεία διατηρεί το Global Solution Center στη Θεσσαλονίκη, όπου απασχολεί περίπου 130 άτομα, «την αφρόκρεμα στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας». Σημείωσε ακόμη ότι στα πανεπιστήμια της πόλης συγκεντρώνεται ένα ισχυρό σώμα ικανοτήτων. «Η Η Θεσσαλονίκη παράγει καινοτομία για πολλά χρόνια, και η ΔΕΘ αποτελεί δίοδο για να γίνει αυτό γνωστό στο ευρύ κοινό», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως η Veltio προσφέρει πολύ καλές θέσεις εργασίας, με σημαντικές προοπτικές για διεθνή καριέρα.
Στον χαιρετισμό του ο γενικός διευθυντής του ΚΕΑΣΜ, Γιάννης Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει πολλούς και ικανούς νέους επιστήμονες και ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την περιοχή για να γίνει hub καινοτομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου